Галин Цоков: Оценителите на матурите не са били добре подготвени

Ученици бяха ощетени в оценките си
Обновена: 16 юли 2023 16:52 | 16 юли 2023 16:30, Стела Стоянова
31
Галин Цоков: Оценителите на матурите не са били добре подготвени
Снимка БГНЕС

Оценителите на матурите за 7 и 12 клас не са били достатъчно подготвени, особено при синхронизирането на вижданията си по отделни критерии и показатели, свързани с оценките. Това е един от изводите на МОН след провеждането на изпитите, стана ясно от изявление на просветния министър проф. Галин Цоков в Пловдив.

"В момента се обсъждат няколко проблема, свързани с резултатите от изпитите. На първо място е по-насочена работа с колегите, които са оценители след седми и дванайсети клас, защото процесът на оценяване е важен и трябва оценителите да бъдат подготвени",  посочи Цоков.

Той каза, че това особено се отнася за различните отворени въпроси, както за зрелостните изпити, така и за тези след седми клас, които са насочени към по-високи нива на мислене.

Още по темата

Днес.бг припомня, че ученици от 73 СУ написаха писмо, в което твърдят, че отворените им отговори са били оценявани по шаблон и това ги е ощетило в оценките. Към мнението се присъединиха и учители. В резултат на това десетки ученици са били ощетени в оценките си, защото не са отговорили на базата на шаблона.

"Ще има допълнителна работа и обучение със съставителите на задачите, включително в областта на тестологията. Причината е въпросите да бъдат по-адекватни към различните равнища, към които са насочени, от друга страна да бъдат по-свързани с практиката. Отворените въпроси, когато са добре формулирани и практически насочени, са обективна оценка за по-високи нива на мислене на ученика и това се гарантира от двама оценители плюс арбитър", допълни министърът.

До няколко дни ще излезе за обсъждане графикът за провеждане на изпитите през новата учебна година. Предвидено е тези след седми клас да се изтеглят с една седмица назад, за да се разделят от външното оценяване след десети клас, съобщи още образователният министър. Така провеждането на изпитите и проверяването щяло да е по-спокойно и целенасочено.

Когато дойде официалното становище на съда, ще предприемем действие за промяна за наредбата за конкурси за директори. Така министърът отговори на журналистически въпрос по казуса с жалбата срещу въпросната наредба, съобщи БТА.

Цоков посочи, че към момента решението на съда е, че трябва при избор на директори за общински училища да отпаднат членовете на комисията, които са представители на МОН. В този смисъл преди решението на Върховния административен съд ще отворим наредбата за промяна и ще следим за други добри предложения за оптимизиране на трите части на изпита - тестовете, решаването на казуси и програма за стратегическо развитие на съответното училище, обясни министърът.

По думите му това ще се случи най-рано около 15 септември, а самите конкурси за директори на училища ще се проведат в късна есен.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков връчи грамоти на ученици с отлични резултати, постигнати в подготовката по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“. Церемонията се проведе в Етнографския музей в Пловдив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: МОНГалин Цоков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
12
 
! Отговори
От 9 преди 10 месеца
В гимназията и в университета не ми се е случвало да заподозра някой преподавател в некомпетентност, но имах късмета да уча в елитна гимназия и да следвам добра специалност, това сигурно е от значение. В основното училище обаче имаше няколко комични креатури, макар че и то беше сред най-добрите столични училища.
10
0
 
32
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
Основният проблем който не си признават но го знаят е че извън градовете вече 99% са индийци които ходят на училище само за помощите и са тотално неграмотни!Тия няма как да вземат каквито и да е изпити и даскалите се чудят как да им пишат оценки щото ако им пишат реалните 2 на всички по света ще лъсне българската действителност за тоталната неграмотност и даже гаргите по дърветата ще ни се смеят!Това е истината!
9
0
 
12
 
! Отговори
Сефте ли е? преди 10 месеца
Случи ми се на конкурс за редовна аспирантура /докторантура/ в комисията да сложат две тетки, настанени в научен институт и хабилитирани само с по няколко статийки, защото са нечии съпруги. Простотията на едната беше пословична. Оставаха й няколко месеца до пенсия и досега се смея като се сетя какви въпроси задаваше. Другата тогава беше на 44 г. и не говореше, съзнавайки некомпетентността си, а само "дълбокомислено" кимаше с глава. Всичко беше на плещите на председателя на изпитната комисия.
8
0
 
25
 
! Отговори
Еrror 404 404 404 40 преди 10 месеца
Неграмотни ученици са станали неграмотни даскали ,които пък са произвели поредните неграмотни ученици и така?
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те учителти кат не са подготвени кои да са ?
6
1
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
Ако оценителите НЕ са били "добре подготвени",то по каква "логика" учениците "трябва" да бъдат "добре подготвени" ?
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Г-н министър ,не са виновни проверителите , два пъти бях на обучение ,последния път в Банкя - "център на просветата " след това категорично отказах да участвам в представлението- обучителите , от министерството ,доминирано от знае се коя партия, се държаха като надзиратели ,а някои колеги се оказаха с доста по- добри знания и организационен опит от тях ,някои се отидоха от министерството ,но повечето останаха , една къдрокоска с тях заедно измисли новия закон за просвета , пълен с недомислици
4
0
 
22
 
! Отговори
хаха преди 10 месеца
така де , как иначе ше оправдаят неграмотните но с големи претенции дечица и родителите им !
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Учителите взеха увеличения без резултат, същото важи и за лекарите - единствената причина са Денков и сестрата на Лена, останалите не сме хора според Кокорчо и бедните ДГД!
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Със сигурност са били по добре подготвеи от самите зрелостници. Факт е, че образователната система е тотално разрушена, но неоспорим факт е че и учениците, нямат никакъв интерес и мотивация да учат. Особенно на тези, чиито родители имат по добри финасови възможности :-)
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
но искат увеличение на заплатите, т.е увеличиха им ги