МОН или криворазбраната дигитализация на образованието

Защо държавна платформа забива, а частна се продава за високи суми
20 яну 2024 18:00, Стела Стоянова
67
МОН или криворазбраната дигитализация на образованието
Снимка БГНЕС, архив

Един нов призрак броди из социалните мрежи – призракът как, след като норвежците ще ни вземат децата, британците ще вземат и личните им данни.

Цялата драма започна след продажбата на образователната платформа Школо на британска компания, като в действителност тя не продава никакви данни на деца и родители, а само активите си и разработката на така наречения електронен дневник. Социалните мрежи, коментарите в тях и закъснялата и неадекватна реакция на МОН само напомниха, че просто министерството /както и това на електронното управление/ за пореден път не се справиха с дигитализацията на образованието. Или, по подобие на пиесата на Добри Войников, я направиха криворазбрана.

Вече е ясно, че данните на българските деца няма да бъдат продавани, но защо се получи така, че МОН, след като от поне 10 години се говори за електронни дневници, които да заменят хартиените, делегира това на частна фирма? Защо прехвърли на частни предприемачи задачата да подават към родителите цялата информация за оценките и отсъствията на децата, както и цялата комуникация към родителите. А след това, вместо да купи платформата, внезапно реши да създаде собствена, която на практика генерира повече проблеми, отколкото решения?

Година след като създателите на Школо като частна фирма я създават, МОН създаде така наречената собствена платформа НЕИСПУО  и задължи училищата да качват цялата инфрмация в нея. И я докараха дотам, че по цели седмици тя забиваше, прехвърлянето на един ученик от А в Б клас водеше дотам, от е-информацията да изчезне целият клас. Учителите по информатика дежуреха денонощно, за да могат да качат инфо в платформата на МОН, когато евентуално тя позволи, а при търсене на обратна връзка такава липсваше. И до момента част от функциите на тази платформа не работят, а се предполага, че тя трябва да бъде най-големият информационен хъб на българското образование.

Повечето от директорите се оплакват, че и сега качването в НЕИСПУО е тегаво, а при прехвърляне на ученик от едно училище в друго системата направо блокира. Шефът на 119-то СУ Диян Стаматов обяви и в социалните мрежи, че тази платформа не е решение на сериозните проблеми с електронизирането на информацията в образованието.

А единственият отговор е, че държавата за пореден път се проваля в дигитализацията – на е-рецепти, на е-дневници, на е-документи. В МОН със сигурност няма хора с капацитета да направят подобна платформа, но самият факт, че са възложили обществената поръчка на друг, а не на Школо, ясно означава, че става дума за лобистка намеса. Впрочем както и за учебниците. Едни чиновници в МОН, а и не само, правят доста пари за малки намеси и това продължава да се толерира. Иначе няма логика защо държавата се отказва от платформа, работеща перфектно, и с която родители и учители са свикнали, за да направи неработеща такава.

Няма начин да се дигитализира една административна система, ако конците за нея дърпат определени чиновници, свързани с определени фирми. Много малък е и начинът тази дигитализация да заработи.

За сметка на това от цялата работа печелят норвежците, британците и други нации, които искат да ни вземат децата. Ако им потрябват. Е, и цялата теория на конспирацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: дигитализацияМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Агенцията преди 2 месеца
Образованието , армията и здравеопазването са основите на всяка държава. Удари там и държавата е твоя без война. - Дао
52
4
 
5
 
! Отговори
мен преди 3 месеца
Няма нищо лошо всяко училище да си избира платформата, без значение дали е държавна или частна. Да не забравяме, че всички лаптопи и компютри ползват чуждоземен софтуер операционна система, браузър..... :) Предпочитам частен софтуер, пред глупост от информационно обслужване. Тогава да видя как ще интегрират мед.бележка и дневника за два месеца. Още чакам еДсраве да спре да си мисли, че малкото ми дете е 50 годишна жена, ама не би.
51
1
 
