Преразказът на седмокласниците - "Ева, която расте и се смалява"

Авторът на разказа е Иванка Могилска
Обновена: 13 юни 2023 12:31 | 13 юни 2023 12:31, Камелия Цветанова
69
Преразказът на седмокласниците - "Ева, която расте и се смалява"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ева, която расте и се смалява" от Иванка Могилска е разказът, по който седмокласниците са писали преразказ върху неизучаван художествен текст на днешното национално външно оценяване по български език и литература в седми клас, съобщиха за БТА седмокласници. Те излязоха от изпита от столични училища.

По вариант 2 писаха днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ), което започна в 9:00 ч. и продължи 150 минути.

Още по темата

Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на главния секретар на МОН Албена Михайлова и на Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН.

Учениците полагат изпитите в училищата, в които учат. По предварителни данни, очаква се на изпита по български език и литература да се явили 62 877 седмокласници. Те са разпределени в 1700 училища и в 5681 зали. Ангажирани са и над 11 000 квестори. Тестът по БЕЛ се състои от 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени и включват избор от четири възможности за отговор. Има шест задачи с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Последната задача е преразказ на неизучаван художествен текст.

В 11:00 ч. днес започна изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в десети клас, което е за над 54 500 десетокласници. Този изпит продължава 90 минути.

От Министерството на образованието и науката по-късно през деня ще обявят информация за националното външно оценяване в седми и в десети клас по БЕЛ, както и колко ученици общо са се явили на него. /БТА, Димитрина Ветова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
12
 
! Отговори
до 43 преди 11 месеца
И на какво учим децата? Да повтарят като папагали ли? Какво има образователно в това? Няма мисъл, няма нищо. Натракал там "какво искал да каже автора". Че той си го е написал каквото е искал да каже.
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Елементарна матура. Очакваме 6.00. Относно текста- нищо интересно. Не очакваме децата да го харесат, а да го преразкажат. Елементарно.
39
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Беше ми интересно да го прочета... Ужасна тъпотия. То е чудовищно тъпо. Опитала се е да краде от Джани Родари, ама не се получава.
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До учител То като си плаща човек, поне да получаваше образование, ама не е такъв случая. На курсовете за матурите учат децата само как да се справят с теста на матурата. Научават въпроси и отговори, няколко неща, които да им дадат представа как да отговарят, цели изречения за тезите, които да си сглобят според случая... Това не е образование.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Оф егати образованието
36
11
 
7
 
! Отговори
учител преди 11 месеца
До Анонимен 38, Оооо, я по-полека. При капитализма човек работи колкото му плащаш. Държавата е решила, че няма нужда от много образовани хора за да садят картофи, както каза Бойко преди време. Затова и нивото на държавното образование у нас е някакво основно. Който иска повече си плаща и получава повече. Затова има и частни училища - плащаш и получаваш съвсем друг продукт. Пазар - Баце.
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До учител__ ПРОЧЕТИ СИ ДЛЪЖНОСТНАТА (ФУНКЦИОНАРНАТА) ХАРАКТЕРИСТИКА, ЗАЩОТО АКО СИ УЧИТЕЛ ТРЯБВА ДА ТЕ УВОЛНЯТ, ПОРАДИ НЕПОКРИВАНЕ НА КРИТЕРИИТЕ!!...
34
15
 
7
 
! Отговори
учител преди 11 месеца
До Анонимен 36, Не си прав. Нали вечеимаме пазарна икономика, няма нищо безплатно. Държавата осигурява някаква основа за образование на децата, ако искаш повече - плащаш си. Така е при капитализъма, плащаш - получаваш. Няма как да искате безплатно образование, ккоето да е като при комунизма. Вече всичко трябва да се плаща, капитализъм - баце!
33
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До учител, образованието го съсипахте! Ей ви я оценката! Алчни за пари! Друго не правите освен да касирате от частни уроци и да мамите с данъци!
32
4
 
35
 
! Отговори
Deep Zone преди 11 месеца
Прочетох първите два абзаца и съм в тотален потрес. Това "произведение" стилово е толкова зле, че се чудя аз ли съм сбъркан, след като съм чел велики детски автори като Линдгрен, Екзюпери и Луис Карол и невероятни майстори на перото за юноши като Карл Май, Михаел Енде и Салгари и изведнъж чета това "нещо" и не вярвам на ушите си. Цитирам - "Пъхам четката за зъби в устата и се сещам, че съм не запомнила да си напиша домашното по математика. " ЗАКРИВАЙ!
31
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ДАМИ И ГОСПОДА ОЦЕНЯВАЩИ, ОЩЕ НЕ СЪМ СМЪРКАЛ КОКА ИЛИ ПУШИЛ ХУБАВАТА МЕРИ, ЧЕ ДА ПРЕРАЗКАЗВАМ ТОЗИ И*Д*И*О*С*К*И РАЗКАЗ "Е_В_А, КОЯТО РАСТЕ И СЕ СМАЛЯВА" НА ИВАНКА МОГИЛСКА. ПРОЧЕТЕТЕ "ХРИСТОМАТИЯ И ГРАМАТИКА ЗА ЧЕТВЪРТИ КЛАСЪ НА ТЪРГОВСКИТЕ И ПРОМИШЛЕНИТЕ УЧИЛИЩА" ПЪРВО ИЗДАНИЕ ОТ 1939 ГОДИНА. ЩЕ НАУЧИТЕ МНОГО. ДЯДО МИ Я ЧЕТЕШЕ ВСЯКА ВЕЧЕР И ТЯ Е ФАКЕЛ КОЙТО СВЕТИ ПО ПЪТЯ МИ КЪМ БЪДЕЩЕТО. ВАШИЯТ ФАКЕЛ КЪМ КАКВО СВЕТИ?!!...
30
2
 
24
 
! Отговори
костенурка преди 11 месеца
бяха питали един известен автор (не помня кой - от сорта на ст.кинг) какво мисли за есета-анализи на тема какво е искал да каже автора и човека отговаря - автор каквото е искал да каже, го е написал!
29
4
 
25
 
! Отговори
5000 лева заплата преди 11 месеца
Добре че едно време нямаше такис глупости и за нас.Щяха да ме скъсат по всички предмети и ще трябваше да работя в Лидъл за 1000 лева на месец
28
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И знанията на учениците са такива - растат и се смаляват.
27
4
 
8
 
! Отговори
учител преди 11 месеца
Успех на децата! Нека всяко да покаже колко много е научило в прогимназиалния етап на обучението си и нека да се оцени образованието у нас.
26
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Догодина темата най-вероятно ще е , Хуан което расте и си сменя пола всяка година
25
17
 
9
 
! Отговори
родител преди 11 месеца
Добра е темата, както и тестът не е прекалено труден. Позволява на децата да покажат и знания, и творчество. Който е учил през последните години няма да има проблем, а който си е спал, нека да продължава да спи.
24
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е ли Алиса? Или пак са вмъкнали нов шедьовър от европроект.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То може да се преразкаже и автор класик, без да го цитираш мо тамо. Освен това разказът му няма да е със спорно съдържание.
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В 7 клас са малки още. Тепърва им предстоят много по-важни неща в живота - наpкорици, полов живот..