Учителите искат 1900 лв. заплата, готови са да влязат в НС

Такева: Трудовото им възнаграждение е ниско
Обновена: 1 юни 2023 16:20 | 1 юни 2023 16:12, Анисия Иванова
100

За да имат успех младите хора, всичко зависи от учителите не само в България, но и в целия свят. Съжалявам, че толкова късно се сетиха нашите представители в парламента, че трябва да се погрижат и за народа си. Не е приет бюджетът, очакваме удължаване. Направихме десетина пъти срещи с министъра на финансите и договорихме увеличаването на работните заплати в Сектор "Средно образование" от 1 януари 2023 година, като средствата са заложени в бюджета.

Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ става въпрос за 546 млн. лв.

"От тях и за увеличение на работните заплати на учителите, на непедагогическия персонал, така че очакваме в най-скоро време приемането на бюджета, защото годината си отива. И на този етап средствата ще бъдат достатъчни за покриване на инфлационните процеси. Сещаме се за учителите в навечерието на 24 май и 1 юни, или на 15 септември, но учителят е една много важна длъжност за общественото развитие, а трудовото възнаграждение на хората, работещи в образованието, е ниско", допълни Такева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че има напрежение сред учителите.

"Ние сме готови да излезем на протестни действия. Синдикатът на българските учители се подготвя от 3 месеца за това. Минималната работна заплата и началната на учител, излизайки от университет, не трябва да бъде по-ниска от 1900 лв. А тях ще ги достигнем с това увеличение, което ще върнем от 2023 година", коментира председателят на Синдиката на българските учители.

Попитана какво трябва да се промени в учебните планове и програми, тя отговори: "От 2 години има работни групи, които работят да усъвършенстват учебните програми по различните учебни дисциплини. Ние сме почти готови. Дълги години водим дискусия, защото българското образование има преимущество пред другите образователни системи, защото даваме широка общообразователна подготовка за ученици и студенти. Отличаваме се в Европа и света. Много внимателно трябва да променим учебните планове, особено за 1 и 4 клас."

Такева подчерта, че в момента около 2300 пенсионирани учители работят у нас.

А с отпуснатите им пари, които са поискали, те ще могат да подобрят и храната за предучилищните групи. Янка Такева не скри, че са готови и да влязат в парламента: "Не си позволяват да ни ухажват, учителят е високо интелигентен човек, държат се с уважение и респект."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами учителите ги вземат тия заплати.Основна заплата+процент прослужени години други допълнителни възнаграждения,занимания по интереси,лекторски,работа с деца със СОП,ДМС,клас квалификация, за класни ръководители.... и минават повече от 2400-2600лв бруто.Отделно ваучери ,пари за дрехи ,безплатни екскурзии,семинари ....Така,че 1900 лв искат - получават ги.
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Учителите са като украинците,само искат,искат,искат! А дали дават нещо насреща!Не! Точно заради тях,образованието в България е на толкова ниско ниво,а това е показателят, който трябва да определя и размера на възнаграждението им!По тая логика,не заслужават заплати по високи от 1200лева,даже и това им е много!
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 67, хайде сега кажи и колко прибира от частни уроци. И си признай, че и стотинка не плаща данъци! Стига лъгахте, че сте смешни вече! Всички учители дават частни уроци! И всички мамят с данъците! Щом мамят, нито заплати, нито пенсии!
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До qqq, и твоят е неграмотно написан. Оставям сам да си намериш грешките. Нали си грамотен? Хахахахахахахахахахаха Това беше уловка. не си грамотен!
75
7
 
3
 
! Отговори
qqq преди 10 месеца
Забележете, че коментарите на тези, които най-много реват срещу учителите, са най- неграмотно написани.
74
1
 
