"Право" и "Психология" са най-желани в СУ последните 20 години

Проф. Карабельова: Софтуерното инженерство е третата най-желана специалност
Обновена: 29 сеп 2023 09:13 | 29 сеп 2023 09:13, Анисия Иванова
28

Академичната година започна, а ние по-често говорим за идеята за безплатна психологическа помощ.

"2 октомври - началото на академичната година, започва с тържествено шествие по случай 135-годишнина на СУ - най-старото висше училище в България и единственото в световните класации на доста предно място. Основните предизвикателства са да се справим успешно с адаптацията на първокурсниците, защото това е сериозен момент на промяна в живота на всеки един човек", каза деканът на Философския факултет на Софийски университет проф. Соня Карабельова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ през последните 15-20 години правото и психологията са едни от най-желаните специалности, като тази тенденция не е само у нас, а е световна.

"Някои студенти идват при нас, защото искат да разберат повече за себе си, други искат да помагат свои близки, познати. А трети смятат учението е много лесно, но това далеч не е така. Друга тенденция, която наблюдаваме, е вниманието и интересът към софтуерното инженерство и тази година тя е третата най-желана специалност", поясни проф. Карабельова в ефира на Bulgaria ON AIR.

В началото на 2020 година те създават Център за психологическо консултиране и изследвания.

"Това е единственият университетски център в страната. Такива центрове има във всички западни университети. Идеята е да се подпомагат както студентите, така и преподавателите, и служителите. Той е отворен и за хора, които са извън университета, да се справят с различни предизвикателства. Центърът се намира на територията на факултета - "Цариградско шосе" 125", допълни деканът.

Тя разкри, че има голям интерес към центъра, особено от страна на студентите.

"Младите хора са по-отворени към тези възможности. При тях притеснението е много по-малко, за разлика от случаите, в които имаме по-зрели хора. Битува едно разбиране, че ако потърсиш помощта на психолог - това може да те етикира като човек със сериозни проблеми. Стремежът ни е и работим в тази посока - през Здравната каса хората да ползват поне 3 безплатни психологически консултации", подчерта проф. Соня Карабельова.

И е на мнение, че е добре бакалавърската програма да се завърши в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: образованиеСУBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Познавам прависти, дето закон не са отваряли, как са завърши ли-те си знаят.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички станаха толкова учени, вече няма кой да завие един болт в тая държава. Фирмите които търсят реални работници да бачкат на терен знаят за какво става въпрос. Знаят как се намират хора.
5
1
 
6
 
! Отговори
Баце Боце С 200 преди 7 месеца
Овчари трявбват ... ОВЧАРИ.... не разни ай-ти-та с майбаси...
4
0
 
0
 
! Отговори
Лешперов преди 7 месеца
Професорката хваща окото, да отидеш с нея на спа курорт няма да съжаляваш.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Един главен счетоводител взима доста повече от юрист и психолог. Ама счетоводството изисква бая повече умения:)))
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредните попълнения, които ще станат паразитни НПО.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки си мисли, че като завърши Право ще стане адвокат на мафията и ще взима милиони. Да, ама не! Истината е, че в тази област, за да преуспееш, трябва да имаш мнооого солиден гръб, вашите да са някакви много търсени адвокати. Иначе ще си поредния посредствен юрист на пазара на труда. Бачкащ за 1500 кинта чисти.