Харчове под контрол! Защо децата ни са финансово неграмотни?

"Българинът е спестовник, не разхищава", каза Росица Вартоник
23 май 2023 18:09, Анисия Иванова
99

България е на дъното на класация за финансовата грамотност сред младите. Проучване в САЩ показва, че поколението Z - младежите до 26 години, смятат, че е нормално да бъдат издържани по-дълго време, отколкото родителите им намират за приемливо.

"Всички данни сочат, че нивото на българските младежи по отношение на финансовата грамотност са по-ниски от тези на техни връстници по света. През 2018 година беше проведено проучване на PISA за финансовата грамотност и от 20 страни България е на 18-о място. Много са комплексни причините за това нещо. Финансовата грамотност на децата е огледало на нашите родители и това е нормално, защото тези умения и отношението към това да управляваме парите си, това е повече поведение", каза директорът на фондация "Инициатива за финансова грамотност" - Росица Вартоник, в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че възпитанието започва от семейството.

"Ако самите родители не са достатъчно финансово грамотни, децата им едва ли ще бъдат. Обичайно училището е мястото, което въздейства така, че разликите в социалното да бъдат минимизирани, докато в България това е проблем. От друга страна в училище няма предмет "Финансова грамотност". Няколко са нещата, които децата трябва да усвоят. Едно от тях е - не харчи повече, отколкото можеш да си позволиш. Това е основно правило", категорична е Вартоник.

По думите ѝ технологиите също са изкушаващи.

"Като включим към това и много бързия достъп до кредит, бързия достъп до различни финансови услуги, ако това не е подплатено със солидни навици за управление на личните финанси - една крачка е пътят до проблема. Младежите често прибягват до кредитите, дори бързите кредити не са толкова проблемни. Кредитът, какъвто и да е - той е инструмент и въпросът е как ще го използваме. Има голяма част от младежите, които отиват и взимат пари назаем, за да си купят телефон. Защо?", каза още директорът на "Инициатива за финансова грамотност" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вартоник припомни, че в България има традиция родителите да се грижат дълго време за децата.

"Въпрос е и на деца, и на семейна среда. Истината е, че има пораснали деца, които живеят с родителите си, но те допринасят за домакинството, те участват активно във финансите. Никой родител на желае да отглежда порасналото си на 30 години дете вкъщи. Те трябва сами да започнат да се справят с живота си", коментира още Росица Вартоник.

Според нея трябва да водим здравословен финансов живот.

"Трябва да поставим под контрол харчовете си - да направим бюджет. Българите не се замислят за две неща - едното е как да се подсигурят срещу рискове - наводнения, земетресения, има застрахователни механизми, които да ни помогнат. И другото, което е много важно, това е мисълта за утре - дългосрочното финансово планиране. Българинът е спестовник, парите ги държи в банка или кеш, не разхищава. Българите държим добро ниво за бюджетиране на ежедневните харчове", добави Вартоник.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 44. Да нямате наследство от милиарди, вървете проверете и елате пак да ни обадите, че ни е много важно.
31
1
 
16
 
! Отговори
Статията преди 10 месеца
е написана тенденциозно. Проучването е на американска фондация. Всеки народ си има специфични особености и не е нуждо всички да са еднакви, и навсякъде по света да е едно и също. Всеки модел на живот си има и плюсове, и минуси. Това се отнася за всяка сфера от живота на човек, не само във финансовата...Като цяло ненужна статия....
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 42 Просто тук всички четем само заглавията.
29
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пфф... Какво пораснало дете на 30, бе?! На 30 си купих втората вила в планински курорт... С жена ми вече бяхме купили и изплатили 2 апартамента и почти- 1 къща. Имахме дете на почти 2. Още от 19-годишни сме абсолютно самостоятелни и работещи, въпреки че имаме наследства за милиони под формата на жилища от баби, лели, майки, татковци. Никога никаква помощ не сме искали, даже помагаме на родителите си, защото те живеят с не много пари и трудно.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ано. Тя дълбае в друга посока, но функционално и финансово грамотните шарани у форумето захапаха голата кукичка.
27
0
 
3
 
! Отговори
Ано преди 10 месеца
Тази е много зле бе
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щото вместо да ги научат в училище на нещо полезно като финасова грамотност, те са им измислили някакъв предмет "Гражданско образование" и им пълнят главите с политиката на ЕС, парламента им, политиците им, всякакви щуротии свързани с ЕС и вече децата знаят за политиката на ЕС повече, отколкото за българската политика. А за финансова грамотност не остава време, защото им трябват роби с промити мозъци вярващи във величието на ЕС, а не финансово грамотни хора.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Брадчеди, не е възможно да познавате основно и задълбочено повече от 20-30 души, което е заложено още от сътворението на човека. И на тая база да ми правите генерални заключения е меко казано неумно.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 25. Нали не го взема произволно, а чрез договор с тоя който го финансира. Много познаваш пък ти всички студенти на света.
23
3
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 10 месеца
Окей- студентски кредит го наречи. Всеки втори студент из ЕС го взима. И започва да го връща след като има над определен доход. Инвестиция в бъдещето.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прави вчепетление под статията се изказват основно финансово грамотни, според които всички останали не са.
21
6
 
3
 
! Отговори
Пичагов преди 10 месеца
На детето му давам всеки ден по 50 кинта да харчи. Много ли са малко ли са , не знам. Грамотно ли е финансово също не знам, но щом ги усвоява трябва да е грамотно нали?
20
2
 
9
 
! Отговори
Нео преди 10 месеца
За съжаление не са само финансово неграмотни!
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те да бяха само финансово неграмотни, с мед да ги намаже човек! Две изречения не могат да напишат правилно, вие ги изпитвате за финансова грамотност..
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 6 Не, да харчиш повече, отколкото имаш се нарича кредит, който ще трябва да връщаш. А дали за инвестиция или за друго ще го харчиш е отделен въпрос. Е, има и друг вариант при който харчиш повече, отколкото имаш, но за целта трябва да откраднеш.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 22, еми като си прав... прав си! За съжаление са доста над критичната маса, която може да се неутрализира дори от 24 000 души печелещи над 121 000 на година.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много просто. Родителите им са финансово неграмотни. И въобще са неграмотни. Най-вече тия ай ти ли са, какви са там.......
15
6
 
9
 
! Отговори
до 21 преди 10 месеца
80% не могат да свържат двата края, защото освен финансово неграмотни, са функционално неграмотни, че да не кажа неграмотни.
14
7
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 10 месеца
Децата? Българинът е финансово неграмотен! 80% не могат да свържат двата края! По-голяма финансова неграмотност от това ... здраве му кажи!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледам ги около мен как си възпитават децата - първо като малки не им дават пари, щото видиш ли са малки и да не объркат нещо сакън да не изгубят някое левче, после след около втори клас решават, че вече са големи и трябва да са самостоятелни и започват да им дават повече пари от нужното за деня, децата пък започват да харчат безконтролно и за всякакви щуротии, с които да се перчат пред другите. Така свикват, че трябват кинти, за да са интересни и ето ти основите на финансовата неграмотност.