62 877 седмокласници се явяват на НВО по български език и литература

От 11 часа започва изпитът по БЕЛ и за над 54 500 десетокласници
13 юни 2023 07:00, Анисия Иванова
34
62 877 седмокласници се явяват на НВО по български език и литература
Снимка: МОН

Над 117 000 седмокласници и десетокласници се очаква да се явят на националните външни оценявания по български език и по математика тази седмица.

Днес от 9 часа е изпитът по български език и литература за 62 877 седмокласници. Те ще са разпределени в 1700 училища и 5681 зали. Ангажирани са над 11 000 квестори. Изпитът продължава 150 минути. Тестът се състои от 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени и включват избор от четири възможности за отговор. Има 6 задачи с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Последната задача е преразказ  на неизучаван художествен текст, съобщават от МОН.

От 11 часа започва изпитът по български език и литература за над 54 500 десетокласници. Националното външно оценяване за тях ще се проведе в 1023 училища и 4592 зали. Ангажирани са над 9000 квестори.

Те полагат изпитите в училищата, в които учат, и се допускат до залите срещу документ за самоличност. Пишат с черен цвят на химикалката.

Изпитът по БЕЛ в края на първия гимназиален етап е тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има една задача за редактиране и една с  разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути.

На 16 юни е националното външно оценяване по математика за учениците от 7 и 10. клас. За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор, а три задачи изискват разширен свободен отговор. Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор. Изпитът продължава 90 минути.

Резултатът от НВО в 7 клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8. клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след 7. клас.

С резултата от НВО десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДАМИ И ГОСПОДА ОЦЕНЯВАЩИ, ОЩЕ НЕ СЪМ СМЪРКАЛ КОКА ИЛИ ПУШИЛ ХУБАВАТА МЕРИ, ЧЕ ДА ПРЕРАЗКАЗВАМ ТОЗИ И*Д*И*О*С*К*И РАЗКАЗ "Е_В_А, КОЯТО РАСТЕ И СЕ СМАЛЯВА" НА ИВАНКА МОГИЛСКА. ПРОЧЕТЕТЕ "ХРИСТОМАТИЯ И ГРАМАТИКА ЗА ЧЕТВЪРТИ КЛАСЪ НА ТЪРГОВСКИТЕ И ПРОМИШЛЕНИТЕ УЧИЛИЩА" ПЪРВО ИЗДАНИЕ ОТ 1939 ГОДИНА. ЩЕ НАУЧИТЕ МНОГО. ДЯДО МИ Я ЧЕТЕШЕ ВСЯКА ВЕЧЕР И ТЯ Е ФАКЕЛ КОЙТО СВЕТИ ПО ПЪТЯ МИ КЪМ БЪДЕЩЕТО. ВАШИЯТ ФАКЕЛ КЪМ КАКВО СВЕТИ?!!...
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДАМИ И ГОСПОДА ОЦЕНЯВАЩИ, ОЩЕ НЕ СЪМ СМЪРКАЛ КОКА ИЛИ ПУШИЛ ХУБАВАТА МЕРИ, ЧЕ ДА ПРЕРАЗКАЗВАМ ТОЗИ И*Д*И*О*С*К*И РАЗКАЗ "***, КОЯТО РАСТЕ И СЕ СМАЛЯВА" НА ИВАНКА МОГИЛСКА. ПРОЧЕТЕТЕ "ХРИСТОМАТИЯ И ГРАМАТИКА ЗА ЧЕТВЪРТИ КЛАСЪ НА ТЪРГОВСКИТЕ И ПРОМИШЛЕНИТЕ УЧИЛИЩА" ПЪРВО ИЗДАНИЕ ОТ 1939 ГОДИНА. ЩЕ НАУЧИТЕ МНОГО. ДЯДО МИ Я ЧЕТЕШЕ ВСЯКА ВЕЧЕР И ТЯ Е ФАКЕЛ КОЙТО СВЕТИ ПО ПЪТЯ МИ КЪМ БЪДЕЩЕТО. ВАШИЯТ ФАКЕЛ КЪМ КАКВО СВЕТИ?!!...
27
3
 
3
 
! Отговори
родител преди 10 месеца
До Истина, Хайде стига с двойните стандарти, а? От една страна искаме пазарна икономика, а не учителите им плащаме малко. От друга страна всичко е на пазарен принцип, само образованието да не е и учителите да бъхтят за едната слава. Като искаме пазар, получихме го, който иска повече си плаща. Така е при капитализъма. Искаш - плащаш. Не плащаш - получаваш основното.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Боже, опази от инфаркти и инсулти тези, които ще им четат +трудовете". Поне изкарайте бисерите в интернет да се посмеем дружно. Малко поводи за смях ни останаха.
25
3
 
6
 
! Отговори
Истина преди 10 месеца
Трябва да се забранят частните уроци от действаш държавен учител. Напускаш системата и се занимаваш само с частни уроци!
24
5
 
