Герджиков: Безпричинно въведохме студентски такси, безпричинно ги махаме

Не е ясно колко пари ще отидат за мярката
Обновена: 31 яну 2024 15:23 | 31 яну 2024 15:04, Стела Стоянова
45
Герджиков: Безпричинно въведохме студентски такси, безпричинно ги махаме
Снимка БГНЕС, архив

"Преди 25 г. таксите за студенти бяха въведени безпричинно, сега също така безпричинно ги отменяме". Така бившият ректор на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков коментира намеренията на управляващите за въвеждане на безплатно висше образование за държавните поръчки в определени специалности. Пред БНТ той обаче отчете, че подобна стъпка ще има два положителни ефекта.

"Първият е за студентите - ще има по-широка възможност за тези, които нямат възможност да се насочат към висше образование. Вторият е за университетите - ще имат малко повече студенти, когато образованието е безплатно", заяви Герджиков.

Все още не е ясно колко "много милиони" ще отидат за тази мярка. Герджиков обясни, че на вчерашната среща на ректорите са обсъждани проблемите на образованието и е наблегнато на други неща - на недостигът на капиталови разходи, библиотеките, за които никога не са давани пари...

"През последните 10 г. имаше важна реформа във висшето образование - бяха намалени местата за студенти, макар обществото да не го забеляза. И парите бяха пренасочени от броя студенти към качеството. Има начин то да се измерва и правителството го възнаграждава финансово всяка година", похвали той задочно политиките на ГЕРБ в сферата. Според него реформата е продължила, но последните 3 г. тази реформа била занемарена.

Герджиков няма против и решението в университетите да се влиза само с матури. Според него те били замислени по начало именно като вход за ВУЗ-ове. "По обективен начин външна комисия да оцени ученика, а не собственият му учител. Погрешно е  да се мисли, че замяната на едни изпити с други снижава критерия, настоя той. Бившият ректор на СУ смята, че университетите сами могат да вдигнат летвата за прием - с броя на студентите, които приемат. А когато има повече кандидати, щяло да има и повече конкуренция.

Бившият ректор призна, че от университетите излизат "калинки".  "Има специалности и университети, които не си вършат работата. Защо не ги посочим, а слагаме всички по един знаменател? МОН има контролна функция, НАЛА (Национална агенция за оценяване и акредитация - бел. ред)  оценява, има кой", отговори той на въпрос кой трябва да назове тези, които не си вършат работата.

Според Герджиков проблемът не са многото университети в България, а това, че тясно специализирани преподават и неща, за които нямат опит. Никой не бил направил реформа, която да спре това.

Най-спешно според него трябва да се реши не въпросът със студентските такси, а този с огромните разлики с коефициентите в професионалните направления. Разтеглили сме разликите между най-ниско и скъпо платените специалности, отбеляза екс ректорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
7
 
! Отговори
Перко преди 3 месеца
Не бих насърчил детето си да учи в България. Качеството на образованието е безвъзвратно загубено
18
4
 
10
 
! Отговори
РАБОТЕЩ ЧОВЕК преди 3 месеца
Чия умна глава измиисли по средата на уч.год.да премахваш такси?Представете си какво ще настане когато трябва на хиляди студенти да връщаш таксите.Защо това не се веведе от следващата уч.г.?Нито Денков,нито министъра отговарят.За този-летния и следващият-зимен сем.парите били осигурени,а после?По средата на годината ли ще въведат отново такси?Вместо да увеличат заплатите на преподователите,да се повиши контролът-давай без пари.Няма нищо безплатно.Беплатно е само в контейнера.
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В днешно време каквото и да завършиш нямаш ли връзки и контакти, някой, който да ти бутне едно рамо, ще си безработен или ще работиш нещо, тотално различно от това, клето си завършил
16
2
 
10
 
! Отговори
Тошко преди 3 месеца
До Анонимен Ами да беше завършила медицина в чужбина и да си остане там на високата заплата,а не тука да завърши на евтинкото и айде на голямата заплата в чужбина!
15
0
 
