Само е-дневници в училищата от тази учебна година

Като хартиен документ остава само личната карта за учениците
8 сеп 2022 05:02, Анисия Иванова
11
Само е-дневници в училищата от тази учебна година
Снимка: БГНЕС

От тази учебна година българското образование ще има нова интегрирана система за управление и това е Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО). В тази система почти цялото ни образование ще се дигитализира и всички данни ще са в нея, каза в интервю за БТА Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в София.

НЕИСПУО на Министерството на образованието и науката е готова и образователните институции имат всички необходими условия, за да въведат електронните си дневници. Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само в електронен вид от тази учебна година. Това важи също за детските градини, за Центровете за подкрепа на личностното развитие и за други образователни институции.

В новата интегрирана система на образованието ще има и електронни досиета на учениците с информация за тях от първи до 12-и клас

В НЕИСПУО ще са всички данни за образованието ни - електронните дневници ще са в нея, ще има и електронни досиета на учениците с информация за тях от първи до 12-и клас, обясни Александров. Той уточни, че в това електронно досие ще има всичко, което се случва с даден ученик - всяко изпитване или бележка ще бъде публикувано в системата. Преместването на учениците също вече ще става по електронен път, а не с хартиен документ.

"Образователната ни система става най-дигитализираната система в България, защото до НЕИСПУО ще имат достъп 100 000 учители, 700 000 ученици и един милион и половина родители", заяви председателят на Сдружението на директорите в средното образование.

Александров обясни, че "не отпада само хартиеният дневник, а отпада и т.нар. главна книга, в която се записваха оценките, след като завършат учениците - от първи до 12-и клас". Отпадат и личните картони за учениците, които са след седми клас - в гимназиалния етап, като в тях се пишеха всичките срочни и годишни оценки на учениците от осми до 12-и клас. Също няма да я има и книгата, в която се попълваше информация за даден ученик от кое училище е дошъл. Всички тези данни ще ги има в новата интегрирана система за образованието, подчерта Александров. Като хартиен документ остава само личната карта за учениците.

"По отношение на отоплението на училищата се надявам, че нито една община и правителството няма да позволят да се затвори училище заради това, че не може да си плати газа. Предвидено е увеличение с 20 процента на издръжката на училищата за горивата в сравнение с миналата година, но ще се необходими повече средства за осигуряването на образователните институции с горива", коментира Александров.

Той отбеляза, че часовете за пети, шести и седми клас ще бъдат по 40 минути.

Седмица преди началото на новата учебна година продължават да се търсят учители по информатика и по информационни технологии, по математика и по български език и литература. В по-големите градове специалистите по информационни и комуникационни технологии могат да си намерят по-добре платена работа от тази в училище, каза Александров.

Затова трябва да се помисли за стимул, например по национална програма тези дефицитни учители да получават допълнителни средства, за да имат интерес към преподавателска работа в образованието. Може да получават заплата от училищата, но да бъдат стимулирани с допълнителни средства към нея от национална програма в образованието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ученик преди с бележник и дневник хартиени ми беше по добре сега с електронни не мога да се оправя един път, в 7 клас се случи че системата написа на свички в класа 2ки ато така и не разбрахюе защо и се оказа че имало грешка в системата
6
1
 
4
 
! Отговори
1133 преди 1 година
То едни рецепти не могат да станат Е, та дневниците с толкова много информация! от 15.09, когато едновременно ще се използват от хиляди учители едновременно и ще "забият"!След края на 1 срок ще видите че са масово "хакнати'
5
2
 
2
 
! Отговори
2 преди 1 година
И защо този герберестки Асанчо трябва да изнася тази информация , а не МОН,което я прилага!?Голямата "промяна"-нещо като смяна на училищния камбанков звънец с електрически!Какво промени?Това е чиновническо-бюрократичната страна ,която няма нищо общо с качеството на обучението и възпитанието!Ще доведе ли това до съкращаване на раздутия училищен щат?Не!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От малки ще се учат как да хакнат дневника. Бъдещи ит-та.
3
7
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Дай за едни пет ученика да пазят някакви си хартийки с десетки години. В село дето утре ще го няма. Това по-умно ли ти звучи?
2
6
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Едно време баламосването на главата е ставало чрез религия. Отиващ в църквата и там камбаните бият. Той попа се е радвал като му се кланяш и си оставял сребърници за да е Богат. Има и религии които режат на малките деца кожичките на вирнатите патлажани на момченцата за омайване на главите до края на живота. Сега се въвежда дигитална религия наречена телефоново чипосване на мозъка от след раждането, което е и с нездравословна радиация излъчвана от телефона и като ходиш по улиците и господ е с теб
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само се чудят каква глупост да измислят. На някое село с 5 ученика и електронен дневник само му трябва. Иначе и полуедеот може да направи база данни с фронтенд - само дайте тука половин милион и още всяка година плащайте за актуализация. А бекъп как ще се прави? Нали трябват сървъри? Те половината училища няма да има с какво да се отопляват зимата, а на тия в кухината между ушите електронен дневник се мотае. Който ще е от "наша" фирма направен, нали? 1 седмица преди началото на годината? Да, бе!