Ученици недоволни от оценяването на матурите, искат промяна

Коментар на Христо, Кристина, Дария и Силвия Костова
28 юни 2023 09:47, Анисия Иванова
85

Ученици от 73-о СУ "Владислав Граматик" с протестно писмо към МОН за смяна на критериите за оценяване на матурите по БЕЛ. Според тях не лошата подготовка, а грешка при оценяването е причината за ниските резултати на матурите.

Писмото събира над 50 подписа и е изпратено до МОН, но отговор засега няма.

Въпреки че имат отлични оценки на матурата, Христо, Кристина и Дария не са доволни от несправедливите методи за оценяване на втори модул, където въпросите са с отворен отговор.

"Не съм ощетена и не смятам, че трябва да бъда, за да се включа за промяна. Не съм съгласна, че работата на учителите, които ни учат на креативно мислене, отива на вятъра. Стана ясно, че ти трябва корен на думата и тогава получаваш пълен брой точки, дори не е нужно изречението ти да има смисъл. Явно мъртвите метафори и клишетата са по-високо оценявани. Искат да ни направят ходещи ксерокси", сподели Дария в студиото на "България сутрин".

Техният преподавател по български език и литература - Силвия Костова, е категорична, че трябва реформа в методите на оценяване.

"Литературата не е просто предмет, а изкуство. Трябва да стимулира интелекта на учениците. Това просто не е точният начин на оценяване на този вид задачи. Само ученици, които са уцелили ключови думи, са получили пълен брой точки", поясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Христо също е категоричен, че критериите трябва да се променят, защото не са обективни.

МОН заяви, че работите се оценяват анонимно от двама оценители и се прави средна аритметична оценка, но все още няма информация за промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 10 месеца
До Хайде, хайде 18 : Да, нямам нито един собствен зъб в устата. Защото съм с импланти. Имаш ли идея колко струват?
13
0
 
2
 
! Отговори
ДА ВИ преди 10 месеца
ИЗПРАТЯ ЕДНО ТЪПО СТИХОТВОРЕНИЕ-МНОГО ЩЕ ВИ ХАРЕСА
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
хайде, наскачаха мaмитe орлици и започнаха да грачат! Естествено, че тяхното отроче не е тъпо, просто неправилно са го оценили. Само да ви кажа - истинската оценка не получаваш в дипломата а на интервю за работа и първите шест месеца на работното място. Никой не пита колко имаш по БЕЛ за да те назначи на работа.
11
3
 
9
 
! Отговори
... преди 10 месеца
колко на брой матури има в момента? май са повече от 3 май! А май има и някакви външни оценявания май!? те колко на брой са? Навремето си спомням имаше една матура! Накрая! а после даже и матури нямаше! А в техникумите имаше дипломна работа или държавен изпит, това накрая! Бе нещо изцяло са се объркали нещата в образованието тука! Матура в 4-ти клас!? това защо!? и можеш ли с таз матура да кандидатсваш за университета после!? :)
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те само искат.....
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скъпи пикльовци и пикли: за съжаление животът не е интернет и мотиватори ала Андрю Тейт. Поколението ви, което е десетилетие само преди нашето например, в момента е с претенции, самочувствие, арогантност, неуважение и самовлюбеност до небесата. Те първа ще бъдете оценявани по качества , и най-доброто, което можете да направите докато е време, е да осмислите действията си до момента. Което е малко съмнително да се случи.
8
4
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 10 месеца
Ти колко книги си прочел? Не са много, предвид факта, че не знаеш къде се слага пълен член и, че животЪТ дава това, което поискаш от него. А ти не си поискал да се развиеш, не си получил по-добър доход. Аз така ги виждам нещата.
7
4
 
13
 
! Отговори
даскал преди 10 месеца
то такава безмислена простотия като "матури" има само в бг. стига сте тормозили децата с глупости
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И аз искам промяна на заплатите в България, ама няма. Каквото живота дава, това е. Децата вместо да недоволстват, да седнат да прочетат една книга!
5
3
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 10 месеца
От обща култура можех да изкарам 5,25 на тази матура, дето съм завършила миналия век. А с малко четене и 6.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гламави и неуки дечица-силна и можеща полиция.
3
3
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 10 месеца
Не бих казал, че са неграмотни или нахални. Изказват гледна точка. Но както 1 е написал- оценяването е еднакво за всички.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
промяната започва отвътре, ама туй вътре като е прогнило от 33 г от славчу, ицо комара и мишо шамара ко да прайш...
1
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Умни дечица. Но мили деца, ще ви кажа едно- оценяването е ЕДНАКВО за всички. Моите деца са пълни отличници (7ми и 12ти клас). Без никакви допълнителни подготовки и курсове. Просто добри учители в училище. Че даже са и с по 2 месеца отсъствия, че ходим на ски зимата, а есента сме по почивки и тръгват на училище средата на октомври.