Преразказът на седмокласниците - "Ева, която расте и се смалява"

Авторът на разказа е Иванка Могилска
Обновена: 13 юни 2023 12:31 | 13 юни 2023 12:31, Камелия Цветанова
69
Преразказът на седмокласниците - "Ева, която расте и се смалява"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ева, която расте и се смалява" от Иванка Могилска е разказът, по който седмокласниците са писали преразказ върху неизучаван художествен текст на днешното национално външно оценяване по български език и литература в седми клас, съобщиха за БТА седмокласници. Те излязоха от изпита от столични училища.

По вариант 2 писаха днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ), което започна в 9:00 ч. и продължи 150 минути.

Още по темата

Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на главния секретар на МОН Албена Михайлова и на Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН.

Учениците полагат изпитите в училищата, в които учат. По предварителни данни, очаква се на изпита по български език и литература да се явили 62 877 седмокласници. Те са разпределени в 1700 училища и в 5681 зали. Ангажирани са и над 11 000 квестори. Тестът по БЕЛ се състои от 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени и включват избор от четири възможности за отговор. Има шест задачи с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Последната задача е преразказ на неизучаван художествен текст.

В 11:00 ч. днес започна изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в десети клас, което е за над 54 500 десетокласници. Този изпит продължава 90 минути.

От Министерството на образованието и науката по-късно през деня ще обявят информация за националното външно оценяване в седми и в десети клас по БЕЛ, както и колко ученици общо са се явили на него. /БТА, Димитрина Ветова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Готин кратък разказ, но Изобщо Не е подходящ за седмокласници. Може би става за зрелостници. Фентъзи, чувства, вродена емпатия, проблеми по време на съзряването, т.е. пубертета. Променливи настроения, свързани с хормоните... Трябва голям опит, много добри познания на академично ниво по доста предмети.
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До един, оооооооо, чакай сега почваме! Най-доналата част от населението в момента са УЧИТЕЛИТЕ! Мрънкачи за пари и нищо повече!
59
1
 
7
 
! Отговори
Да преди 10 месеца
Тъпотия за преразказ на децата. Освен това авторката се е опитала да копира. Е толкова ли няма по- нормални текстове.
58
2
 
8
 
! Отговори
Debil Eood преди 10 месеца
Смаляват се българските им мозъци
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До един Кво се скара на хората пък ти? Известно е, че всяко стадо си има ***. И ако стадото не се освободи от мъ.ршата, тогава цялото ще загине. А ти кво сега? Скара ни се да уважаваме мъ.ршата, само защото поради липса на достатъчно хора е станал учител? А не те ли притеснява, че ще нанесе вреди в дългосрочен план? И после да не питаш защо младежите са толкова невъзпитани и безчовечни! Защото са имали за пример такива "учители" като изказващия се тук!
56
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Разберете, не спорете, децата са различни и не може да искаме всички да са отличници и да виним постоянно учителите, и то всички, защото има всякакви учители. Както един висок, рус и пр. така и децата схващат различно, имах съученик, който решаваше моментално почти задачите, докато другите се туткахме още десетина минути......
55
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
До един - че в България кога ли пък не са плюли учителите, какво толкова се чудите. Още З. Стоянов е писал, че спорели откъде накъде учителят щял да получава повече от говедаря!?
54
2
 
7
 
! Отговори
един преди 10 месеца
Я стига сте плюли учител! Писа ви какво - че така е при капитализма, но и също, че един учи, но друг не може по някакви причини, не винаги справедливи, и дайте да грачим срещу тях и да ги караме едва ли не да работят за жълти ст. Произвеждали сте - добре, но не омаловажавайте и другия труд, колата, дето я карате, някой я е измислил преди да я произведете!
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До учител Излагаш се, спри се вече! Отначало мислех, че се шегуваш, но сега вече твърде много излагаш на показ душевната си пoмия! Жалко е, че такива хора учат децата ни!
52
0
 
