Образователната ни система готова за 63 000 украински ученици

Основният проблем е липсата на ваксини
75
Образователната ни система готова за 63 000 украински ученици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С новата заповед на здравното министерство отпадат всички мерки в училищата, това означава, че всички ученици трябва да се върнат изцяло в клас, осен тези, които подадат молба за индивидуално обучение. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков пред БНТ.

"Очакваме да стартираме нормалния учебен процес без пандемия. Ако бъдат въведени допълнителни мерки, ще има време за реакция през ваканцията, но за момента всичко отпада. За нас беше ключово да минем през последната вълна максимално меко, единствено между двата срока дадохме почивка на учителите и учениците. В случая не мисля, че можеше да мине по-добре", смята министърът.

Към петък са подадени 365 молби от украински ученици, от тях близо 100 деца вече са записани в български училища. Образователната ни система има готовност да приеме до 63 000 украински ученици.

"Проблемът е, че тези хора още не са решили какво да правят, тяхната мечта е да се върнат обратно и да си възстановят живота. Тепърва ще се развива този процес, ние сме готови за хиляди деца, които искат да се включат в нашата образователна система", обясни министър Денков.

Основното препятствие с украинските ученици е имунизационният календар, който е различен от българския, обясни акад. Денков. Затова просветното и здравното министерство са се разбрали, че децата ще влизат в училище след като получат необходимите ваксини.

Засега няма да има промяна в учебните графици, ще се използват последните две седмици до 30 юни за допълнителна работа с учениците. С приемането на бюджета средствата за образование бяха повишени около 550 млн. лв. Миналата седмица са качени 21 програми в областта на образованието, които вече са "опаковани" и могат да се насочат към училищата.

"Това са парите за образованието, те няма да се променят. Правим разчет за това какви допълнителни средства ще ни трябват за приемане на украинските деца. Зависи как се развие войната, дали ще има съществено увеличение на броя на децата. Ако останем на това ниво, на което сме в момента, прекрояване на бюджета в нашата сфера няма да има. Ако ситуацията се затегне месеци наред, може и да се наложи актуализиране", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: училищеукраинциДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "до 36 - Голям рев" Това, което си написал е най-расисткото изказване, което може да се види по темата и то поднесено по изключително грозен и отвратителен начин. В нормална държава щеше веднага да си осъден за такова изказване! Имаш късмет, че не сме нормална държава и тук нищо няма да последва за теб, а само ще видим мръсотията в сърцето ти.
42
2
 
24
 
! Отговори
Равда и Несебър преди 2 години
Тези дни бях в Равда и Несебър. Видях супер коли - украинци, а те пазаруваха яко в магазините, явно имат пари.
41
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да идват украинчета с майките си.Видяхме повечето от тях бяха с по 3 деца,даже и с 4.Затова Украйна е с 40 милиона население,а България с 6,5 милиона.Щом българките не искат да раждат,да идват украинките.
40
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно,тия,които слагат минуси на предпочели те украинци пред араби,дали са ония същите,дето са родени тук,ама родината им не била България,а жените им ходят с шалвари,а младите момичета забулени?Е,ние не искаме такива цености
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богатите украинци отидоха в Западна Европа, средна ръка минават оттук с надежда да отидат на запад, а бедни, болни и стари са в Украйна. По 7000-10000 долара е мизата да те пуснат извън Украйна.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам тука пишат не само българи.Май им се иска техния етнос да е преобладаващ и ако може,даже да ни претопят.Някои са тук от доста години и нито искат да се интегрират,нито да научат езика.Само че,сметките са им криви.
37
1
 
7
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Остави го,тоя е някой хартисал сириец или друг арабин,намерил подслон у нас.
36
7
 
9
 
! Отговори
до 36 - Голям рев преди 2 години
Ти къде ще сравнявашт украинците с арабите ? Луд ли си или се правиш на интересен?И 200 000 хиляди украинци да се заселят - това само ще е от полза за българския народ - бели, образовани, работливи, красиви, християни и славяни. А арабите - черни, грозни, криминални типове, мюсюлмани, на 80 процента неграмотни и не искат да работят. Сблъсквал съм се с тях пряко и ги знам що за стока са.
35
4
 
8
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Място за нашите деца в детските градини няма само в София.И затова се сърдете на другарката Фандъкова.А на тези бежанци се дават толкова,колкото и на предишните от Сирия и сумата беше приета от другаря Борисов.Така че,сърди се на когото трябва,а не на когото ти е удобно.
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече ще почна да ходя на родителски срещи и да влизам във фейса. Ще има украинки, а дано...
33
8
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Сирия и Либия са харабиета.Ние си имаме достатъчно индиици и повече други етноси не ни трябват.А украинците са славяни,красиви,особено украинките,с образование и близка до нашата култура,затова са добре дошли.
32
11
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Да,и БГ паспорти трябва да им раздават.И работа да им осигурят.И без това се стопихме до санитарния минимум.Трябва ни свежа кръв,защото нашата изтече към Западна Европа.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е къде са тия 63 000 украински ученици.Ние в момента сме гара разпределителна.Идват и заминават към по-добрия свят.Тук ще останат преко сили 2-3 000.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй тъй, може и по 50 деца вече в клас в бг училищата, а и ще научим украински щем нещем.
29
8
 
9
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
По добре украинци отколкото развъдник на индийски си гъ ни!Тука е пълно с празни къщи!Да идват и да се заселват!
28
5
 
13
 
! Отговори
Голям рев беше, преди 2 години
когато от Сирия и Либия идваха деца, а сега - всичко е с предимство!
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали уж са временно в Бг и ще се връщат в украйна. Или и Бг паспорти ще им раздават?
26
3
 
20
 
! Отговори
Значи така! преди 2 години
За нашите деца нямаше място в детските градини, а за украинските има. За нашите родители няма нормални пенсии, а за украинците - 1200 на човек! Колко хора починаха докато чакаха линейки и ги разхождаха между болниците, а за украинците - мед. помощ без мед. осигуряване!!!
25
2
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Да, напълно съм съгласен!
24
6
 
14
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Когато рускоговорящите деца пораснат и почнат да тероризират българските ви деца ще ви питам тогава. Да ги приютим за месец, два, три - година дори, може. Но да останат при нас не трябва в никакъв случай да допускаме. По-нагло същество от руснака (включвам и републиките) няма! Запомнете, това са най-наглите същества, които смятат, че всичко трябва да им бъде дадено - такива са по целия свят. Да им помогнем сега, но в никакъв случай да не остават при нас!