Герджиков: Безпричинно въведохме студентски такси, безпричинно ги махаме

Не е ясно колко пари ще отидат за мярката
Обновена: 31 яну 2024 15:23 | 31 яну 2024 15:04, Стела Стоянова
45
Герджиков: Безпричинно въведохме студентски такси, безпричинно ги махаме
Снимка БГНЕС, архив

"Преди 25 г. таксите за студенти бяха въведени безпричинно, сега също така безпричинно ги отменяме". Така бившият ректор на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков коментира намеренията на управляващите за въвеждане на безплатно висше образование за държавните поръчки в определени специалности. Пред БНТ той обаче отчете, че подобна стъпка ще има два положителни ефекта.

"Първият е за студентите - ще има по-широка възможност за тези, които нямат възможност да се насочат към висше образование. Вторият е за университетите - ще имат малко повече студенти, когато образованието е безплатно", заяви Герджиков.

Все още не е ясно колко "много милиони" ще отидат за тази мярка. Герджиков обясни, че на вчерашната среща на ректорите са обсъждани проблемите на образованието и е наблегнато на други неща - на недостигът на капиталови разходи, библиотеките, за които никога не са давани пари...

"През последните 10 г. имаше важна реформа във висшето образование - бяха намалени местата за студенти, макар обществото да не го забеляза. И парите бяха пренасочени от броя студенти към качеството. Има начин то да се измерва и правителството го възнаграждава финансово всяка година", похвали той задочно политиките на ГЕРБ в сферата. Според него реформата е продължила, но последните 3 г. тази реформа била занемарена.

Герджиков няма против и решението в университетите да се влиза само с матури. Според него те били замислени по начало именно като вход за ВУЗ-ове. "По обективен начин външна комисия да оцени ученика, а не собственият му учител. Погрешно е  да се мисли, че замяната на едни изпити с други снижава критерия, настоя той. Бившият ректор на СУ смята, че университетите сами могат да вдигнат летвата за прием - с броя на студентите, които приемат. А когато има повече кандидати, щяло да има и повече конкуренция.

Бившият ректор призна, че от университетите излизат "калинки".  "Има специалности и университети, които не си вършат работата. Защо не ги посочим, а слагаме всички по един знаменател? МОН има контролна функция, НАЛА (Национална агенция за оценяване и акредитация - бел. ред)  оценява, има кой", отговори той на въпрос кой трябва да назове тези, които не си вършат работата.

Според Герджиков проблемът не са многото университети в България, а това, че тясно специализирани преподават и неща, за които нямат опит. Никой не бил направил реформа, която да спре това.

Най-спешно според него трябва да се реши не въпросът със студентските такси, а този с огромните разлики с коефициентите в професионалните направления. Разтеглили сме разликите между най-ниско и скъпо платените специалности, отбеляза екс ректорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 2 месеца
Също толкова "безпричинно" ,но пък съвсем умишлено и планирано придворни лакеи на ГЕРБ и компания са поставени на ръководни длъжности навсякъде ,дори и като ректори и то на най- престижното Висше учебно заведение ,като СУ "Климент Охридски",с измислени титли ,като въпросния "професор",които са не само СРАМ и ПОЗОР за научната мисъл ,но оскверняват аулата на СУ с влизането в нея.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До науката е слънце Не се безпокойте, изоставането на завършилите инженерни специалности е 6-10 години поради обучение на физически и най-вече морално остаряло оборудване е голямо и са необходими поне 2-3 години упорита работа за наваксване на изоставането. Това е за конструкторите, а за технолозите - с 1-2 години повече.Съдя по сина си, завършил УАСГ - 20 изпити за 2 години , като работеше, за да се издържа , и още 1 г. да навакса разликата в нивото на материалната база в УАСГ и тази в САЩ.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Обяснениетое просто: Все още преподават професори, завършили в Русия. Руските преподаватели са умни хора, но материалната база изоставаше спрямо западната с поне 20 години.В провинциалните университети все още се използват руски апаратури и съоръжения - на по 40 и 50 години.Питайте проф.Тагарев: той стана ст.н.с. II степен (доцент) в 1998г., а професор през 2014 г. по роботика,като 16 г. с роботика не се е занимавал.С такова оборудване студентите завършващи роботика, .изостават с 40
36
7
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 2 месеца
До Анонимен"боже, тоя е бил кандидат за президент... Срам! Боже пази България!" Срам е това нищожество дето го имаме сега за (п)резидент. Ама акъла не ти стига да го разбереш.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чекмеджан войвода го посочи този като кандидат за президент, ама яде здраво шамарите. И сега се обажда неподготвен.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАЛА и НАОА са различни неща!
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бобе, боже, тоя е бил кандидат за президент... Срам! Боже пази България!
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не съществува университет който да ви налеее мозък в главата , ако сте мързеливи и слабо мотивирани и нямате концентрация..
31
1
 
5
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 2 месеца
ТОЗ пак президент ли ще го правите??? НикъФ ШанС!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Въпроса е...Те са по-зле и от студентите !
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може да се преминава в по-горен клас , и ЗАВЪРШВАНЕ , И с двойки !
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спират далаверите на продавачите на изпити и дипломи , айде на протест !
27
1
 
11
 
! Отговори
Въпроса е, преди 2 месеца
след като образованието е безплатно, безплатно ли ще работят преподавателите?
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма значение. Преди 15г завърших бакалавър в ТУ-София. Преди 2г записах магистратура. Нивото на образованието е под морското равнище. Като бакалавър от 200 човека приети първи курс диплома взехме 12 човека. Като магистър нещата които "учех" бяха в пъти по-лесни да не кажа елементарни в сравнение с бакалавър преди 15г. Ако някой се интересува става въпрос за Факултет Автоматика - катедра Роботика и ИИ. В СУ нивото е по-ниско имах колега от СУ дето не разбираше елементарни неща!
25
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Изобщо не е без причина премахването - я да видим, да не идват някакви избори скоро, в България няма нищо случайно. Да си напазаруваме малко гласоподаватели, защото нормален няма как да гласува за някой от сглобката!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Именно въвеждането на такси като в НБУ унищожи образованието.ВСИЧКИ СТАНАХА АЛЧНИ КАТО В НБУ.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наистина махаме една несправедливост породена от алчността на Веселин Методиев тогава.Понеже той беше си уредил местенце в НБУ и мислеше, че всички трябва да са така.
22
12
 
3
 
! Отговори
eeeeee преди 2 месеца
За това съм завършил частен колеж и университет. Даваш повече пари, но получаваш качество, отношение и не ходиш със страх на изпити.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Големите заплати са в математиката и точните науки, особено програмиране, инженерство и донякъде финанси. Всичко друго е бошлаф работа. Но тези области са трудни за усвояване.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ставайте всички програмисти и математици , там връзки няма или ставаш или не ставаш , няма значение къде си завършил.. Иначе цял живот ще обвинявате някой , държавата , комунистите , че сте негодни ..