4
 
! Отговори
+++ преди 10 месеца
Това в психиатрията се нарича шизофрения и то параноидна.
51
3
 
9
 
! Отговори
учител преди 10 месеца
До Deep Zone, при капитализма е така, който има пари - учи. И преди 1944г. е било така, какво се правите че не разбирате? За лекарите, и там е така, като имаш пари ще се лекуваш, ако нямаш - ще чакаш на това което е към държавните здравни осигуровки. Нека да забравим как беше при комунизма, защото той свърши преди 33г., сега сме си капитализъм и пазарна икономика. За да получиш нещо - плащаш.
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До учител, засрами се! Дори не знаеш от къде ти идва заплатата! Този бюджет вие ли го пълните, а? Как? Като мамите с доходите ли? А тези учебници и помагала, които купуваме? Дали не идват пари и във вашите джобове? Зная, че въпросите са реторични! Поредния смешни, които блещи глупости... и смята, че всички са коне с капаци като него! Срам! Срам! Срам! И това ми било учител!
49
4
 
5
 
! Отговори
Deep Zone преди 10 месеца
Даскалче, самата ти професия е създадена за всичко друго, но не и аа пари. То и на лекарите е така- даже и Хипократова клетва изричат. Ако някое дете няма финансови възможности и те помоли да му помогнеш за изпит след 7 клас, какво ще направиш? Ще го изриташ ли като мръсно куче? От това, което каза, предполагам, че това ще направиш. Защото парите са ти по-ценни от живота и развитието на един млад човек.. Помисли кое наистина има смисъл и дава радост в живота, пич.. Ще ти дам "хинт"- не са пари.
48
1
 
15
 
! Отговори
ДА преди 10 месеца
Мдааа,работите отиват на зле!Само като прочетох заглавието ми стана ясно,че произведението ще да е някаква бълвоч!Ама като видях на кое викат -съвременна литература-не трябва да се учудвам,че децата трябва да бъдат обучавани да четат и учат ненормални произведения.Още при номинацията на Времеубежище,реших да я купя и прочета.Е,едва я дочетох,просто се насилих да я дочета.Ужас!
47
4
 
8
 
! Отговори
учител преди 10 месеца
Държавното образование в България е безплатно, родителите на учениците не плащат за него. Това че плащат данъци не означава, че те отиват за образованието, а и данъци плащат всички, дори и тези без ученици. Докато например пътищата не са безплатни, там се плаща винетки за да ги ползваш. Само пример. Отделно, държавата ни осигурява образование на някакво основно ниво, не казвам че това е лошо, просто такава е политиката на държавата.
46
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До учител, образованието НЕ е безплатно! Плащаме го всички ние, които плащаме данъци ВСЕКИ месец! Не вие, учителите! Ние, които произвеждаме нещо ви плащаме заплатите! Резултатите ви са видни! Срам и позор сте! Будители....... смехотворни сте!
45
3
 
26
 
! Отговори
Deep Zone преди 10 месеца
Насилих се вътрешно и изчетох целия текст. Потресаваща тъпняя. Директно копиране от Луис Карол - смаляването на Алиса, както и от Джоан Роулинг с говорещата сова. Не мисля, че някога през живота си съм чел нешо толкова зле написано. Дайте им хиляди други текстове на децата- дайте им дори Хари Потър или Здрач на Стефани Майър, имат в пъти повече смисъл от този "текст"...
44
7
 
6
 
! Отговори
Една друга преди 10 месеца
До учител, плащам си за частно училище и по-хубавото е, че не е по програмата на МОН! За мен тези училища са последното място за образование в България! Всичко направихте .... абсолютен ***! Българско образование НЯМА! Благодарение на МОН и българските учители, които се интересуват само от частни уроци и как да мамят с данъци! Родители, спасявайте децата си! Казаха ви го в прав текст: държавно образование е равно на земеделски работници!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
43, оценява се с точки, така че 6.00 е твърде относително.
42
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някакви по-нормални произведения за преразказ не може ли да се използват?

Спонсорирани публикации