Готвят два проекта, свързани с висшето образование

Дуално обучение и при студентите
28 май 2024 19:27, Стела Стоянова
11
Готвят два проекта, свързани с висшето образование
Снимка БГНЕС, архив

Образователното министерство подготвя два нови проекта, свързани с висшето образование.

Това съобщи ресорният министър проф. Галин Цоков по време на онлайн участието си в семинар на тема „Предизвикателства пред развитието на висшето образование в България", пише clinica.bg.

Първият проект е за изграждане на цялостна информационна система, свързана с Националната агенция за оценяване и акредитация и висшите училища, като целта е да се постигне по-бързо придвижване на актуална информация по отношение на работата с регистрите.

Вторият проект е продължение на проекта за студентски практики с много важен модул, уреждащ дуалното обучение в българското висше образование. „Това е една неизползвана възможност да се свържем с пазара на труда и работодателите и се надявам, че всички университети ще бъдат включени в този проект", каза министърът.

По думите му много важно предизвикателство е начинът на финансиране на висшите училища, който не е свързан само с промените в закона, а и с прилагането на подзаконовата рамка и обвързването му с качеството. „Това означава и много упорита съвместна работа, за да се определи съотношението в коефициента за издръжка на обучението в отделните професионални направления", обясни министърът. Според него насочването на средства именно за качество за съжаление не се е реализирало в последния бюджет, въпреки настояванията на МОН и на ресорната комисия в Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Образование
Около 55 000 четвъртокласници са на изпит по математика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Deltcho Kutchoukov преди 2 седмици
Bulgarite sa poludeli!!! Kak mozhe strana sas 6,7 miliona naselenie da ima 40-50 Universiteta!!! I 240 ,,Narodni predstaviteli''!!! I nad 140 hiliadi darzhavni sluzhiteli!!! Molia,chakam otgovor!!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво качество, какви пет лева.Т.н. "професори" се (въз)произвеждат по полов път.В най-бързо обезлюдявания град в България в последните шест години - Свищов, има 14 професора по икономика.Крадат, крадат и беж в Софето при апартаменчетата, закупени с пари от фалшивите дипломи.Закривай !!!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Иванова преди 2 седмици
Господин министър, То няма начално образование в България Вие мислите за висшето образование.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не стават.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като гледам как счетоводителки,секретарки, деловодителки и подобни около 50-те без да отсъстват от работа и хоп изведнъж се сдобили с висше образование и все е бизнес администрация и дрън, дрън. Докторантските са от библиотекарския и човешки ресурси. Всичко се знае в нашата страна и нищо не се прави. На Шушулов от КЕВР метресата всички знаят как се уреди с диплома от Стопански факултет на ТУ. Толкова пропадна всичко, че се обезцени.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тая селска физиономия има ли вишу образувание :)))
5
0
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 седмици
Парите следват ученика и студента. Резултата: Изоставаме вече и спрямо африканските държави. Когато поставиш на първо място парите в образованието резултата е такъв. Студенти явяващи се на две три лекции на семестър завършват семестрите с петици и шестици. Пак гласувайте за Винету и Киру Украинеца.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като гледам този яйцеглав министър разбирам защо образованието е на това дередже.
3
0
 
14
 
! Отговори
обективен преди 3 седмици
БГ образование стана под нивото на африканското !! Стига да си платиш ,и професор може да станеш ,както са станали 80 % от тях !
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПРОЕКТИ ЗА СДУХАНО ОБУЧЕНИЕ
1
0
 
7
 
! Отговори
Гaля преди 3 седмици
A cъrлacyвaнu лu ca c nocoлcтвoтo?