Ремонтират ученически общежития с над 151 милиона лева

Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост
Обновена: 17 мар 2023 16:17 | 17 мар 2023 16:15, Камелия Цветанова
8
Ремонтират ученически общежития с над 151 милиона лева
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Процедурата за подбор на предложения за ремонт на ученически общежития по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) вече е открита, като крайният срок за кандидатстване е 16 юни 2023 г. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

За ремонтиране на ученически общежития в цялата страна са предвидени 150 995 000 лева по НПВУ . Средствата са предназначени за общински и държавни училища, за центрове за специална образователна подкрепа и за ученически общежития, чиято дейност не се организира от училища.

Те са разпределени по равно между шестте района за планиране в страната - по 25 165 833,34 лв. Максималният размер на един проект е 6 млн. лева. Минимален размер няма.

Целта е съществуващите общежития в системата на училищното образование да бъдат обновени и модерно обзаведени и оборудвани. По този начин ще се осигурят качествени условия за живот, самоподготовка и отдих в тях.

През последните десет години изцяло завършени външни ремонти са направени в едва 4,8 процента от ученическите общежития - показва анализ на Министерството на образованието и науката. Аналогично цялостни вътрешни ремонти са направени в едва 7,2 на сто от общежитията. Подобряването на условията в тях е предпоставка за повишаване на приема в образователните институции и на мотивацията за учене, отбелязват от МОН.

 


8
Още по темата: общежитияМОН
Още от Образование
МОН предлага дати за допълнителните матури
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1 милион от тези 150 ще стигнат за ремонтите. Останалите в Дубай,за бентлита,бело и ***...
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво лапане ще падне пак пълни чекмеджета . От тез пари най много 40% да се похарчат по предназначение . Тези филми ги гледаме вече 30 г усвояване е правилната дума
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отидоха 151 милиона.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 151 - Гррмания взе да копа въглиша и осъзна, че не е толкова лошо. Путин може и да е зшодей за Украйна, но успя да изгони ковид и еко талибаните ...
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Познавам хоря, отговорни за ремонти от ткъв род. От 1всеки лев, даже и 10 стотинки не отвиат по предназначение...
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плана са пари назаем които бг ще връща или трябва да закрие въглишните от които печели няколко пъти повече.