1
 
! Отговори
Полски Тръмбеш преди 10 месеца
Успех на детитата, дано да се паднат лесни въпроси.
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 21, точно в 7ми клас е глупост. 10ти клас е класът, в който може да се прекрати ученето. Там са си важни. 4ти... ненужно, 7ми - ненужно, 12- ненужно. Време е университетите да си върнат правото да провеждат изпити и да си подбират подготвени студенти. 7ми клас също гимназиите да си върнат правото на изпити. МОН да си контролира ... но не и всички на матури и то4 пъти! Стрес и много пари за частни уроци! Знаем, че това гонят учителите! И данъци не плащат! Как да изтърват кокала, а?
22
6
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 10 месеца
Като чуя някаква истерична мама (и аз съм жена) да ми говори "ние минахме". Кои вие, бе госпожа? Дете 7ми клас се оправя вече само. Каква 1 година подготовка, бре?! Моите деца 6.00 навсякъде без капка подготовки. Аман от амбициозни родители, сериозно... По този начин не се успява в живота.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега- факт, че задачите са повече от елементарни и целят да видят дали децата нямат спряло развитие още в 1ви клас, но си е тормоз. Недоумявам какви са тези глупотевини за 10ти клас, честно казано. Айде за 7ми как да е. 2 деца имам и откакто ги има тия циркове все с по 6.00 са навсякъде без никакви мъчения като допълнителни уроци и кръжоци, ама все пак...
20
11
 
3
 
! Отговори
Desi преди 10 месеца
Ние го минахме този път миналото лято. Добре е наистина да се оцени кое дете колко е учило, все пак усилията трябва да се възнаграждават, така е справедливо. На нас ни трябваше цяла година подготовка, но постигнахме желаното, така че сме доволни от системата.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До столичан, т.е. сте Ок с това учителите тенденциозно да НЕ преподават за да могат децата да ходят на уроци, а родителите да плащат? Яка логика имате! Браво! Много ме радва как хора без елементарна логика имат право да изказват мнение в интернет. Викат му свобода на словото! Определено трябва да се ограничи за такива като псведо-столичанина по-долу!
18
4
 
4
 
! Отговори
столичан преди 10 месеца
Нашият хубостник сутринта отиде със желание на НВО-то, но и той много се готви, цяла година учи допълнително. Но той си имаше цели, дано да ги постигне, все пак положи усилия, а около него на съучениците му хич не им дремеше. Колкото до уроците, никой не те кара на сила, но ако искаш да постигнеш нещо си трябват усилия. За всичко в този живот е така.
17
2
 
6
 
! Отговори
Ani преди 10 месеца
До учител:Ама НВО не трябва да оценява кой колко е ходил на "допълнителни уроци", въпреки че от години точно това се случва. Това е национално оценяване върху материала, който се предполага че трябва да се преподали вие в училищата, там е трагедията, че без уроци рядко се виждат задоволителни резултати.
16
2
 
2
 
! Отговори
родител преди 10 месеца
И ние изпратихме дребната днес на НВО, нямаме притеснения. Все пак последните години тестовете са все по-лесни всяка година, така че който е учил не би трябвало да има проблеми. По-важното е после къде ще учи, засега мислим че няма да има проблем още на 1-во класиране да си отиде в желаното училище.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен до 12, какво значи влизат учили и недоучили! Образованието до 10ти клас е задължително! Естествено, че ще "влязат". Яко изплисквате легена, учители! Вижте си резултатите! Тези двойки за ВАШИ!
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен до 12 преди 10 месеца
Абе, колега, какво ще се оцени? Тази година ще има4-то класиране.Безобразие! Влизат и учили, и неучили! Смяях!
13
5
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 10 месеца
До учител, да. Всички знаем, че частните уроци са ви най-важни. За това съзнателно разсипвате образователната система! Сега със сетни сили се опитвате да наложите "интегрирани матури", защото не било честно само учителите по математика и български език да имат наплив за чатни уроци! Толкова безочие и плиткост може да демонстрира само един безморален индивид. А се оказа, че имаме цяла система от такива! Дано ви приседнат парите от частните уроци!
12
9
 
2
 
! Отговори
учител преди 10 месеца
До до учител, Добре е да се оцени, за да се види, че има деца които учат и има резултати от обучението. Винаги има и деца кооито не са учили достатъчно, не са ходили на достатъчно допълнителни уроци, те ще покажат по-слаби знания. Затова е важно да се оцени постигнатото.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това не беше ли някаква телевизия? НВО. Май Анисия Иванова трябва да ходи при седмокласниците на изпит. Национално вътрешно оценяване щеше да си счупиш пръстите да напишеш, а?
10
1
 
2
 
! Отговори
до учител преди 10 месеца
И като се оцени какво? Нима всеки божи ден не се вижда какво е образованието в България? Същата методология като от средата на 19-ти век. Та те още ходят на училище с хартиени учебници! Сигурно само ние и още една-две африкански държави продължават да ги ползват през 2023г.