Как се пише? 50% от хората не знаят пунктуационните норми

По международните стандарти сме за тройка по български език
28 май 2024 16:30, Анисия Иванова
25

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. Този извод може да бъде направен на база на данните, получени от кампанията за грамотност "Животът няма аУтокорект". Тя беше организира, за да помогне на абитуриентите в подготовката им за изпита. Данните показват, че 50% от включилите се не могат да се справят с пунктуационните правила в българския език.

"Анализът, който направихме, е на база на това какво са отговаряли хората в анкетите. Въпросите са близки до това, което се пада на реалния ДЗИ в сектор "Български език" - пунктуация, граматика, правопис. Установихме, че 50% от хората, които са участвали в анкетите, не знаят пунктуационните норми, 54% са средните верни отговори при правописа и 57% при граматичните задачи. По международните стандарти това е тройка. На всички равнища в нашето общество се носи отговорността. Това, което виждаме през езика, е отражение на ситуацията в обществото", коментира учителят по български език и литература Доротея Николова в предаването "България сутрин".

Създателят на платформата "Как се пише?" д-р Павлина Върбанова отбеляза, че в социалната мрежа Threads са предизвикали интерес и са успели да активират младите хора да се включат в анкетите.

"Имахме анкети, в които се включваха 3500 души, което е много високо число. Радваме се на този голям брой участници. Включват се предимно тогава, когато задачите са по-лесни. Трябва да тренираме и със сложни задачи", каза д-р Върбанова пред Bulgaria ON AIR.

Николова уточни, че пунктуацията е с най-слаб резултат.

"Тя показва дали разбираме логическата подредба на българското изречение. Това е алармиращ знак, трябва да започнем да правим нещо по същество. Всеки от нас трябва да постъпва отговорно към езика ни. Граматичните правила много трудно се следват", коментира учителката.

Върбанова сподели, че са дали задача, която включва думите "маниак" и "заимствам". Много хора са допуснали грешка, тъй като не знаят правописа им.

Върбанова и Николова отбелязаха, че правилата за бройни форми в българския език при съществителни от мъжки род също се бъркат. Обясниха, че е правилно за хора да употребяваме обикновената форма за мн. ч., но когато имаме предвид всичко друго, различно от човек, използваме бройната форма, която завършва на -а или на -я.

"Умението да мислиш и разбираш текст не се упражнява достатъчно. Трябва да помислим да направим по-голяма кампания. Започваме да губим човешкото в себе си, езиковата компетентност. Много е важно да се научим да проверяваме източник, който е достоверен", подчерта Николова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
децата не четат след училище не ходят на кръжоци в градинките с телефонитечалга викове и крясъци алкохол вечер до късно се шляят по парковете идватколи подават нещо през прозореца и си заминават семеиствата явно не могат да сесправят вече със ситуацията
17
0
 
4
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Българският език никак не е лесен.Той е нещо подобно на правото.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Dnea.bg , вие колко изкарахте? Аз на четири години бях по-грамотен
15
10
 
4
 
! Отговори
СУФ преди 1 месец
Нима няма право всеки да се изразява както прецени? Какво стана със свободата на словото? Лично аз имам нетърпимост към манЯци на тема запетайки, облекли се от Лидл и Кауфланд, които критикуват небрежния ми, елегантен и закачлив стил. That's my type, оли*го*френи. :)... Sweet lady... LA LA LA LA LA :)
14
8
 
3
 
! Отговори
12 % РУСОФИЛИ преди 1 месец
ТЕ ПЪК ВЪОБЩЕ НЕ ЗНАЯТ И КАК СЕ МИСЛИ С ГЛАВНИЯ МОЗЪК..... КАКВОТО ИМ КАЖАТ ПУТИН И МАРА ЗАХАРОВА ТОВА ПРАВЯТ...
13
1
 
8
 
! Отговори
м да преди 1 месец
"Граматичните правила много трудно се следват" - сещам се за други два варианта с по-добра подредба.
12
12
 
4
 
! Отговори
Бай То Шо преди 1 месец
Още не се е родил грамотен путинофил. Затова пък разбират от всички - ваксини, вируси, геополитика, история, спорт, климатология, геология... Всяка конспирация им е ясна, няма скрито покрито за тях. Особено на три ракии е готов да спори с Гугъл.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СИГУРНО ГОВОРЯТ ЗА GOOGLE TRANSLATOR - МНОГО НЕКАДЪРНО СЕ ИЗРАЗЯВА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!...
10
11
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Най - *** са дъртите комунисти - фенове на Путин Психото.
9
1
 
19
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 месец
Това е публикувано в сайт,който на ден качва по няколко статии,където освен пунктуационни грешки,масово й правописни,а отделно - сбъркан словоред!!!!!!!
8
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бъдем реалисти. От пункционни норми нито ще четеш по-добре нито ще те разбират по различен начин. Това са отживелици за които буквално няма реален смисъл.
7
0
 
12
 
! Отговори
баба мафа преди 1 месец
че сме неграмотни е факт ама я отворете ам учебници да видите там пък какво еимам пряко наблюдение история география те са от друга планета затова сеподдават на всякаква пропаганда
6
0
 
17
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
Журналистите не ги знаят , та ние ли.Нали се учим от тях и вече сме им свикнали.
5
4
 
13
 
! Отговори
Бай Спас преди 1 месец
Едно време, при бай Тошо, всички знаехме пунктуационните норми.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да са 50% , но са на 100% с висше. И едно средно
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как се пише, много важно скоро време няма да се пише нищо, ИИ ще ви го напише!
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голями правила ,голями пунктуационни норми.
1
2
 
18
 
! Отговори
Каквито преди 1 месец
Преподавателите, такива и учениците! А тия неграмотници стачкуват за пари. Ами работети за образованието, не за кинтите. И по 7000 да ви плащат, пак ще си останете неуки!