16
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 3 месеца
СУ е застинал в 70-те г.на миналия век.Никаква модернизация-аудиториите като от едно време с единствената разлика-наличието на проектор.Тези пари трябваше да се насочат към техника,зали,лаборатории,заплати.300лв.не са много за това,което получават студентите.Щом ще е без пари тогава да се затягат критериите и ако не си взел 3 изпита-прекъсваш.Ако пак не ги вземеш-чао от СУ-не ставаш.Такова наливане на пари без никакви отговорности никога не е било.Харчене пари на вятъра.Защо от 2-я сем.?
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Моята племенница завърши Медицина в Медицинския университет в София. Шест години и половина следва обща медицина. Дипломира се успешно. Сега иска да специализира Неврология, но иска в чужбина, чуди се за Франция и Германия. Решила е да не остава лекар в България, във Франция й предлагат 10 хиляди евро заплата като специализант. А пет години да си губи още времето в България са 1200 лв, абсурд
13
1
 
17
 
! Отговори
науката е слънце преди 3 месеца
България подготвя абсолютно безплатно висшисти за работа в чужбина, ние като държава не мислим първо за собствените си нужди от образовани хора
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що мълча досега ,бе професоре, кат въведохте таксите "ни ривахте" сега май не ви отърва?
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я, Мистър Бийн се появи и той.
10
1
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
аз така го разбирам българия ще изучи младежи от албания македония бесарабиятурция и др без пари след това те се завръщат в родината си част от нашите децасе изнасят в чужбина и пак оставаме без кадри и без доктори някои да обясни каквое това навремето след завършването на образованието 3 години се отиваше задължително в провинцията и след това се връщаха където си искат
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
80% от специалностите в университетие в България са безсмилени и те обричат на тотална безработица! Какво примерно ще работиш с философия или история?! Едвам ще свързваш двата края и ще си вечен клиент на бюрото на труда
8
1
 
13
 
! Отговори
VladTepes преди 3 месеца
За студентите, които учат между другото е нормално да има такси примерно който влачи изпити години е уместно да плаща пълния размер на издръжката.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мой приятел завърши за инженер в Техническия университет в София. Специализира после авиоинженерство в Германия , знае много добре немски обаче и му предложиха работа на летището в Щутгард. Взима 20 хиляди евро заплата. Да не ви говоря обаче какъв труд ,какво нещо хвърли, и колко лишения
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом е безпричинно - връщай таксите за 25 години дето си ги краднал :)))
5
0
 
15
 
! Отговори
mery преди 3 месеца
След като няма да има такси за обучението трябва да задължат завършилите специалисти да работят определен брой години в България, и чак тогава да заминават да работят в чужбина. Станахме износители на лекари и мед. сестри за западна Европа.
4
0
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Проблема не е в броя на Вузовете а в начина на финансиране. Докато има пари за бройка тъй ши е както сега. Последни в Европа. Трябва пари да се отпускат за качество а не за бройка. Иначе ставаме като Индия и Близкия изток. Много калпаци, малко акъл.
3
0
 
15
 
! Отговори
Мартин преди 3 месеца
Аз произлизам от обикновено семейство. Моите родители нямат висше образование, бачкатори си, но никога не са се оплаквали. Вървеше ми училището, бях ученолюбив и се записах да следвам задочно в УНСС, счетоводство. Нямаше кой да ме храни, нашите ми даваха някакъв лев, но не исках да лежа на тях и работех едновременно на 8 часа като продавач в един магазин за дрехи. Успявах да смогвам и с учене и с работа. Сега 15 години по-късно, работя като счетоводител и съм доволен.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днешните млади стават студенти, само за да не работят, тати и мама дават пари, нашият по дискотеки нощем, цял ден спи и на телефона. На лекции и упражнения не ходят. Е, тва е! Живот братче!
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съкратете ВУЗ-овете наполовина и всичко ще се оправи на държавата не и трябват висшисти които продават картофи на пазара като завършат ,емигрират или са безработни до 40 годишна възраст