Ученици недоволни от оценяването на матурите, искат промяна

Коментар на Христо, Кристина, Дария и Силвия Костова
28 юни 2023 09:47, Анисия Иванова
85

Ученици от 73-о СУ "Владислав Граматик" с протестно писмо към МОН за смяна на критериите за оценяване на матурите по БЕЛ. Според тях не лошата подготовка, а грешка при оценяването е причината за ниските резултати на матурите.

Писмото събира над 50 подписа и е изпратено до МОН, но отговор засега няма.

Въпреки че имат отлични оценки на матурата, Христо, Кристина и Дария не са доволни от несправедливите методи за оценяване на втори модул, където въпросите са с отворен отговор.

"Не съм ощетена и не смятам, че трябва да бъда, за да се включа за промяна. Не съм съгласна, че работата на учителите, които ни учат на креативно мислене, отива на вятъра. Стана ясно, че ти трябва корен на думата и тогава получаваш пълен брой точки, дори не е нужно изречението ти да има смисъл. Явно мъртвите метафори и клишетата са по-високо оценявани. Искат да ни направят ходещи ксерокси", сподели Дария в студиото на "България сутрин".

Техният преподавател по български език и литература - Силвия Костова, е категорична, че трябва реформа в методите на оценяване.

"Литературата не е просто предмет, а изкуство. Трябва да стимулира интелекта на учениците. Това просто не е точният начин на оценяване на този вид задачи. Само ученици, които са уцелили ключови думи, са получили пълен брой точки", поясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Христо също е категоричен, че критериите трябва да се променят, защото не са обективни.

МОН заяви, че работите се оценяват анонимно от двама оценители и се прави средна аритметична оценка, но все още няма информация за промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съученици и приятели на сина ми имат повече точки от него на матурата, а аз от години се убеждавам в тяхното неграмотно писане. Но всеки с късмета си.
73
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде сега, някъв си мразел учителката. Щот си е вършила работата ли, или щото е жена, а той обича мъже?
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 76 : Никога не съм твърдял че изобщо някой има нужда от матура по БЕЛ. Литераторката ме мразеше, и аз нея. А колко и какви хора се искат - това е заложено в обществената поръчка. В момента правилата на играта са такива. Може някога да се променят, но тези процеси отнемат години. Или ги приемаш, или губиш проекта - проблема си е твой. А разсъженията ти по въпроса са за пейката в кварталната градинка, с други махленски "експерти"
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен В полеви условия като няма работна ръка трябва да внесат от чужбина самолетни билети кавртири и т.н. или да вземат от квалифицираните ИТ за да бачката на нивите. Но тогава за какво ти е БЕЛ и матури. А за машина стига и един човек а не 45 и то това е само шефа. И пак 44 човека нямат нужда от матура Бел т.н.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 74 : Така е, но опитай се да обясниш това на някой бюрократ. А и машината все още се нуждае от оператор, или поне някой да я наглежда. А и в полеви условия някои машини не са много приложими.
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Машината е много по-точна и прецизна от работника и не иска почивка отпуска осигуровка заплата матура и т.н.
68
3
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
До Анонимен 71 : Не съм пророк. Може да стане, може и да не стане. Друг проблем е и българската психология, защото всеки иска да ценят труда му и да изкарва големи пари, ама не иска да цени труда на другите и да плаща. Много често някои се опитват да ми обясняват, че ако една работа не е свързана с лопата или мотика - не е работа, а хората, които полагали "истински труд" са недооценени. Докато този начин на мислене преобладава в обществото - ще е така.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 70 : Като изпускаш проект за 80 милиона евро ги намираш. Навремето главният ни инженер обикаляше села и паланки да ги търси и да им се моли. Ама бяха 80 милиона евро това - колкото ти поискат, толкова им плащаш, иначе губиш проекта. Това е преимуществото да си рядък специалист.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Програмист Да бе да вервам ти. И през това бг ще измрат че не може да се лекува и тогава МС ще реши че и м трябва лекари и ще дигне заплати. Но пък немя кой да лекува.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 67 Обясни ти как ще ги намериш тия заварчици като искат по 20 бона заплата и 30 г. трудов стаж. Откъде. Просто тия обяви или са недомислени или всичко е уредено предварително за наши хора предварително и конкурса е менте.
64
0
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
До Анонимен 68 : Много е вероятно да настане глад за лекари, и тогава доходите им по естествен път ще се повишат. Колкото повече бягат в чужбина - толкова по-малко ще останат тук. Накрая на Министерство на Здравеопазването ще му дойде акъла и ще почне да плаща истински пари. За съжаление бюджетите им са допълнително утежнени от една КОНКРЕТНА социална група, която ползва здравни услуги безплатно... този проблем също трябва да се реши някак.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Програмист Е според тебе излиза че бг трябва да се лекуват в чужбина и бг ще се закрие.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 63 : Искам да те видя как ще го обясниш това на държавата, като кандидатстваш по евро-проект за изграждане на когенератор например, като в изискванията са да имаш назначени на трудов договор 45 заварчици с европейска сертификация. Опитай се да им обясниш това за роботите, ама го снимай за тубата, че ще е супер забавно.
61
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
До Васко 61 : Едва ли е парадокс - въпрос на търсене и предлагане. Едните ги има много, другите едва се намират. Лекаря, който даваш за пример се очаква да работи в държавна клиника, а държавата не е много голям плащач. Само че това изкривява надолу и заплатите в частните клиники. И бягат оттук. А географският фактор вече не значи нищо. Много специалности могат да си работят от дома, а работодателя да е отвъд голямата вода, примерно. Имам колеги, които се преместиха извън софия и работят от там.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много са си прави учениците. Трябва да има промяна.Аз се боря от 5 години , образованието за моят син ,но нищо не мога да направя сама .
59
2
 
5
 
! Отговори
666 преди 9 месеца
Ами учете бе джанъм, те не са прочели един урок, оплаквали се....
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Васко заварчика, стругаря и краниста - те са вече само машини и роботи в Германия така че ги съкращават. Заваарчик или стругар не е възможно да направи чип напр.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Учител Бизнеса вече казва къде и кой. Виж че внасат работна ръка от Африка и Индия, че няма работници. Никой не ти иска БЕЛ и матури.
56
2
 
6
 
! Отговори
Васко преди 9 месеца
До ПрограмистДа заварчика, стругаря и краниста наистина се търсят много и изкарват много - и тук идва парадокса - изкарват повече от лекар който е учил 7 години със специализации но е непопулярна специалност. Ако си инженер в провинцията за абсолютно една и съща дейност разликата е ПЪТИ заплащане - в крайна сметка това заплаюане зависи от печалбата на предприятието , ако не се търси няма никакво значение, че имаш много големи знания като няма къде да се приложат.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Инженер Не става защото заплати се променят всяка година и трябва да учи ново за да не е безработна.

Спонсорирани публикации