Родители с петиция срещу електронните бележки за извиняване на отсъствия

Родители не искали да търчат при джипито "за всеки сопол"
14 окт 2023 19:00, Стела Стоянова
119
Родители с петиция срещу електронните бележки за извиняване на отсъствия
Снимка БГНЕС, архив

Родители пуснаха петиция среку електронните бележки за извиняване на отсъствия, които сега се дават от личния лекар.

Те искат да се увеличи правото им да дават извинения на децата си за отсъствие по семейни причини. В момента те имат право на такова извинение за 3 дни отсъствие пред класния ръководител, и за още 7 - ако напишат молба до директора.

Според тях при начина, по който е уредено издаването на електронни бележки, им се налага за деца дори с леко заболяване да чакат с часове при джипито, когато детето може да прихване по-сериозна болест от другите чакащи вирусоносители. Някои се оплакват, че не могат да заведат на лекар дете с разстройство, а лекарят отказва да издаде бележка по електронен път, докато не е видял детето.

"Връщат ни го от детската градина дори за един сопол, и трябва да висим на опашка, където може да се сдобием с доста по-сериозни болести", твърдят родители.

Според тях при леки заболявания оставянето на детето вкъщи трябва да бъде по преценка на родителя, а не всеки път да се ангажира личен лекар и родителят да губи от свободното си време.

В момента подписите под тази петиция са над 600, а коментарите са разнопосочни. Част от тях са свързани и с това, че електронната система невинаги извинява навреме отсъствията и все пак трябва да ходят при джипито за хартиен вариант на бележката. Други посочват, че държавата не е регламентирала цената на електронна бележка и някои лични лекари не искат пари за това, но други искат по 5 лева.

Припомняме, че от тази година извинителната белажка по болест стана електронна и в много от случаите се оказва, че лекарите не са успели да я въведат и децата получават неизвинени отсъствия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
6
 
4
 
! Отговори
Морска преди 6 месеца
Ааа сетиха се родителите, че имат деца! Докато децата се "самообслужваха" при личния лекар, нямаше проблеми, маа сега, когато трябва да им отделите време - писнахте! Е, да ви информирам - откакто бележките са онлайн, заболеваемостта сред учениците рязко намаля. Скоро пандемии няма да има! Време е учениците да се върнат в класните стаи и да напълнят празните си глави със знания, елементарни поне!
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе за какъв преглед става въпрос, личната лекарка преглежда детето с болно гърло и темп. И единственото което изписва е тест за ковид. След това отивам на частно при педиатър който от години се грижи адекватно за детето ми. Обаче сега той не може да пуска електронни бележки, защото не работи със здр каса и пак трябва чакам на личната за бележка.
102
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези родители са карали с фалшиви бележки като ученици. Така са свикнали. И аз съм имал такива, признавам си. Но като родител не искам детето ми да шмекерува. Не го възпитавам така. Марш на даскало!
101
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Губене на време с безсмислени петиции.
100
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 81 Горката вие. Дали проблемът ви не е, че докато чакате пред кабинета, не можете да си пиете сутрешното кафе с цигара, нито да дърдорите по телефона с дружките си, щото пред кабинетите се иска тишина?
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Баси неандерталците в това блато, дето му викате държава.
98
3
 
6
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Държавата не може да регламентира цената на бележката, както не може да регламентира цената на хляба, алкохола, цигарите, слама и пр. Нормално е да струва 10 лв.
97
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вместо да си оправят децата, родителите на наркоманите излизат с петиция. Срещу кого?Родителите на наркоманите излизат с петиция. Срещу кого?
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Петицията няма мине. Ретроградна е.
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изказът на популацията от Възраждане се познава по това, че започват мнението си не с "аз смятам", а с "Повечето хора" или с "Всички българи"... еди какво си. Обичат да приписват на другите своята мисъл. Но пак са глас в пустиня.
94
3
 
8
 
! Отговори
Повечето хора преди 6 месеца
нямат чак такава нужда и желание за всичките тези дигитални "услуги". Нека ги има като опция, но тези които нямат желание да ги ползват не бива да бъдат притискани и изнудвани да ги ползват.
93
3
 
4
 
! Отговори
До Така е, но не преди 6 месеца
"Който търси, намира." - именно. В една такава система ще може да се трият данни, да се променят данни, е разбира се не от всеки, но ще може. Ще може да се хаква... Защо трябва да сме по-католици и от папата. както каза някой по-долу.
92
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като класен ще ви кажа каква е истината: преди електронните бележки, родителите вземаха бележки за децата си по телефона, кой колкото дни пожелаеше . А да не говорим как учениците си пишеха сами бележките на коляно в коридора на училището. И за всичко това класните трябваше освен доктори да бъдат и следователи, какви са бележките, от кой доктор, от кой дилър на бележки, колко дни закъсняват с бележките. И сега, когато нещата се затегнаха и няма място за фалшификации - рев до небесата.
91
6
 
15
 
! Отговори
Хм преди 6 месеца
Нищо не се променило просто е електронна. Тези заблудени явно не са знаели никога процедурата.
90
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега ще започнат драми с макетни ножчета откъм тийнейджъри върху самотни майки, ако мама откаже на наркомана да му вземе болничен.
89
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 95. Така е, но не продължава безкрайно. Защото в централизираната система се вижда кой лекар дава твърде често бележки на едни и същи хора. Никой не обича проверки. Който търси, намира.
88
6
 
11
 
! Отговори
и електронно да е преди 6 месеца
тези, които си вадят бележки и болнични без да имат реална нужда пак ще си продължат, защото има лекари, които винаги са готови да съдействат за това.
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Остава да си мечтаем всички лекари да се върнат в България и всяко голямо училище да има лекар и стоматолог. Или един на няколко училища. Но няма да стане. Няма го т.нар. разпределние на младите кадри след завършване. Някои общини дават стипендии на бъдещи специалисти да се върнат пак в родното място. За лекарите е по-трудно, защото разни пияндурници ходят да ги бият. Може в някои случаи да са прави, но боят не е решение. Пък и бият все възрастни лекари, често жени. на млади левенти не посягат.
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако нямаше недостиг на лекари, нямаше да се чака толкова. Чувал съм от познати, че децата в малките населени места, където всички се познават, рядко искат болнични. Тъй като, ако някой наистина се е разболял, цяло село разбира. Инак ги излавят лесно.
85
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За мен е правилно. Сегашната идея явно е: ако детето не е действително болно, родителят да откаже на отрочето си да виси вместо него пред кабинета. За истинско болно дете разтревоженият родител ще изпълни всичко. И за хартиена бележка се изисква преглед. Някои възрастни прекаляват повече от децата. Имах колега, който винаги "боледуваше" около рождените и имените си дни. Имах колежка, която не работеше средно около 4 мес. годишно. Не можеха да я уволнят, защото беше профсъюзна функционерка.