СЕМ очаква позицията на медиите за решението си за "добри нрави"

Само един безумец може да си помисли, че с този документ се връщаме към миналото, обяви председателя на Съвета за електронни медии Райчо Райков
10 ное 2005 15:11,
СЕМ очаква позицията на медиите за решението си за "добри нрави"
Председателят на СЕМ Райчо Райков. Снимка: сайтът на СЕМ
Съветът за електронни медии (СЕМ) очаква до другия петък позицията на медии и заинтересовани организации за решението си за "добри нрави". Това обяви председателят на СЕМ Райчо Райков на работна среща днес. В решението на СЕМ, което се позовава на български и международни разпоредби, се предвижда недопускане на излъчването между 6.00 и 23.00 часа на предавания с неблагопристоен език, както и на сензационна информация, която отразява престъпления, насилие и жестокост.

Само един безумец може да си помисли, че с този документ се връщаме към миналото, каза Райчо Райков. Големият въпрос според него е не дали, а как да се отразяват нещата по щадящ децата начин. Като пример той посочи Си Ен Ен и Би Би Си. Целта ни е да предизвикаме авторегулационните механизми в медиите, каза Райков.

От асоциация "Родители" обявиха, че според тяхна анкета 48 на сто от децата гледат телевизия в свободното си време, като 20 на сто стоят пред телевизора повече от два часа, а 27 на сто - над три часа на ден. Повече от децата не гледат предназначените за тях предавания, а това, което гледат техните родители. Според друго проучване на "Родители" децата са само част от ПР-кампании на медиите, а не участник в тв програмата.

Генералният директор на БНТ Уляна Пръмова припомни декларацията от 8 ноември на Съюза на националните електронни медии (СНЕМ), в който членуват БТА, БНР, БНТ, Би Ти Ви, "Нова телевизия", "Дарик", в която се казва, че националните медии приемат решението на СЕМ като покана за дебат, но без предварителни забрани и заплахи от санкции.

Според Пръмова друг основен проблем е как ще се регулира останалата част от тв ефира, които са "по-големият виновник". Националните медии са национално отговорни, докато останалите - не са, беше отговорът на Райчо Райков.

Опасно е, когато детето не знае какво се случва на улицата, смята генералният директор на БНР Поля Станчева. Според нея няма начин медиите да предложат на децата един розов свят.

Управляващият директор на Би Ти Ви Вики Политова заяви, че Би Ти Ви винаги е била последователна в прилагането на добри практики, като водещ принцип на медиата е да стигне до най-широка аудитория.

Красимира Кръстева, ръководител на "Новини и актуални предавания" на "Нова телевизия", смята че проблемът е дали повдигнатите проблеми трябва да се засягат в решение на СЕМ или това трябва да е част от саморегулацията. Според Кръстева текстът на решението този вид е неприемлив.

"Дарик" не възнамерява да се съобразява с решението на СЕМ и го счита за противоконституционно, каза Кирил Вълчев от радиото. Смятаме да продължим да спазваме професионалните стандарти, които нямат нищо общо с това решение, добави той. Според Вълчев СЕМ не може да спре нито Си Ен Ен, нито Ал Джазира и информациите, които биха увредили детското съзнание. Медиите не могат да свършат работата на родителите и училището, смята Вълчев.

 


Спонсорирано съдържание