Новият ректор на СУ иска нов начин на финансиране на университетите

Философията "Парите следват студента" вече не работи
23 ное 2023 19:02, Стела Стоянова
17
Новият ректор на СУ иска нов начин на финансиране на университетите
Снимка БГНЕС

"Философията "Парите следват студента" вече не работи достатъчно добре в сферата на висшето образование. Трябва да бъдат намерени адекватни механизми".

Това каза пред БНР новият ректор на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

"Висшето образование трябва да съхрани целия потенциал, създаван през годините. Изследователската работа също изисква сериозен финасов ресурс. Има редица въпроси, които трябва да бъдат обсъдени.

Не искам да бъдем разбрани грешно - че единствено заплатите ни вълнуват, но те също са изключително важен елемент, посочи ректорът. "Колегите се чувстват недооценени", добави ректорът.

Сложен е и проблемът с издръжката на ежедневния учебен процес и на изследователската дейност, отбеляза той.

"Проектното финансиране почти замени нормалното през последните години. То е прекрасен механизъм, но трябва да се фокусира върху по-сериозни капиталовложения за апаратура и софтуерни продукти".

Студентските такси са последното нещо, което мислим да увеличаваме, увери обаче проф. Вълчев.

"Стипендиите на младите хора също са много ниски. Това кара много от тях да започват работа".

Още по темата

От години нямаме нормални капиталови разходи, подчерта той. Разполагаме с много остарял сграден фонд.

"На първо време основна грижа ще бъде обезпечаването на ежедневните дейности и административните процеси. Университетът е сложна структура. Трябва да дадем спокойствие на колегите, че всичко продължава в нормален ритъм", обясни ректорът

Студентите ни получават изключително добро образование, но не сме си заровили главата в пясъка и знаем, че трябва да пордължаваме в тази посока, заяви ректорът.

"Предстоят съвместни програми с европейски партньори, които ще ни синхронизират с образователните процеси в световен мащаб".

Проф. Вълчев коментира необходимите стъпки, които трябва да се предприемат, за да стане лидер Софийският университет не само на национално ниво, а и в световен мащаб.

"Когато образованието се обявява за национален приоритет, трябва да има адекватно държавно финансиране. Ще положим усилия и за създаване на съвместни програми с бизнеса. Ще разчитаме също на дарителство. Без последователно и адекватно финансиране няма как да очакваме изключилно бърз скок в световните класации.

Интересът към обучение в България идва основно от страните извън европейското образователно пространство, като изключим висшите медецински училища. Ще обновим тези програми в следващите години, но имаме проблем с визовите режими и административните процедури"

Предприемаме стъпки, за намалим броя на отпадащите студенти, разказа още ректорът.

Младите хора все по-трудно избират пътя на докторанта, посочи той.  

"В много европейски страни се увеличава срокът на редовната докторантура. Трябва да бъдем гъвкави. Стипендиите са ниски. Ще търсим най-добрите решения с официалните институции".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
За да няма такова преди 5 месеца
дразнещо дублиране - хора от БАН да заемат и преподавателски места в СУ, крайно време е част от БАН да се слее със СУ, други части от БАН да се слеят с други ВУЗ-ове и великите учЕни да си направят труда и да преподават, вместо да ходят на работа само във вторник и четвъртък следобед, а някои само във вторник. На мястото на сегашната БАН да се организира такава формация, каквато е била тя преди 1947 г. Тоест, държавата да плаща заплатите само на председателя и на секретаря на БАН.
13
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 5 месеца
Не в това е най-големият проблем. По-страшно е това, че има касиерки в супермаркети, които знаят много повече от асистент в СУ или в БАН и то в областта на онази специалност, в сферата на която преподава, води упражнения и претендира, че пише научни трудове съответният асистент.Защото касиерката е завършила същата специалност, но не е имало кой да я протежира, за да се уреди като преподавател във ВУЗ или като научен работник в БАН. Тя ще си остане касиерка, а недоученият асистент ще стане доцент
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Той най-напред да каже какъв е броятна служителите на БАН, които работят и като преподаватели в СУ и заемат местата на млади кадри, които биха постъпили като преподаватели в СУ.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С това финансиране, качеството на образованието много падна в последните 20 години.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От 30 години се закриват училища, а университети се роят нон-стоп?!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ромите ли ще праим сруденти щот българчета йок
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А стига де при някакъв санитарен минимум деца 50 Университета айде стига айдуклък и тук
7
1
 
12
 
! Отговори
Да питам преди 5 месеца
При 20 000 ученика имаме повече университети от Англия а малко срама и закривайте тез комунодъртаци езедници еее аман от сто годишни пруфесуре
6
1
 
13
 
! Отговори
Джак Ричър преди 5 месеца
"Парите следват студента (ученика)" никога, ама НИКОГА не е била, и не е позитивна, а нарочно насадена ("Ако искаш да завоювам страната, започни да образоваш (или не) децата им... (Made in China)) *** система от "политики (ПФУ!)" за дебилизация! Резултатът е налице!
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще търсат чужди студенти както и във футбола и държавата ще плаща.
4
6
 
17
 
! Отговори
новата схема преди 5 месеца
Схемата преди 1989 г. работеше добре но я унишожиха от СДС и ГЕРБ. А сега бг ще заминават за чужбина а тука ще учат турци и гърци.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не може да върнем комунизма за едни, а за други да важи безмилостния капитализъм.На всичкото отгоре имаме вече пример с БНТ.А там дефилират хора подиграващи се с комунизма, а те живеят в социализъм.Същото ще правят и университетите, абсолютно лицемерие.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ха! Че студентите са върха на айсберга. Сега разбраха, че "Парите следват студента" не работи.Същото е и с делегираните бюджети в училище.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как да се чувстват оценени, когато касиерката в супермаркета има по-висока заплата от преподавател в университет.