Защо са ниски резултатите по БЕЛ на матурата?

Една от причините - малко часове
103

3,93 е средният резултат на випуск 2023 след полагането на задължителния изпит по български език и литература. Трябва ли да бъдем притеснени?

"Напълно естествено е подобен резултат да обезпокои обществото. Добре е то да покаже гражданска позиция за нашите резултати, защото те са ефект не само от образователната система. Резултатът е притеснителен. Затруднява ги изключително много трети модул - създаването на аргументативен текст", заяви преподавателят по български език и литература в 119-о училище Габриела Давидкова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите на колегата ѝ от 131-о училище Владимир Илиев, часовете са изключително малко - 3 седмично.

"Повечето проучвания сочат, че на 41 въпрос учениците са се насочили към есето. Темата беше изключително актуална - Животът в мрежата, но е лесно да бъде клиширана. Те се насочват към този формат на аргументативен текст от гледна точка на свободата. Понякога тя обаче не е най-добрият избор. По-високите резултати са на учениците, писали интерпретативни съчинения", изтъкна Давидкова.

Тя подчерта, че е налице притеснително явление - "подрастващият българин владее по-добре чужди езици, отколкото своя майчин".

Илиев посочи каква причината резултатите на учениците в по-големите градове да са по-високи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: матура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АНОНИМЕН 007... А ФЪФ Парламента , съЗ КО-ЛИ-БА-РИ и КО-ЛИ-БАР-КИ !Евала Баце , събрал си ги , от кол и ВЪже !
35
4
 
5
 
! Отговори
Еми... преди 1 година
Защото новото поколение е слабоумно...
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опростачването на целият свят , е ФЪФ ход !
33
2
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 1 година
ЩОТО В БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНО СЪС СЕЛЯ-Н-ДУРИНИ
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От посолството :Всички пари трябва да отиват за сащ !
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реване само за заплати . А колко пъти вдигаха заплатите на учителите ???За какви резултати се дават пари , нека да се замислят , а не само да искат !!!
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То кое е ''наред'' в коя сфера , та се чудим и за образованието . България в момента , от 1989г . до днес представлява един съдран чувал с 1 000 дупки , и се чудим коя дупка да започнем да шием първо ....Не можем да си представим , КАКВА НЕЩАСТНА НАЦИЯ ---СМЕ !
29
0
 
17
 
! Отговори
:) преди 1 година
Има два умишлено създадени проблема, които никой не посочва - неясно написани учебници и йезуитски съставени въпроси при изпити. Още си спомням определението за функция в моя учебник, а аз съм от миналия век :) "Функцията е релация..." Какво чудесно хрумване - да обясниш нова непозната дума с напълно непозната чуждица :):):) "Език свещен на моите деди!"
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам софтуерен инженер, който не е прочел една книга. Ще му се подиграват ли учителите? Може да ги купи, заедно с училището..
27
0
 
17
 
! Отговори
... преди 1 година
то даже това е изключителен резултат! При положение, че над 95% от децата не са и чували какво е книга и има ли почва у нас! За четенето, съм сигурен, че 99% от децата не са прочели и една книга до 20-тата и година! За по нататък този процент се увеличава драстично!
26
0
 
10
 
! Отговори
Един преди 1 година
Ей...дотегна ми от лицемерие. Че са ниски резултатите заради нивото - виждаме го! Но я си признайте всички вие грамотни - колко точно внимание обърнахте на Дубарова в училище? Поезията е трудна, а момчетата я неглижират по принцип.
25
0
 
20
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 1 година
Дори да накарате децата да живеят в училището, резултатите ще са пак същите.Причината не е в количеството а в качеството.
24
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 година
Госпожата с чисто българското име Габриела се притеснява, че децата знаели по-добре чуждите езици и е разбрала това от "аргументативния текст", който ги карат да пишат :):):) Сами се изразявате твърде купешки, после децата ви виновни. Спомням си госпожата на детето ми в първи клас как се възмущаваше, че някои деца казвали питанка, вместо въпросителен знак :) Много имате да учите самите вие от възрожденските ни учители.
23
1
 
10
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 година
Всичко е на английски най-вече - интернет, игри, комуникации, всичко. Твърде скъпо е да се поддържа собствен език, особено с намалящо като в катаклизъм население. Аз самият ползвам Български по-малко от Английски през един нормален ден за мен, а живея в България...
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Може да владееш чуж език и без да знаещ бг език. Нали в чужбина са милиони така. Това е истината че бг езика запада.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГРАМОТЕН Ако има кинти няма нужда от образование. А кинти се искарват не със знания и работа а по друг начин. Това са новите евросащцености.
20
2
 
3
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Щото гъските за глуповати създания:))))
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владеели били чужди езици! Език се ползва, не се владее! Тези, които се пишат добре ползващи език, какво четат на този език и имат ли критическо нислене към това, което им се натрапва като информация? Ето преди 2 дена тук публикувахте "изследване на британски учени". повече от посредствени нещо, меко казано, но отчитат бройки публикации на английски език. Това е наложеният критерияй за научно ниво: публикации на английски и цитирания. А реална наука - с отрицателен знак.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е че няма какво да прави след като научи езика. Няма бъдеще в бг.
17
1
 
13
 
! Отговори
ГРАМОТЕН преди 1 година
УЧИТЕЛКАТА НА ДЪЩЕРЯ МИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК /ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!/, БЕШЕ НАПИСАЛА В БЕЛЕЖНИКА Й ЗАБЕЛЕЖКА С ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДРУГИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ... КАКВО ДА ГОВОРИМ ПОВЕЧЕ...