Зрелостниците пишат за "Споменът - скръб и утеха" при Дебелянов

"Аз искам да те помня все така" е произведението, което се падна на матурата
Обновена: 18 май 2022 13:54 | 18 май 2022 11:16, Анисия Иванова
56
Зрелостниците пишат за "Споменът - скръб и утеха" при Дебелянов
Снимка: БГНЕС

"Споменът - скръб и утеха" при Димчо Дебелянов е темата на интерпретативното съчинение, по което пишат  абитуриентите на матурата по български език и литература, а произведението - "Аз искам да те помня все така".

"Тежестта на думите" е формулировката за есето. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.  

За разлика от предишни години произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

В първата част на матурата по български език и литература се наблегна върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в откъс от неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения. И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100.

Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

 Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

Съчинението е върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да  разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства.

46 661 младежи подадоха заявления за явяване на днешния изпит. До него бяха допуснати 44 206 зрелостници. Останалите не са завършили успешно XII клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97% от допуснатите.

Един карантиниран зрелостник се е включил в изпита в Габрово при спазване на всички санитарно-хигиенни препоръки на Министерството на здравеопазването.

Досега в Министерството на образованието и науката са постъпили пет сигнала за нарушения. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни т.г.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА КАКВО ТОЧНО СВИДЕТЕЛСТВАТ МАТУРИТЕ ВЪОБЩЕ НЕ МИ Е ЯСНО. ОЧЕВИДНО - САМО ЗА ОБЩОТО НИВО НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА И НИЩО ПОВЕЧЕ. А МОЖЕ БИ ДОРИ И ЗА ТОВА НЕ СВИДЕТЕЛСТВАТ. Я НЯКОЙ ОКИЧЕН С ТИТЛИ И ЗВАНИЯ ДА НИ ГО ОБЯСНИ!!!
45
2
 
6
 
! Отговори
Спомени скръб утеха преди 1 месец
За България спомените на младите ще бъдат пълна скръб и напускането на мизерната скърбяща държава това ще да е истинска утеха и спасение в чужбина и опити да се забравят страданията и мъките от българското образование. Училище - мъчилище много точно и актуално като тема и проблем.
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупави и ненужни изпити.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не на всички им отдава туй нещо литературта, но ще съдим всички според него...
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" но интересното е, че там в Азия обичат да четат и поезия. Което доста помага и в техническите науки. Децата трябва да четат, не става само с математика... :) " - Хла хабер си нямаш, за какво деление на идеологии и начин на живот става въпрос ...
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 29 - Хаха ... ние се базикахме така, ама имаше един, дето му викаше "Smokes ***"...
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36 - Тоооооочно! Защо не може, да имамевесели работи, ами само неква мъкаа мъкааа ... Аз на 15-16 години, баш това ми трябва - депресия! То не ситга, че Тръмп беше президент, войни по-цял свят, ами и това ...
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога няма да разбера болнавото залюбване на разни лелки с литературата. С какво на някого, някъде, му помагат такива глупости? Светът е пари, власт, борба - а не някакв разревани поети.
38
3
 
4
 
! Отговори
Да се чете преди 1 месец
Споменът-нищета и мизерия при Кирчо и Кокорчо
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скръб са калинките в МоН и утеха няма
36
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В това стихотворение няма нито една положителна идея, дума или поне загадка за нещо такова. Оставам с впечатлението, че на лирическия герой му предстои евтаназия. Мисля, че е огромна грешка такива "творби" да се преподават в училище. Творбата е по-подходяща за готическа сатанинска сбирка на вампири.
35
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер депресиращо стихотворение. Как е възможно жизнерадостни млади хора да бъдат занимавани с тоя МРАК? И какво да интерпретираш в тая еднопластова торба с думи, освен че лирическия герой страда от безсъние и разбити нерви?
34
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой нормален не чете такива депресиращи неща. Отравтителен предмет е БЕЛ.
33
13
 
11
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
"скръб и утеха"? Много хленчеща и жаловита тема. Как пък всички бг автори все *** и страдат, разстрелвани са като кучета... Как да очакваме децата да ги четат? Или да са интересни на някой чужденец? На хората им се четат интересни и забавни произведения.
32
7
 
17
 
! Отговори
до Коко преди 1 месец
защо трябва да се учи как да се разбира автор? ако писал неразбираемо, значи го е писал само за себе си не за другите. Като филмите, не всеки филм е за всеки. Учат децата на глупости, как се пишат пояснителни записки към литетатутен текст. Добре че филмите са изкуство нямащо нужда от писмени пояснения и тълкувания
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъпотии
30
5
 
16
 
! Отговори
българина преди 1 месец
който е писал стихове или друго знае много добре, че ти идва отвътре, изразяваш чувства и мисли, по конкретен повод и обстоятелства. от там нататък някой да ми прави интерпретация на моите мисли и чувства е като давола да чете евангилието, че и да го оценяват! това е нонсенс, безмислено ненужно и абсурдно, грозно и обидно. Изпита трябва да е по български, литературата за тези които се интересуват от тази тематика. Тематики много за това са др. предметите. все едно изпит по по чувста.....
29
4
 
6
 
! Отговори
Всички наши... преди 1 месец
...автори, които поколения наред се мъчат да опишат в скромните си литературни "трудове", са хора тъжни, неудовлетворени житейски в любов, бизнес и семейно щастие, затуй и произведенията им са тъжни и потискащи. Дебелянов, Яворов, Йовков...драми, драми. Вероятно са могли да вземат нещо от Габе и Багряна, що не и от Мара Белчева. Но , за съжаление, и в по-късни периоди, нещата се повтарят...Пеньо, Петя. Раними са тия хора.
28
2
 
5
 
! Отговори
probi преди 1 месец
Ето на това му се казва късмет!Прекрасна тема, великолепно стихотворение.Ако и тук учениците не се справят - наистина ще бъде не само непонятно, но и срамно!Късмет и успех на всички!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зна4и, само да поясня за по-младите австралопитеци - туй не е рапър с псевдоним "Fat Smoke"!