Поредният хит – наркодилърите в регистър в училище. А къде е Бай Ставри?

Писачите на стратегии против наркотиците в училище живеят в друг свят
Обновена: 3 окт 2023 18:05 | 3 окт 2023 17:38, Стела Стоянова
73
Поредният хит – наркодилърите в регистър в училище. А къде е Бай Ставри?
Снимка БГНЕС, архив

Регистър на наркоразпространителите е новият хит, който държавата предлага в борбата с разпространение на дрога.

Интересна идея, аз пък мислех, че наркоразпространителите не трябва да влизат в регистър, а в друга институция, където Бай Ставри е строг, но справедлив /почитателите на „Опасен чар“ и Тодор Колев знаят какво цитирам/.

На нейсе, полицията и без това е претоварена да отнема коли на пияни шофьори, да прибира квартални крадци на кокошки – защо разпространителите на наркотици да не ги вкара просто в един регистър, до който, забележете, достъп ще имат училищните директори. Бог знае защо. Те не могат, както заяви пред Днес.бг директорът на 119-то СУ Диян Стаматов, да ги освободят от училище, ако не са техни ученици, и ще имат затруднение да сигнализират в полицията, ако те не са на тяхна територия. Дори и да са техни ученици, ще трябва първо да им предложат подкрепа от психолог, докато продрусат още поне десетина съученици, споделяйки как са били травмирани у дома.

Още повече, че наркодилърът отдавна не е някой, който дебне в храстите до училището и че повечето от тези договорки стават по интернет. „За мен това е просто PR, от който нищо няма да произлезе“, коментира Стаматов.

А аз се сетих за друг случй на мой познат учител - хлапето продавало, ама свило част от дрогата и се покрило, и не се било появявало поне от месец в клас, но учителите били инструктирани да не му пишат отсъствия, защото "парите следват ученика". Едва когато бил обявен за национално издирване и полицаите се обадили, че ще дойдат в училището, учителите били изпратени по спешност да нанесат отсъствията на момчето, малко преди да го арестуват.

„Следващата стъпка би трябвало да е наркоразпространителите задължително да се впишат сами в регистъра, за да не затрудняват държавните органи... Друг е въпросът, че през последните години търговията става основно чрез интернет или между приятели. Лошият дилър с шлифер, скрит в храстите на училищния двор, отдавна е митология... ", коментира пък лекарят на хора със зависимости от Раднево доктор Иван Добринов.

„Някой помисли ли какво ще се прави после с младежите, които употребяват и разпространяват едновременно, тези, които са зависими и трябва да се лекуват? Основно ще се ловят най-дребните нещастници, които са последната брънка от веригата. И сега много от разпространяващите и употребяващите са известни, но няма никакви последвали ефективни мерки спрямо тях. МОН продължава да "събира всякакви налични материали по темата за наркотиците – информационни брошури, клипове, филмчета, методически ръководства, програми за работа с ученици и др.," Уважавам колекционерската им страст, но това няма никакъв смисъл! Пак се сетих за една любима сентенция: "Да спрем да се борим за чистота и да вземем да изметем!".

Лошото е, че желаещите да метат са малко, а онези, които искат да правят регистри, презентации и брошури са далеч повече.

И някак си не забелязват хлапетата на тротинетки, които периодично посещават все едни и същи точки – даже поощряват карането на тротинетки, защото щади въздуха над София. Защото писачите на брошури и организаторите на кампании от типа „Засади роза, не докосвай дрога“ си нямат и хабер от реалните проблеми с разпространението на наркотици, с които се сблъскват не само училищата.

Впрочем, забелязахте ли колко души се записаха доброволно в регистъра на хазартнозависимите или колко четат слоугана на тотото „Играй отговорно“, преди да пуснат 20-30 комбинации и да си оставят заплатата в някое казино.
Следващата чиновническа идея ще бъде на регистъра на наркодилърите да пише „Друсай отговорно! Учи химия!“
И със сигурност ще вземат пари по някой проект.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
яаожгтн преди 6 месеца
Защо ми цензурирахте д ж е н д ъ р и- нали това било новото "нормално",каква е тази дискриминация.Всички сте ги виждали по подлезите, НДК, Народния театър- безполови същества,груби,грозни,миризливи,депресирани алт/аУтове,които се обиждат ако им кажеш момче или момиче,щото те сами си го определяли,всичките пушат трева и не само,ама тях не ги закачат,клечат депресирани по подлезите и обясняват колко мразят себе си и човечеството като цяло.Не, ще спрат сина ми, щото е с дълга коса и металяга
60
0
 