17
 
! Отговори
Учител преди 3 месеца
Абсолютно вярно! Статията отразява обективната истина и мнението на много колеги учители. Жалко, че много малко медии и журналисти разкриват честно и правдиво тъжната действителност и за учебниците, и за "чудото" НЕИСПУО, и за чиновниците, проектите, програмите, усвояването и т.н.Жална му майка на българското образование, това стана. Агонията продължава, уви!
50
1
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
продължение- Така ,че във всеки еволюционен процес ,винаги има и елемент на революционен ,дори и само да е той с непреклонност ....,но няма ад е само това.Всеки сам преценява дали иска да живее или съществува ,както е в момента Съществуването само на Земята е безсмислен живот във "физическа обвивка" .Всеки определя дали иска да е духовна частица от ВСЕЛЕНАТА или "вреден микроб" ,който "отивайки си" не оставя НИЩО.
49
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
продължение - последователно ,непреклонно .....,като "водата" намират "пътя" - "тихо и постоянно" .Моята надежда за спасението на ЧОВЕЧЕСТВОТО са именно тези светли и чисти души ,които идват и ги има ,макар и малко на Земята ,но тези които идват са най- чистият вариант ,но преди това ще има справедливо наказание и ВЪЗМЕЗДИЕ за унищожителите на човешките съдби и природата .
48
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
продължение- В България преобладава ЗЛОТО ,както и в света ,но колкото и невероятно да изглежда и в момента у нас има силни личности и извисени духовно хора ,които дори и поединично могат да променят нещата "от мрака ,към светлината ",но е нужно в борбата за "спасението на душата" тяхното обединение.По неведоми пътища и не случайно ,те се срещат ,дори не винаги тези "срещи" да са "лице в лице" ,но те са катарзисът на човешката еволюция ,а не революция за постигане на целите - търпеливо ,
47
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
продължение- но тук е придобила чудовищни проявления на срастването на престъпността с държавните институции и престъпната симбиоза помежду им.Истински успял у не този ,който има "всичко" - материално ,с което може да си купи всичко ,освен душа.постигнал всичко в житейския си път е само този ,който в едни свиреп и жесток свят ,дори и "без грош" е успял да съхрани човечността си . Има ли такива и колко са ?!
46
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
продължение- Сега липсва съпричастност между хората - простичката българска дума ,заменена с много прокламираната и "изучаване" чуждица -" емпатия " ,която липсва ,най- много при тия ,които я използват и преподават.Това не е "моят свят" или ще го променя или ще го" напусна" в името на промяната ,като процес за еволюционно развитие на човешкото общество ,което се гради върху устоите на истината и справедливостта ,които са в основата на Правовата държава ,която липсва не само в България ,
45
0
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
продължение- които не са в приоритетите на днешното общество . В България ,нищо няма да се промени ,докато не се възвиси моралът и духовността ,дори и да има подем в икономиката.Този "свят" в момента и през последните над 30 г. не е "моят свят" - в него са "дефицитна стока" - добрина ,честност ,почтеност , истина и справедливост ,които са фундаментът върху ,който се изгражда едно общество .
44
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
продължение- унищожаваш човешки съдби и дори да убиваш в пряк или преносен смисъл ,в името на жалкото си съществуване .Съществуват "два свята - единият е излишен" ,,като е казал поета- всеки определя кой е неговият свят ,в който иска да живее .Повечето хора предпочитат "модерният" според тях свят ,който е по - лесен и в него са заедно с "тълпата" . Другото изисква - ум ,разум ,ценности ,труд ,постоянство ,отговорност ,чувство за справедливост,почтеност ,честност,все нравствено - етични категории
43
0
 
