Тестват грамотността на учениците с PISA

На последното проучване резултатът на българчетата беше под средното
17
Тестват грамотността на учениците с  PISA
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

7000 ученици от 9 клас от 200 български училища ще участват в международното изследване PISA тази година. Извадката е представителна за системата на образованието. Проучването ще се проведе от днес до 22 април, съобщи БНР.

Ще бъдат оценявани: математическата грамотност, знанията по природни науки и уменията за четене. Тестът включва отворени и затворени въпроси.

На последното проучване през 2018 г. резултатът на българчетата беше под средното за света. Проучването тогава показа, че 47% от деветокласниците ни не могат да осмислят прочетеното, 44% са под критичния минимум знания и умения по математика, а други 47% са с драстични пропуски в подготовката по природни науки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента тече и TIMSS (пак математика и природни науки), освен това ICCS (гражданско образование), ICILS (компютърна и информационна грамотност), миналата година имаше PIRLS (четивна грамотност). Да бяхте написали нещо и за тях, пак са големи международни и представителни изследвания.
12
0
 
0
 
! Отговори
1212 преди 2 години
До НИК - Прекалено си елементарен, че да имаш мнение кой каква заплата и за какво да взима.
11
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 2 години
Какво да им мерят на тия чалгопитеци? В семейства на чалгари Моцарт ли очакват да намерят? Децата не са *** но родителите им и за *** за зеле не стават!
10
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Положението е още по-страшно, защото тези 7000 деца са избрани сред всички деветокласници. Моето дете е едно от избраните, учи в компютърно училище, има отличен по математика и взима стипендия за успех. За съжаление реалността в образованието е страшна...
9
10
 
12
 
! Отговори
НИК преди 2 години
Та какво казахте, тази година с колко ще се увеличат отново учителските заплати, че забравих. С 15 или 20%.ТРЯБВА ДА СЕ ОБВЪРЖЕ РАЗМЕРА НА ЗАПЛАТАТА НА УЧИТЕЛИТЕ С КАЧЕСТВОТО НА ПРЕПОДАВАНЕ в училищата. А не всяка година да се повишават учителските заплати, а същевременно учениците да затъпяват повече и повече. И другото ВАЖНО нещо е да се забрани на учителите да преподават в частни школи и учебни центрове. Както се забранява на полицаите да работят на втора работа, така и учителите са зависими
8
4
 
7
 
! Отговори
Кво ги Тествате преди 2 години
Важното е ДА са Маскирани и Добри Р0бе, че кой иначе ще мие наровете в Брюксел?!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както върви и "по-добре" ще става.
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще станат видими резултатите от герберизацията на образование.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще берем срам. Заради домашното "обучение" резултатите ще са още по жалки. Ще излезем на едно ниво с африканчетата.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Доказано. В грешка си, но здраве да е. Колкото и невероятно да ти звучи, ако един младеж се понапъне да учи и работи и в България може да постигне много. Особено в частния сектор. Това което казваш може и да важи за общинска и държавна администрация, но всичко с времето си.
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма смисъл . В България на най високо ниво не може да се смята. Ние даваме повече пари на ЕС по няколко схеми отколкото вземаме .Бюджета на ,,Европа,, е един процент от БВП а инфлацията на еврото и лева са 10 % за да се връщат заемите на запада от българите . Тоест всички сметки категорично доказват че е неизгодно да сме член на ЕС . Само българските медии и политици не могат да смятат . Къв е смисъла от обучения като точно тез дет трябва не могат да смятат ????? НЯМА СМИСЪЛ ОТ ТОВА .
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи половината все още разбират какво четат. Е, на тази другата половина се разчита да не анализира информацията. Като й се каже, че е бяло значи е бяло, като й се каже, че е черно значи е черно и да не може да разбере, че има сиво и то с много нюанси. Трябва да си против или за ваксините, няма средно. трябва да си против или за Русия, няма средно. Трябва да приемеш, че или Васил Божков казва истината или Бойко Борисов. Няма средно.
1
13
 
10
 
! Отговори
Доказано преди 2 години
80% са неграмотни, защото те или родителите им са осъзнали, че няма смисъл от учене в тая корумпирана държава. И да учиш и да не учиш, ако имаш връзки и пари можеш да си нещо, ако ли не - си нищо.