Защо са ниски резултатите по БЕЛ на матурата?

Една от причините - малко часове
103

3,93 е средният резултат на випуск 2023 след полагането на задължителния изпит по български език и литература. Трябва ли да бъдем притеснени?

"Напълно естествено е подобен резултат да обезпокои обществото. Добре е то да покаже гражданска позиция за нашите резултати, защото те са ефект не само от образователната система. Резултатът е притеснителен. Затруднява ги изключително много трети модул - създаването на аргументативен текст", заяви преподавателят по български език и литература в 119-о училище Габриела Давидкова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите на колегата ѝ от 131-о училище Владимир Илиев, часовете са изключително малко - 3 седмично.

"Повечето проучвания сочат, че на 41 въпрос учениците са се насочили към есето. Темата беше изключително актуална - Животът в мрежата, но е лесно да бъде клиширана. Те се насочват към този формат на аргументативен текст от гледна точка на свободата. Понякога тя обаче не е най-добрият избор. По-високите резултати са на учениците, писали интерпретативни съчинения", изтъкна Давидкова.

Тя подчерта, че е налице притеснително явление - "подрастващият българин владее по-добре чужди езици, отколкото своя майчин".

Илиев посочи каква причината резултатите на учениците в по-големите градове да са по-високи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: матура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото знанието НЕ е ценност в нашето общество. Умишлено се изгражда зомбирзно поколение.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 - Ами не, остави го да рита топка по цял ден, а в училище да идват само, за да рисуват с пръсти.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соца искаше да ни наложи читалища, но по-едно време го изби на "нардония човек" - демек тоя, дето бил "природно интелигентен" и нямал нужда от книги, култура, и такива неща, дето се свързват с "префърцунени боржоа ..." - и това още вирее в самосъзнанието ни.
13
0
 
14
 
! Отговори
. преди 1 година
Защото в *** са важни мутрите, а не матурите.
12
2
 
8
 
! Отговори
При Тодор Живков преди 1 година
50% от населението бяха грамотни оставалите 50% бяха милиционери и фат маци
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В пети клас ТРИ ПЪТИ В СЕДМИЦАТА ИМАТ ПО СЕДЕМ ЧАСА!! Какви "малко часове"!!! Училищната организация е безумна! Седем часа училище - в пети клас??
10
0
 
11
 
! Отговори
дребна подробност преди 1 година
"подрастващият българин владее по-добре чужди езици, отколкото своя майчин". А може ли статистика на колко от зрелостниците българският език е майчин, за да проверим това твърдение.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До еми - Книгите може д асе четът и там ... ама дали има и 3%, дето го правят. Онзи ден едно ми заяви, че нямало файда да учи, щото имало "изкустен интилегд" - Същите ей такива, в гиманзията преди 15 години, ми казваха, че нямало нужда от учене - то Google, то Уйкипедия, то Word-a му го поправял ... Сега ако не са по затворите, са на някакви супер мизерни работи. Викам на един такъв, да помоли Google, да му плати парното ...
8
0
 
2
 
! Отговори
Илигерат преди 1 година
До 4 чингапуци метафора за чингета ли е
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото ни са набиваше с години идеята, че да имаш мерки, да имш регулации, традиции и прочие е ЛОШО! Пълчн и кратък член? Мани я тая глупост! Разликата между кой и кого - пфф, тва сам за гейове зубрачи! Давай - нека опростим езика и да препишпем Под игото, че много слжно е, да се позлват повече от 4 думи в изречение!
6
0
 
17
 
! Отговори
еми преди 1 година
нямат време за книги, от мазането с пръстета по светещи екранчета
5
3
 
13
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
Защото ни е такова нивото на образованието при демокрацията. При мен 98% от населението бяха грамотни, сега грамотните са 80% от които 40% функционално неграмотни и реално 40% са грамотните българи.
4
1
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Защото неграмотните и некадърни про'с'таци надминаха критичните нива... но това пък е добре за евроатлантизъма.
3
3
 
21
 
! Отговори
Полския тръмбеж преди 1 година
Защото извън градовете вече 99% са чингапуци незнаещи да говорят на български,камо ли да четат и пишат!България я няма а е развъдник на чингапуци!Тука е ужас!Стада и орди от скитащи малки чингапуци и денонощни дандании до небето от мощни уредби!Но власт няма!
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си стегаш багажа да напуснеш бг след 18 г. какъв е смисала да учиш бг език. Бг няма бъдеще и бегат.
1
3
 
13
 
! Отговори
Какво е преди 1 година
БЕЛ?