Ученици недоволни от оценяването на матурите, искат промяна

Коментар на Христо, Кристина, Дария и Силвия Костова
28 юни 2023 09:47, Анисия Иванова
85

Ученици от 73-о СУ "Владислав Граматик" с протестно писмо към МОН за смяна на критериите за оценяване на матурите по БЕЛ. Според тях не лошата подготовка, а грешка при оценяването е причината за ниските резултати на матурите.

Писмото събира над 50 подписа и е изпратено до МОН, но отговор засега няма.

Въпреки че имат отлични оценки на матурата, Христо, Кристина и Дария не са доволни от несправедливите методи за оценяване на втори модул, където въпросите са с отворен отговор.

"Не съм ощетена и не смятам, че трябва да бъда, за да се включа за промяна. Не съм съгласна, че работата на учителите, които ни учат на креативно мислене, отива на вятъра. Стана ясно, че ти трябва корен на думата и тогава получаваш пълен брой точки, дори не е нужно изречението ти да има смисъл. Явно мъртвите метафори и клишетата са по-високо оценявани. Искат да ни направят ходещи ксерокси", сподели Дария в студиото на "България сутрин".

Техният преподавател по български език и литература - Силвия Костова, е категорична, че трябва реформа в методите на оценяване.

"Литературата не е просто предмет, а изкуство. Трябва да стимулира интелекта на учениците. Това просто не е точният начин на оценяване на този вид задачи. Само ученици, които са уцелили ключови думи, са получили пълен брой точки", поясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Христо също е категоричен, че критериите трябва да се променят, защото не са обективни.

МОН заяви, че работите се оценяват анонимно от двама оценители и се прави средна аритметична оценка, но все още няма информация за промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 10 месеца
До 35 : да обобщим. Първо : Пиша се с име "програмист", второ от доста време поддържам една и съща теза, и всеки път посочвам очевидното - че хората, които са се образовали са добре финансово, а необразованите ще си останат бедни, ако не направят някакви стъпки в посока повишаване на квалификацията. И според теб това доказва че съм "абсолютен тролинген"? Съжалявам, но доказателството ти не струва, и ти самият доказваш моята теза с изказванията си.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 35 : Тоест не можеш да докажеш. Не виждам нито един логически аргумент. Просто не ти харесва това, което пиша, и по силата на твоята примитивна логика - не е вярно. Подобни неща не съществуват нали?
32
3
 
6
 
! Отговори
хаха преди 10 месеца
лапетата дават акъл как трябвало да бъде :) душички златни .
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Програмист 34. Ти сам го доказваш. Под всяка подобна статия пишеш с ник "програмист" и разправях колко си богат пък другите били бени и неуки. Не е един - два пъти. Абсолютен тролинген си две мнения няма по въпроса.
30
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 10 месеца
До Анонимен 25 : Можеш ли да докажеш твърдението си?
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Явор. Само дето не споемна че са и русофили. Не се притеснявай карай наред. Научили сте словосъчетанията "критично мислене" и "функционална неграмотност" и вече сте голяма работа.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мдааа, най-добре догодина матура върху творчеството на Азис. А задачите по математика да са Катя иска да си сложи силикон, цената е 3000 лв за 500 кубика, колко пари ще и трябват за 250 кубика, ако д-р Енчев и направи 10% намаление, ако си сложи и хилорон в устните?Предполагам, че тогава ще са доволни.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да ги оценят пак. Само да не падне още успеха а ?
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Корекция, е ти си неграмотен! Виж си писянието! Нямаш ниаква представа къде се слагат запетайки, пълен член, а и допускаш правописни грешки. Индивиди с подобни писания СА НЕГРАМОТНИ!
25
2
 
9
 
! Отговори
Явор преди 10 месеца
На пишещите ще кажа: Не виждам неграмотни и нахални, а упорити, амбициозни и критични ученици. Думите на критичния винаги се заглушават в обществото. Вие, пишещите, сте като медийните ***, които не канят гости, които са против САЩ, ЕС и против властта. Като ученик и аз бях критичен. Повече като студент, но и като ученик се опитвах. Критичният 15-20 годишен е умен и разбиращ за мен; непримиряващ се с учебниците и учебните програми на МОН, т.е. на статуквото. Инициативни са гостите.
24
3
 
2
 
! Отговори
Корекция преди 10 месеца
До 24, не до 25Квалифициращия кой е грамотен и кой не
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 25. Кой ?
22
2
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 10 месеца
Внимавай с квалификациите.
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Програмист. Пак ли дрънкаш глуппости бе тролинген
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Еххх, на какво основание твърдиш, че материалът се опростява? Или само така проформа си блещиш в интернет? Оправи си грамотността, защото няма основание да се считаш за грамотен. Вероятно и толкова можеш и задачи да решаваш!
19
6
 
6
 
! Отговори
Еххх преди 10 месеца
Много ми е интересно какви щяха да бъдат резултатите от изпити след 7клас, от матури, от кандидатстудентски изпити, примерно по математика, ако задачите бяха с ниво на сложност като тези , които ние решавахме преди 20-25 г. На подобни изпити. Непрекъснато опростяват материала по всякакви предмети и все има недоволни. Струва ми се че резултатите щяха да са потресаващи.
18
2
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 10 месеца
До 21 : Повече от панелката ти. Защото "успелите" българи от чужбина идват тук да си правят зъбите, а успелите българи в България ходим в Германия да ни ги правят, че там обслужването е по-качествено.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много е лесно - просто всеки родител трябва да даде оценка на детето си! Така хем ще се вдигне общия успех, хем няма да има недоволни. И ще станем нация от гении!!! На училище до 4- ти клас, после вече докторантури, професорски титли... Защо трябва да мъчите децата да четат книги - ми те си имат фейсбук, туитър, инстаграм... Време е да влезем в крак с новите технологии!
16
2
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 10 месеца
до 20 : Това означава, че си добър и търсен специалист. Това е един лукс и привилегия, които имат малко от нас.
15
0
 
5
 
! Отговори
Де да знам преди 10 месеца
Вероятно съм невероятен късметлия, но никога не съм ходил на интервю за работа. По скоро се е случвало обратното в живота ми, аз съм пресявал кандидатите да ми станат работодатели.