0
 
! Отговори
яаожгт преди 6 месеца
А милиционерите през няколко дена спират сина ми, щото е дългокос металяга и подобни нему, оня де нотиваше на урок по математика..и будните милиционери го спрели..все едно сме началото на 90--те,докато в същото време оставят ултраси да трошат и врещат в метрото,мятат всякакви взривни вещества в центъра на София-оня ден на Донкуков беше ивицата Газа,мърляви ***- аутки по опиканото в подлезите,напушени,с тревица по джобовете- нищо.А за дилърите знаем, че отдавна са в комбина с милиционерите
59
0
 
3
 
! Отговори
хари потър преди 6 месеца
Накрая ПП ще дават патент на дилърите, че поне да плащат патентен данък.
58
0
 
1
 
! Отговори
Стаматов преди 6 месеца
Няма да пусне кокала доброволно, трябва да му се из... със зъбките!
57
0
 
12
 
! Отговори
Boto преди 6 месеца
Айде поредната апетитна обществена поръчка за софтуер. Една екселска таблица за 200-300к без абсолютно никакъв смисъл.
56
0
 
8
 
! Отговори
До 53 преди 6 месеца
Лошото му е, че такива трябва да ги регистрират в затворите, не в училищата !
55
0
 
15
 
! Отговори
Значи преди 6 месеца
Учениците да знаят към кого да се обръщат за "стока", аз така разбирам тази идея !
54
0
 
12
 
! Отговори
Не ги ли е срам? преди 6 месеца
Когато държавата е безпомощна прави "регистри".. да вземат най-накрая да реформират качествено и из основи: Образованието, Законите, МВР, Прокуратура, Системата на затворите и т.н., че успеваемостта срещу престъпността е изключително ниска.
53
5
 
2
 
! Отговори
А ,за всичко преди 6 месеца
Сте контра.Българинът много иска нещо да се случи,но се страхува нещо да не стане.
52
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кое му е лошото на такъв регистър?
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Силно се съмнявам, че т.нар. статия е писана от т.нар. журналистка Стела Стоянова. Стила ми прилича да принадлежи на някой дебел вмирисан ракиджия със съмнително образование и спорни професионални качества.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"И най-загубения квартален знае кои са наркодилърите в района му" - Хващат/плащат най-изгустираните и изпяти, които мятат синтетики на непознати (имено синтетичните наркомани са тези които си пеят дилърите най-често) НО! Около 75% от дилърите, са шано и обикновено не се вълнуват от парите, а почват да употребяват със съученици. Шанаджии стават 14-17 годишни от кръгчето, които намират добри/евтини пости и цакат по-късо от ушетата. По-зарибените започват и самостоятелно производство на 18-24г.
49
2
 
7
 
! Отговори
Охо преди 6 месеца
И списък с порно-актрьорите.
48
0
 
14
 
! Отговори
И кво преди 6 месеца
Ще му вземат дрогата в училище и после ще прогонят мафията да не влиза в училище. Малко ми прилича на каубойски филм.
47
4
 
11
 
! Отговори
Бай Ставри преди 6 месеца
Чакаме цялото правителство в централния софийски! Ще правим дете на Денка, а после ще вдигнем сватба!
46
2
 
19
 
! Отговори
Регистри и за преди 6 месеца
Пласьори на оръжие, червени фенери, трафик на хора... Интересно какво реално ще се учи в училището... То училището заприлича на Смесен магазин...
45
3
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 6 месеца
НЯМА!
44
4
 
2
 
! Отговори
АМИ ГЛЕДАЙ ГО преди 6 месеца
"Нищо не разбрах. Не съм гледал Опасен чар. Лека вечер."
43
1
 
7
 
! Отговори
нн преди 6 месеца
***, по-***, най-***, пълен Уигуфрен, амеба, раротещ в Министерски съвет в РБ. Няма степен за мозъчната дегенерация на тия.
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И най-загубения квартален знае кои са наркодилърите в района му, какво се правиме на утрепани! Ама нали и полицаите са на процент...