Преди началото на учебната година: Какви са проблемите за родителите?

Освен финансови затруднения, може да има и такива свързани с адаптацията
31 авг 2022 11:02, Петя Славова
15

Държавата отпуска по 300 лв на семейства, чиито деца стават първи клас като сумата се превежда на две части в първия и втория срок.

Според експерта по образование към Асоциация "Родители" Зорница Трифонова, средствата, които отделят родителите за учебната година, не са само за първокласници. "Във всеки един етап от обучението трябва да се предвидят допълнителни такива за помагала към безплатните учебници от 1-7 клас, тетрадки, обувки, раница и спортен екип.", коментира тя за "България сутрин".

По думите ѝ това каква раница ще изберат родителите зависи от възможностите, които предоставя самото училище - има ли обособено място, където детето да оставя своите учебници, тетрадки и помагала.

От Асоциацията насърчават училището да осигурява лично пространство за децата, където да оставят своите учебни принадлежности, така че да не им се налага да носят тежки раници всекидневно.

"Необходимо е раницата да бъде удобна на самото дете. Важно е тя да бъде предвидена за височината и тежестта му. Хубаво е да има няколко отделения. Не е наложително тя да бъде много скъпа, но все пак е важно да се харесва на детето", поясни Трифонова.

Експертът по образованието подчерта пред Bulgaria ON AIR, че преди да предприемат покупка на пособия за учениците, родителите следва да се запознаят какво точно се изисква от училището.

Според нея основните притеснения, с които се сблъскват родителите преди началото на учебната година, са не само финансови, но и свързани с адаптацията на децата.

Трифонова съветва първокласниците да бъдат подготвяни преди стартирането на учебната година. Това би могло да се случи на територията на самото училище - да им бъде осигурено време да се запознаят с обстановката в училище, своите съученици и класни ръководители.

"Важно е да се разговаря с децата - то да споделя какво се случва в училище. Ако има трудност, родителите трябва да следят за промени в поведението", констатира тя. При проблем с адаптацията може да се потърси връзка и с училищния психолог или директора.

Трифонова бе категорична, че родителят трябва да остане партньор на учителя през целия период на обучението. Тя обобщи, че ако отново се наложи учениците да преминат в онлайн среда на обучение, е важно на децата да бъде осигурявано достатъчно време за спорт, арт занимания и игри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Оллллеее преди 1 година
От край време стана ясно, че в този сайт не може да се води нормален диалог. Не зная какви са били коментарите на 10ти, но очевидно е наистина, че има психически проблеми. ЧОвекът ясно написа неговото тълкование на думата партньор, след което разказа за дейностите си и някакъв плиткоумен индивид говори за опипаване на малки деца? Само имбеццили ли останаха в България? Какви хора се навъдиха и как стигнахме до тук? Блокирайте му ИП-то на това животно!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що изтрихте коментарите на разярения индивид? Очевадно показваше психически заболявания. Можехме до обяд да се гаврим с него :)
7
5
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До До 7, ти си психат някаъв :) Сега ще ми напишеш, че ми знаеш ИП адреса и ще го предадеш на полицията, нали? *** си пийй лекарствата! Очевадно е, че не ти е добре :) Прпаднал нищонезначещ индивид има наранено его. и се крие зад анонимността си в интернет за да избива комплекси. Това си е психологино заболяване твоето :) Що касае педофилията...очевадно и това те влече. Нормален човек дори не би мислил в тази посока. Само психиятър може да ти помогне на теб!
6
7
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
До До 5, хахахаахахахахаха. Последното което ме интересува да се представям пред някакъв нищонезначещ плъх в интернет. Явно си някакъв ярък представител на учителското съсловие щом толкова лично приемаш всичко. Уцелих ти архилесовата пета, нали?
5
7
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
До До хммм, обърни се към авторът на тези думи!Що касае моето тълкуване е да работим заедно учители и родители и да подпомагаме процесите в училище и извън училище.Аз примерно преподавам повече от 10 години в училища и университети и мога да съдействам с много неща.Дори дарения на книги, събития и други.За съжаление определени учители поради някакват си тяхна причина се чувства уязвими и се озлобяват. За щастие има и такива, които се възпозлват и се получва много добра колаборация. Масата е зле!
4
4
 
8
 
! Отговори
До хммм преди 1 година
Какво означава партньор? Да му казваш как да си върши работата? Ами аз пък мога да искам да съм партньор с хирурга, който оперира бащата ти и да му азвам как да си върши работата, защото съм учил биология в училище.
3
9
 
5
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
"родителят трябва да остане партньор на учителя през целия период на обучението" за съжаление все по-често родителите се сблъскваме с учители, които не само не искат "партньор", но и отявлено се озлобяват и към родителите, и към децата! За съжаление учителите често нямат морал и са озлобени като по-голямата част от обществото. Единствено частните училища предлагат добро качество на образование и отношение като към нормални човешки същества. Страшно е да си плащаш за добро образование!
2
4
 
3
 
! Отговори
Първолаци преди 1 година
Проблемите на родителите ще бъдат главно през ваканцията.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предимно парични.