Смут в образованието:"Под игото" и други класики без архаични думи

Според преподаватели подобни творби осакатяват оригинала
Обновена: 19 фев 2022 12:22 | 19 фев 2022 12:15, Петя Славова
82

Вълна от недоволство се вдигна в социалните мрежи заради преразкази на класически български творби в поредица от учебни помагала, появили се на българския книжен пазар.

Целта на учебното помагало е децата да избегнат срещата с неразбираеми и архаични думи, но и да се запознаят със сюжета на творбите. Чрез преразказ и съкращения авторът прави "превод" за децата на творби от ранга на "Тютюн", "Немили-недраги", "Под Игото", "По жицата" и други.

В помагалата все пак са поместени и оригиналните текстове, но с пояснения на всеки един ред на думите в тях. Превод от български на български е направен не само на архаизмите, но и на имена и епохи.

Траяна Иванова е учител по БЕЛ в 7 клас. Според нея преводът на класическите творби не само ги съкращава, но ги и осакатява.

"Няма по-хубаво нещо от това децата да се запознаят с оригиналния текст. Първо, ние, като литератури, ги запознаваме и със стила на писане на самия автор, така че няма как да избегнем това, когато говорим за анализ. Второ, забелязвам, че при пълния текст с коментари са обяснени дори преносните значения, които са използвани, а целта всъщност е, когато анализираме един текст, децата сами да стигнат до тези послания с помощта на учителя. По-скоро е във вреда на децата да изучават или да четат преразказ на оригиналния текст. Това помагало по-скоро обезсмисля четенето на оригинални текстове", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Авторът на произведението е актрисата Виктория Колева. Потърсихме я за коментар, но тя отказа да застане пред камера.

А от образователното министерство заявиха, че за издаването на подобни помагала не се изисква специално одобрение от МОН. Дали и какви помагала да ползват учениците по различните предмети, пък е решение на конкретния учител.

Общо 6 са помагалата за матурите от същата поредица. От издателството заявиха, че застават зад автора и идеята ѝ, както и че ще бъдат издадени още помагала от поредицата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Такива ми-ти работи преди 2 години
Ама направо ги махайте тия архаични произведения вместо да ги преработвате. Направо ги заменете със съвременни, които са на чист книжовен език - Хари Потър, Капитан Америка БАРАБАР с всичките отмъстители, Супермен, Спайдърмен и т.н....
69
1
 
11
 
! Отговори
Да преди 2 години
Ама няма проблем още с прохождането да научат английски,но старобългарски не може Много ще им се затормозяват мързеливите мозъци дето са свикнали всичко наготово да им се предлага.А такива дето за пари извършват такива извращенията българския език, какво да кажа нямам думи вече. Народ който не знае миналото си няма и бъдеще. Миналото е такова каквото е било и то ни е довело да тук за добро или лошо- нямало османско иго ,имало присъствие..После що македонците се подиграват с нас..,сами сме виновн
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЛАМУЧИЦАТА Е ВСЕПОТОПЯВАЩА!!! Я ДА ОСЪВРЕМЕНЯТ ШЕКСПИР, ЧЕ Е НА АРХАИЧЕН АНГЛИЙСКИ, КОГАТО ГО ЧЕТОХ В ОРИГИНАЛ.
67
1
 
9
 
! Отговори
izh преди 2 години
Започна се. Започна се и културното и историческото обезличаване на България. 50 години интернационалистите насаждаха кoмунoтъпaнaрщини, а върхът беше Андр. Пантев с неговото "ислямско присъствие" по нашите зами, заради което му осигуриха сладко академично място и заплата. Е, др. Путин още малко разходи като направи и му е гарантирана пета колона в европейския съюз, както и методиката как може да се завладее една държава без война. Абе "и ний сме дали нещо на света"
66
0
 
6
 
! Отговори
стрига преди 2 години
Колкото време в интернет - толкова и четене на книги. Бързо-бързо ще научи децата да пишат правилно и да разсъждават.
65
0
 
20
 
! Отговори
М преди 2 години
Няма да се изненадам ако сменят и името на романа защото думата -иго според толерастията не е добра дума. Сигурно ще я заменят със съжителство. Абе какво да очакваш от общество в което всичко което някой поиска имал право да го има. А къде остава обществото и държавата?
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шофьор: Да разнасяш пратки не ти трябват тези неща _____________ Аз ги учих, четох навремето, все още не зная някои турцизми от Вазовите - и не само - произведения. Те, обаче, не ми вършат работа никаква. Учих българска, чужда литература (не учители, а творби;) ). Не ползвам нищо от това. Както и други предмети. Но, четенето обогатява езика, културата, разширява знанията за света, поддържа връзка с корените. Оригиналът си е оригинал. Друг е въпросът защо в 3 кл., напр., учат неща ясни за 6-7 кл.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам също бай *** да стане мистър Ганев.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам същобай *** да стане мистър Ганев.
61
1
 
18
 
! Отговори
Стани богат преди 2 години
Гледате ли го? Не ви ли прави впечатление, че колкото по-малко са годините и повече дипломите на участниците, толкова по-бедни са речникът и познанията им?
60
7
 
3
 
! Отговори
Шофьор преди 2 години
Да разнасяш пратки не ти трябват тези неща
59
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работа на МОН е да организира издания с богат речник на такива произведения - удобно изнесен на всяка страница. Кошмар е за съвременните деца да четат Вазов. Едно познато дете категорично беше заявило, че ще дочете "Под и гото", когато го преведат на български. Ако МОН си бяха свършили работата, нямаше да има такива "преразкази". Интересно на "Тютюн" какво му превеждат?
58
3
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
"М.йната му на Православието".....Не ви ли звучи актуално и днес,бих казал с канадски акцент,ашладисан на родна неокомунистическа почва?
57
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Настане вечер, месец изгрее,звезди обсипят, свода небесен, гора зашуми, вятър повее,Балкана пее хайдушка песен!Красота! Ако и този велик стих на Ботев, някои нови, умни и красиви в образованието "специалисти" го мислят за архаичен, българският народ няма бъдеще!Красота, само от
56
0
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
"...Тирани,всуе се морите!Не се гаси туй,що не гасне!Луната, що я днес гасите,тя на вулкан ще да порасне...."Иван Вазов
55
2
 
22
 
! Отговори
промяната преди 2 години
Така се започва днес Под игото, утре История славянобългарска и после в целта без Кирил и Митодий.
54
1
 
11
 
! Отговори
незнайко преди 2 години
До АнонименАМИ ТОВА Е И ЦЕЛТА --ОБЕЗЛИЧАВАНЕ . КАКТО И ТРЕТИЯ ПОЛ-- ДАНО ОСТАНАТ САКАТИ ТЕЗИ ПИСАТЕЛИ
53
0
 
4
 
! Отговори
ГАЦО ПИСКЮЛБАШИЕВ преди 2 години
Без да искам ''изядох'' една буква от ''брейн-сторминГа''
52
2
 
19
 
! Отговори
ГАЦО ПИСКЮЛБАШИЕВ преди 2 години
Романът ''Под игото'' е супер як. Започва с ''брейн стормин'' на бизнесмена Марко, поканил своята фемили на традиционен вечерен банкет. Той ''брифира '' присъстващите и промоцира пред тях концепциите си за тогавашния лайф-стайл
51
0
 
15
 
! Отговори
Баба преди 2 години
Стихотворението "Обесването на Васил Левски",което днес рецитират англоезичните има ли го в учебниците ,изучава ли се в българското училище.