7
 
! Отговори
учител на 8 клас преди 10 месеца
Децата са неграмотни, защото им се предоставят смартфони, които им размазват мозъка. От малки им се дават телефони, за да гледат безсмислени клипове в тикток, разголени softporn снимки в инстаграм... и родителите тръгнали да обясняват колко били неграмотни децата. Всички знаят, че соц. мрежи притъпяват фокуса и вниманието на днешните тийнеджъри, трудно им е да прочетат и разберат дори еднична страница с чист текст. Всичко име скучко, тъпо и им омръзва бързо. Причината е в първото изречение.
73
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трудовото им възнаграждение било ниско. А качеството им на работа какво е? Да не би да е високо? Наглеци!
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И да, БГ е държава с нисък стандарт, нвма откъде да дойдат тея пари. Пазара определя заплатите. Ако изкуствено се дърпа да се вдигат, всички ще искат и ще последва още инфлация. Цените ще се вдигнат. А за да може държавата да плаща новите заплати ще трябва да вдигне и данъци. Тъй, че който учитеш е недоволен: да дава частни уроци, 50 лв на час чисти без данъци, а през лятната ваканция да работи сезонно. Икономикаъа не трябва да се контролира от профсъюзи, иначе става някакъв социализъм да ебба.
71
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заплатите трябва да са според стажа, и качеството на обучението. Не може клас наркомани, отрепкки , двойки на матурите и после висока заплата за даскала.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А хората в ада искат климатик, прясна храна, казани с хладка вода и други... Какво предлагат в замяна? Образованието не става за *** за зеле.
69
1
 
9
 
! Отговори
Жиката преди 10 месеца
А нещо за ***,дето не знаят ,защо ходят на училище,може ли да коментирате.Учат 10 години за книжка за кола .
68
3
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 10 месеца
Комитата,колко деца имаш?Питам за една учителка.
67
2
 
5
 
! Отговори
komitata преди 10 месеца
таз такева станала на 100 години само за заплати излиза от гардероба да иска-ами то ням аобразование какви заплати искат с 6 месеца работа-да стачкуват д авидим кво ще стане -пак изнудване преди бюджета .Реформи в сектора няма ,контрол никакъв .Паралелки по 12 ученика преди години имаше класове по 30-35 души кви с атез батаци -1.700мил работят в страната в частния буизнес останалото държавен апарат ,пилитици и пенсионери
66
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Познавам учителка по физкултура, която цяло лято продава звеленчуци на пазара и едновременно получава заплата - неизвестно за какво?? Други си стоят в къщи и получават заплати! Кой друг има тези привелегии?? И на какво отгоре се увеличават са мо техните заплати в продължение на 10 години??? Да не говорим за корупцията в назначаването!!
65
3
 
6
 
! Отговори
Искащ преди 10 месеца
Аз пък искам 1 милион заплата!А де!
64
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единствено край българският казан в ада няма дявол да го пази.Защото ако някой от българите се подаде нагоре и останалите го дърпат надолу. Голяма злоба срещу учителите.Естествено,че ще искат по-високи заплати. Жена ми с 25 години стаж в елитна гимназия получава 1600 лв.А обучава ученици, които после продължават в чуждестранни университети.
63
3
 
11
 
! Отговори
Бакалска сметка преди 10 месеца
Искат ама няма!Бюджета празен и окраден,народа сметките и данъците си не може да плаща!Производство и икономика на страната-никакви!Пари откъде?Нови заеми освен!
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 65 Не може всички в една държава да бъдат учители!!
61
5
 
13
 
! Отговори
Мхммм преди 10 месеца
Наистина се изумявам от хора, които мрънкат че някой си иска заплата. Вие защо не си искате? Докато не си поискате, няма да ви се даде. Протестирайте! Наговорете се целия колектив да си тръгне заедно, ако нямате увеличения! Това е същото като да мрънкате за цената на тока, да речем, вместо да си искате по-големи заплати! Никой няма да ви даде повече, ако не си искате!
60
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пенсионирани учители работят!! Докато са на работа ревът, че били **изхабени**, @ като се пенсионират, тичат да работят. 2000лв пенсия + 2000 лв. заплата. Там тябва да отидат телефонните измамници!!