Денков: Учебната година ще започне на 15 септември, няма консенсус за удължаването й

Резултатите от матурите са според очакванията, каза министърът
8 юни 2022 09:07, Анисия Иванова
41
Денков: Учебната година ще започне на 15 септември, няма консенсус за удължаването й
Снимка: БГНЕС

Все още няма консенсус по отношение на удължаването на учебната година, заяви министърът на образованието академик Николай Денков.

„Нашите деца учат буквално една календарна година по-малко, отколкото средно учат децата в Европа. Основният проблем е между 1 и 6-и клас. Оттам твърдението, че ние първо трябва да решим проблема с програмите – пък после да решаваме за учебното време – не е вярно. Проблемите са два. Ако ние удължим учебната година, което все още не е решено, защото няма съгласие по този въпрос – тогава трябва да сложим една ваканция през ноември, както е в другите държави, която трябва да бъде минимум три дни. В момента нямаме такава. И трябва да удължим междусрочната ваканция, за да имаме  на всеки месец и половина – два – по 3-4 дни за почивка на учениците”, подчерта академик Денков.

Той подчерта, че тази учебна година ще започне на 15 септември.

Още по темата

Относно матурите министърът добави, че резултатите са според очакванията.

"И преди съм казвал – за този, който знае, за него ще бъде лесно. Това са отличниците. Гледам таблиците – 34 на сто по БЕЛ в 4-и клас, 20 процента почти по математика в 4-и клас – имат отлични оценки. След 12-и клас – 7 процента имат висок успех по БЕЛ, а 21 на сто – по втория държавен зрелостен изпит. За тези ученици явно изпитът не е толкова труден. Обратно – имаме двойки, имаме тройки – там съответно имаме проблем”, коментира Денков пред Нова тв.

По думите му спрямо миналата година в 4-и клас има известна промяна в изпита. „Форматът е същият, но тази година се изискват повече логическо мислене, повече изразяване на собствено мнение затова и точките са по-малко. По отношение на зрелостния изпит след 12 клас – там всичко е различно. Различна е учебната програма, по която са учили тези деца. Различен е форматът на изпитите, различна е скалата за оценка – така че тук сравнението с минали години не работи и не трябва да се прави”.

Образователният министър коментира и евентуални промени в учебните програми. „Много е лесно да се каже, че има проблем с програмите. И това е вярно. Но много трудно е да се посочи къде е точно проблемът и как трябва да се променят. И това е точно каквото правим в момента. До 30 юни очакваме докладите от експертните комисии, в които участват учители, и точно те ще кажат къде има специфични проблеми и как трябва да се решат според тях. Промяната в учебните програми трябва да се направи именно от експертите”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денков, махнете мъртвилото от учебниците като първа стъпка. А като втора искайте от ЕС пари за климатизиране на класните стаи. Измислете адекватен проект, който може да се осъществи. Така хем ще подпомогнете в бъдеще образованието, хем ще има пари, хем ще намерите работа и на бг фирми. Всички ще са доволни, най-много родители и деца. А с климатизирана среда ще може да удължавате годината ако е необходимо.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата са 2 пъти по-малко спрямо 1989. Учебния материал е максимално усложнен. Децата намаляват, новото пада. Частните уроци вървят. Всичко друго е супер.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радвам се, че детето ми завършва следващата година.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко му бяха шамарите на този
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да забиеш децата в най големите жеги в клас няма логика, а и да се премахне 15 септември няма да стане Денков.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте нас родителите, ние виждаме къде е проблема. В учебниците са написани безсмислени теми. Абсурдни дори. Защо му е на 8мокласник да учи теория на вероятностите, което е част от висшата математика и се изучава в университета? Цял дял. В 10 клас пак има такива изцепки. За литературата и тотално мъртви произведения няма и да подхващам. Акзентирайте върху здравата основа, а другото нека бъде в университета за който иска. Защото сега се учи всичко и се знае нищо.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има толкова много плява в учебниците. Децата учат огромно количество информация, която няма начин да обмислят даже и с частни уроци и добро умствено развитие. Залага се на количество предаден материал, а не на качество. Намалите количеството и ще имате качество. Не стига, че е адски много и нахвърлян материала, но и да се учи в жегата е гарант за пълен провал.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Догодина пак ще почнат да мътят тоя въпрос!
7
0
 
11
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
Ами не е и нормално да има консенсус.Евтинито море/който може да си го позволи/ е през септември.....
6
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Да трябжа, да се развива логическото мислене, но ако то не съвпадне с вашето, двойка ли ще получи
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човече в тая жега никога няма да има консенсус. В училищата е ад. Децата се потят нон стоп, отварят врати и прозорци и настиват. Да искаш удължаване на годината при 40 градуса е лудост. Никой родител няма да се съгласи, а големите ученици направо ще излязат на стачка. Ние нямаме условията на запада с климатизираните класни стаи, че да правим това. Не сме и скандинавието. Юни е, а децата са вече мор от жегата. Намалете глупостите дето учат, а не измисляйте невъзможни неща.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тихо бе, набеден академик!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи му академик и не го обиждай повече
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо трябваше да стресирате хората? Аман от некадърници!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много шум за нищо колкото да оправдаем заплатата