Денков: Искаме удължаване с две седмици учебната година за малките ученици

Те ще се използват за допълнителни упражнения и проекти
Обновена: 13 май 2022 14:51 | 13 май 2022 14:50, Петя Славова
28
Денков: Искаме удължаване с две седмици учебната година за малките ученици
Снимка: БГНЕС

И следващата учебна година започва на 15 септември но предложението на образователния министър акад. Николай Денков е датата да се измести от 7 септември през 2023 г.

"Тази една седмица ще се използва най-вече, за да се създаде правилен ритъм на учене и ваканции през учебната година. В момента не достигат дните, за да има достатъчно ваканции. През ноември могат да се дадат няколко дни ваканция", коментира пред Нова тв Денков.

"Искаме да удължим и с две седмици учебната година за учениците от 1 до 6 клас, които да бъдат използвани за допълнителни упражнения, проектни занимания, нестандартни начини на обучение. Ние сме с най-къса учебна година за тази възраст в Европа", допълни той.

Относно предстоящите матури, образователният министър заяви, че организацията е много по-сложна, ще се проведат три пъти повече изпити, но се прави всичко възможно да няма проблеми.

"Има няколко основни разлики, освен повишението на минималния брой точки от 23 на 30, което не би трябвало да промени броя на отличниците, но може да промени тройкаджиите. В професионалните гимназии ще се държи и втори изпит за получаване на квалификация", заяви акад. Денков.

Още по темата

"Ще има повече отворени въпроси, защото позволяват собствена мисъл от учениците", подчерта Денков.

Според него все повече насоката ще е към знания и умения, които да стимулират самостоятелно мислене.

"Освен двете задължителни матури, има и два допълнителни изпита по избор. Те могат да бъдат избрани според собствените интереси на учениците и начина на кандидатстване във ВУЗ", добави още министърът.

По въпроса за промяна в учебниците акад. Денков смята, че тя трябва да върви успоредно с промяната в учебните програми.

"Нужно е да има последователност и спазване на установени етапи", отбеляза той.

"За промяната не разчитаме само на анкета от ученици, има такава и сред учители, има и професионален преглед на нагласите на родителите, мнението им е важно", каза още министър Денков.

Относно проблемите на училищата в настоящата кризисна ситуация с високи цени на горива, сметки, заплати на учители, министърът заяви, че проверките показват, че 12,3 процента за повишаване на заплатите ще се получат навсякъде.

"На много малко места има училища, които не могат да осигурят тези средства. Проблемът е предимно в детските градини и центрове за личностно  развитие. Повишихме разходите за транспортни услуги два пъти през последните шест месеца", допълни той.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Оставете го и той да каже нещо! Човека има жена, деца който да се похвалят с нещо! "Тате каза" тека де!
22
0
 
7
 
! Отговори
Ако преди 1 година
Това недоразумение, не дай Боже, остане министър и си пробута все пак нефелните "реформи", то всеки себеуважаващ се родител трябва да го бойкотира. Масово самоволно приключване на заниманията на децата на 31.05 и нещата сами ще си се подредят. Същото важи за старт на учебната година от 07.09.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ела да учиш ти в мизерните и задушни стаи . Отсега започнаха жегите , а за юни не ми се мисли . И защо малките да са "жертвените" агънца на безумната ти реформа . Дъщеря ми е във втори клас и отдавна започнаха само преговорни уроци . Материалът е взет и се преповтаря вече.Защо трябва да идват още две седмици ? Това ще го приема само, ако зимната ваканция е с две седмици повече, но пак ще имам резерви към предложението ви . Зимно време се учи по-добре от лятно.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност,това което искат е да спестят две седмици от отопление. Оставете децата на мира, некадърници!
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък искам до две седмици да сте се измели. Считано от днес.
18
0
 
17
 
! Отговори
Жорж преди 1 година
МОН да върне оценката на поведението за всички ученици. Жизнено важно е за тях самите. Повечето нямат елементарно домашно възпитание. Родителите да се стегнат.
17
3
 
15
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Тоя гръм да го удари по издуханата глава. Дотам ли ти опря реформата, Франклине-костенурката, да изядеш на децата ваканцията. ***, всичко усложнявате и го правите по-неработещо и по-отчайващо.
16
0
 
17
 
! Отговори
Майко мила преди 1 година
По по най образователен министър не сме имали. Все по по най на зле отиват нещата. Всеки е номер едно по върха на нещата. Жалко много жалко за българския избирател.
15
1
 
20
 
! Отговори
Вие може да искате, преди 1 година
но ние не щем!!!
14
3
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Този има нещо общо с Винету. Не е махнал нито един от директорите на Винету. Говорим за партийните некадърни директори, назначени от партията на Винету само защото са от партията. Този мушмурокк не ги бара. Остави ги всичките. А ужким чакахме промяна и уволнения на партийните калинки. Получихме подмяна. Старите кадри на Винету останаха и не ги барат.
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли ти роди главата? Я по-добре помисли как да заместиш хартиените учебници с по един таблет, че прилича на килийно образованието ни в сравнение с белия свят, а децата мъкнат по 15кг. раници.
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денков, ся ти ли се буташ да го отнесеш? Както се е насъбрала народна любов към вашето правителство.
11
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти може да искаш, ама ние не искаме. Ясно!!!
10
5
 
28
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Някой виждал ли е голям oxлюв при това със степен академик ???
9
1
 
32
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Денков, ти може да искаш, да се учи и нощем. Резултата няма да е по - различен. Не зависи само от даскала. Той работи с материали на клиента. А материала става все по - лош. От найлон не може, да направиш кожено яке, ако ще да го обработваш денонощно.
8
6
 
10
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Някой виждал ли е голям *** при това със степен академик ???
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я си гледай работата, НПО протеже.
6
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А ще има ли места, то както е тръгнало това ще е проблема
5
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, бе, Денков, ти тогава НЯМА да си министър! Дори да се напъваш, че ще се...Учебната година ПО ТРАДИЦИЯ започва и ЩЕ започне на 15.09!!!
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде за си ходите вече, а!!!!!!