По-висока заплата за учител, а повишава ли се и качеството на образованието?

Янка Такева смята, че проблемите са в сложните учебни програми
15 юли 2022 22:08, Петя Славова
84

Със 17,3% за учителите и 14% за непедагогическия персонал да се увеличат заплатите в сферата на образованието. По-високите заплати са стимул за все повече млади хора.

"Истинско удоволствие е, когато човек влезе в класната стая и има толкова дидактически пособия, които подпомагат учителя да бъде иноватар, да променя средствата в неговата работа. Работната заплата не е за подценяване. Учител, излизайки от университета, получава 1485 лв. Нито един директор не дава минималната заплата, дава им малко по-висока. Средната брутна работна заплата от 1 септември е 2032 лв. На този етап е добре, но като синдикат ние искаме повече, на учителя трудът е обществено полезен, сложен", коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че има недостиг да учители по български език и литература, информационни технологии, математика. А в София има сериозен недостиг на помощник-възпитатели в детските градини. Увеличение на техните заплати е заложено в новия колективен трудов договор, който ще бъде обсъждан през септември.

Такева уточни, че българското образование е на много високо ниво.

"Качеството се измерва с това как се приемат нашите кандидат-студенти във висшите училища по света. Те се отличават с богата, интелигентна образователна култура", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи и проблемите в образованието - сложните учебни програми, които често не са подходящи за конкретната възраст.

"Има проблеми с качеството на образованието, обхвата на децата от рисковите семейства. Говорихме, че има нужда от нова методология за подготовка на децата, чиито родители не могат да им помагат.  Не може висша математика да се учи в 10 клас, а математиката от 6 клас да се учи в 4 клас. Осезаемо се променят учебните планове и програми, за да махнем терминологията, да улесним децата, но не трябва да се опростачват учебниците", подчерта Такева

Също така отбеляза, че за провеждането на реформите има добра приемственост при последните министри на образованието.

"Надявам се приемственост да има и ако се стигне до ново правителство. Всеки нов министър трябва да опознае системата и едва след 6 месеца започва да работи адекватно. Академик Денков беше два пъти зам.-министър и министър в служебни правителства, познава системата. Пое това, което започна министър Вълчев", каза още Янка Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лелката взима 710 лева.Благодая госпожо Такева
73
2
 
6
 
! Отговори
Непознат преди 1 година
До уважаемата г- жа Такева и всички защитници на учителското съсловие: Моля , коригирайте своевременно онази несправедливост, касаеща множество учители пенсионери, която ги лишава ПОЖИЗНЕНО от месечната добавка към УПФ . Това са хора, които са положили четиридесетгодишен труд в образованието, плащали редовно задължителните осигуровки към НОИ и УПФ, но са се пенсионирали ЕДНА година преди навършване на изискуемата възраст. ПРОБЛЕМЪТ ВИСИ ЗА РЕШЕНИЕ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД.
72
4
 
12
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
Не може детска учителка(основната и работа се върши от лелките),обикновено неграмотна и мързелива, да получава заплата по голяма от тази на учен,лекар,преподавател във ВУЗ и т.н.т .Това е поредното извра- щение в нашата фалшива държава!!
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая защо лъже? Митев -директор но у-ще Ив.Вазов в Плевен им дава минималното.Всичко отива за ремонти. Той коли и беси
70
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ЗАСЛУЖАВАТ. ТОВА СА ЕДНА ПАСМИНА ХОРА
69
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е несправедливо, не трябва да им е толкова висока заплатата
68
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, няма как програмите да се направят лесни за надоучилите родители. Както и да ги напишат, чалгарят няма да ги разбере, нито тези, които са бягали от час.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рицарката тамплоерка фармасонка Такева не стана ли стогодишна вече?
66
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се промени учебното съдържание ,а не само да се тъпчат пари. Децата са неграмотни след 12 год. обучение и нямат базови знания.
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата са огледало на семейството си. Китайска мъдрост: Не гледай детето. Виж кой го възпитава.
64
8
 
10
 
! Отговори
ото преди 1 година
колкото по -вече се вдигат заплатите ,толкова по -вече се влошава качеството , щото всеки става даскал за пари пише им тройките училищата бълват неграмотни!!!!
63
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завист бъгарска, неизкореняема.
62
0
 
1
 
! Отговори
До антисоросоид преди 1 година
Бачков?
61
1
 
4
 
! Отговори
До антисоросоид преди 1 година
Общо-взето, те са като учебниците на руските ***,най-многобройните в света. Хората не се интересуват кой ***, кой не, освен ако не са такива. Така си казват едни на други. Не ви е до джендърството в Москва, защото не сте ходил там? Че идете, порадвайте се на братята си. Те са на всеки метър.
60
2
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Вие сте хигиенистката на училището ли?
59
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нискоквалифицираните излъчват завист към чуждите заплати. Да си гредат тяхната професия, да се образоват, да правят синдикати, а не да плачат злобно тук. Да сте учили пък. Не, вие сте с три-четири виШи. ))
58
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До антисоросоид 57 Голям сте примитив. Учебникът не е за учителя, той е за детето. Вие сигурно разбирате освен от образование и политика, и от футбол, астрономия, хирургия. Допускам, че сте специялист по всичко и с виШи като всички от хунтата Възраждане. Миришете на колибарство отдалеч.
57
5
 
8
 
! Отговори
12 преди 1 година
До АнонименСтани учител! Не ти давам повече от един ден. Хората с такова примитивно мислене /няма ВИДИМ продукт, няма пари/ ни направиха нация от ***. А тези приказки за развиване на децата, за бъдещето на нацията - бай ти *** веднага е казал "Бошлаф!". Ама то с това мислене сме на този хал... В Дания средната учителска заплата е 5000 евро... Ама те прости хора тия датчани, един пирон не се сещат да забият на стената...
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои знае ли Такева на колко години е ?
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте онова нищожество даринка божинова колко бонус за коледа взе над 13к лв. Директор на едно от най-долнопробните училища във Варна.