4
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
продължение- От дълго време се води "война" за човешката душа или известната ни битка между доброто и злото. Всеки вече с делата и действията си се е определил вече на чия страна е .За съжаление в момента преобладават изродените същности и злото се е превърнало в норма за поведение ,което се определя от "гъвкавите личностни характеристики" за просперитет и интегритет ,което се разбира постигане на всичко и на всяка цена ,без значение на средствата ,които избираш ,а те винаги са свързани с
42
0
 
4
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
продължение- Разбира се има и изключения между тях ,но те са единици ,които с ума и предприемчивия си нюх постигат просперитета си Горбачов бе използван ,като "инструмент" за премахване на добрите практики при социализма в здравеопазването ,образованието ,социалната сфера ,ценностите ,традициите ,моралът ,макар и понякога "изкуствен" ,производството , защото те пречеха на "западните капиталисти" за тяхната световна хегемония и тяхната "икономика".Не случайно в бившите социалистически страни има повече мислещи хора и то от поколение над 50 г.....,които имат базови знания ,има и изключения.
41
0
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
продължение - Тези от тях ,които ,все още не са стигнали дъното е хубаво да я прочетат няколко пъти и ако искат и могат да се "събудят". Изглежда ,че само ние ,които не сме имали привилегии ,нито при социализма ,нито сега при "уж демокрацията" можем да оценим "плюсовете" и "минусите" на двата строя ,за разлика от "КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ОТРОЧЕТА" ,които сега се правят на демократи и пак са привилегировани ,но не заради уменията си ,а заради "капитала на потеклото им " ,което им носи "дивиденти" ,за да станат първи "капиталисти".
40
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
Прочетете статията на Елена Гунчева в Свободно слово коментирам я тук ,защото там има "цензура" от престъпни скотове .Това е моят коментар по нея- Елена Гунчева ,често е крайна в своите статии ,като всеки мислещ човек ,който не може да приеме ,това ,което наблюдава ежедневно .Всичко това ,което е написала в тази статия е 100% истина ,която "спящите" няма да разберат ,нито да "прогледнат".
39
2
 
8
 
! Отговори
Дигитализацията преди 3 месеца
Не е за по-хубав живот разберете го! То е за масовото унищожение,което са ни приготвили краварите след няколко години! С дигиталното евро,ще забравите за демокрацията в която сте съществували до сега.НОВ СВЕТОВЕН РЕД,ТОВА СЕ Е КОМЕНТИРАЛО В ДАВОС С НАЩЕ ***....СТЧЕТА ОТ ПП!!!
38
2
 
4
 
! Отговори
бай онзи преди 3 месеца
щом казваш ,че не работя добре ...вярвам на анонимни мисири онлайн ахахахахайде лека и да не сънувате електронни дневници. Пък ако се научите да ползвате нещо друго освен Уиндоус и да кодите може и да ви дойде 2 грама мозък в главата Лека и мека .
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Криворазбраната СТАР-ТЪПИЗАЦИЯ
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В БРИТАНИЯ МЕДИИТЕ ТАКА ЛИ ПРАВЯТ КАТО ВАС? ОПЛЮВАТ БРИТАНСКОТО МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО? ЗАЩОТО ФИРМА ПРОТЕЖИРАНА ОТ БИВШИЯ ПРЕМИЕР Е ПРОДАЛА БИЗНЕСА СИ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА И СЕГА ТРЯБВА ДА ИЗГОНИ БРИТАНСКОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ДА ГЕПИ С ДВЕ РЪЦЕ.
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бате Тиква си вярва, че като продаде данните на англичаните и получава ройал райтс да му изпълняват тъпанарските приумици след това.
34
6
 
4
 
! Отговори
ГЕРБАДЖИЯ преди 3 месеца
АЗ СЪМ ИНДЖИНЕР ИМАМ МАЛКА ФИРМА С 40 УРУКА И ПИШЕМ ЗА БАЩИЦАТА КОМЕНТАРИ НЕ МОЖЕМ ДА ЧЕТЕМ АМА ПИШЕМ