Десетокласниците са подобрили представянето си по математика

Това показват изпитите
27 юни 2022 17:45, Росен Стойчев
7
Десетокласниците са подобрили представянето си по математика
Снимка: БГНЕС

Повече от половината ученици нямат проблеми да извършват действия и да сравняват реални числа, както и да прилагат аритметична прогресия. Над две трети от тях обаче се затрудняват да определят линейна функция по графика, да съставят модел на израз чрез извличане на информация от текст и да намират обем на тяло.

Още по темата
Само около 37% от учениците умеят да решават задачи за произволен триъгълник, прилагайки косинусова теорема, едва 35% знаят метричните зависимости в правоъгълен триъгълник, съобщи БНР.

Без присъдени точки на някоя от двете задачи с разширен свободен отговор са над 70%.

Средните резултати на националното външно оценяване по български език и литература – 43,16 точки от 100, са близки до миналогодишните 45 от 100.

В изпита по български език и литература бяха включени 23 задачи. Четиринадесет от тях бяха с избираем отговор и осем - със свободен отговор. Една изискваше да се създаде текст. Значителният брой задачи със свободен отговор проверяваха уменията не само за търсене и намиране на информация, но и за обобщаване и тълкуване на отделни елементи в текстовете, както и за осмисляне и оценяване на сравнително кратки текстове.

Като цяло десетокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор, но имат проблеми с тези със свободен отговор. Почти две трети от младежите се затрудняват да определят и запишат със свои думи два примера за отчуждението между хората в града, а 30% - да формулират собствена теза по темата „Човекът и общуването“. На над 20 000 ученици не е присъдена нито една точка на задачата за създаване на резюме на откъс от художествена творба.

Както и през предходната година, няма десетокласници с максимален брой точки и по двата предмета. Двадесет и един от тях обаче имат 0 точки и на двата изпита.

По български език и литература с 0 точки са 75 ученици. Никой няма 100 точки.

Над 14 пъти повече са пълните отличници по математика през тази в сравнение с миналата година. Сега 100 точки имат 412 срещу 29 през 2021 г. В това сравнение не е отчетена компенсацията от допълнителни 4 точки на някои ученици заради липсващите скоби в помощните формули. С 0 точки по математика са 328 ученици.
По традиция сред регионите с най-висок среден резултат са София-град, Смолян и Варна. По математика първенец обаче е област Кърджали. Леки размествания се наблюдават при регионите с най-малък среден брой точки, като Разград е излязъл от последната тройка и по двата предмета. По-назад се е придвижила област Монтана.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Кольо Мольо преди 1 месец
Хубаво, айде, ще простим резултатите по математика. Но 43 точки среден резултат по български? Много, много ме е жал за бъдещето на този народ. Те езика не си знаят, а ще ми оправят България. Младежите ни знаят повече английски отколкото български. Срам и позор, демокрацията съсипа България тотално.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко под 51т. се счита за 2. А по американската система 60т. Правете си изводите.
3
0
 
3
 
! Отговори
Учител преди 1 месец
"На над 20 000 ученици не е присъдена нито една точка на задачата за създаване на резюме на откъс от художествена творба." - Нищо чудно. Когато условието е да разкажеш на приятел, а се оценява според изискванията за резюме, не е ясно кой е по-крив: този, който е задал задачата или този, който не е прозрял скрития замисъл на автора и.
2
0
 
3
 
! Отговори
Тъпоъгълник преди 1 месец
Докато завършат, ще научат аритметичната прогресия от едно до дванадесет.
1
0
 
0
 
! Отговори
Левси преди 1 месец
Явно но не ни се гледа филма шрек