Предлагат отмяна на уверенията за студенти

МОН разработи нов модел
17 ное 2022 11:13, Росен Стойчев
3
Предлагат отмяна на уверенията за студенти
Снимка: БГНЕС

Учащите да не представят уверения, че са студенти или докторанти пред държавни институции, общински администрации или техни структури.

Още по темата
Това предвижда проект на наредба на Министерството на образованието и науката, който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН.

Отпадането на уверенията става възможно след обединяването на Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти с този на завършилите студенти и докторанти. След приемането на наредбата ще започне да действа общ регистър на всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти, по степени на обучение и по професионални направления.

Чрез изцяло нов модул в регистъра – „Национална електронна студентска карта“, студентите и докторантите ще могат при нужда лесно и бързо да доказват пред трети лица статута си на учащи, както и други необходими данни, свързани с тяхното обучение.

Автоматизираните процеси на регистъра ще позволят на висшите училища много по-лесно, бързо и точно да въвеждат данните за студентите и докторантите и да извличат справочна информация. Новият регистър е свързан с този на висшите училища и с останалите бази данни, поддържани от министъра на образованието и науката. По този начин се създава възможност за подобряване на работните процеси чрез служебен обмен на информация. Значително се намалява и административната тежест върху студентите и висшите училища, както и става възможно генерирането на статистическа и справочна информация, необходима за планирането и мониторинга на стратегии и политики в областта на образованието и науката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 1 година
Като знам как "добре" работи Картовия център,не знам как ще се доказва,че човекът е студент.Иначе няма лошо да се премахне голяма част от хартията в университетите.В БДЖ се случи да искат уверение на мой приятел,нищо че имаше асик-карта.Трябва всички институции да бъдат добре инструктирани какво е необходимо да се представи,за да докажеш,че си студент.
2
2
 
7
 
! Отговори
Виготура преди 1 година
Само с 20 години изоставаме от нормалния свят. Аз като бях студент трябваше на всеки 6 месеца да нося копие от смъртен акт на баща ми в УНСС, за да взимам стипендия за починал родител. След като стана и телевизионна новина най-накрая малооуумната администрация на УНСС спря с тази гавра.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При наличието на интернет тези неща стават бързо и лесно, стига някой да не реши да прибегне към услугите на сръчен хакер-фалшификатор. Преди ерата на интернет този тип легитимиране ставаше чрез студентската книжка и измама беше възможна само при условие, че онзи, пред когото се легитимираш, не знае, че трябва да погледне дали в книжката ти е заверен текущият семестър.