Почина изтъкнатият езиковед акад. Иван Дуриданов

Академичната общност у нас загуби още един от своите изтъкнати представители
9 дек 2005 18:48,
 Българската академия на науките /БАН/ съобщи днес, че на 6 декември е починал академик Иван Дуриданов - изтъкнат наш езиковед, обогатил българската езиковедска наука и получил широка известност и признание у нас и в чужбина.

Акад. Дуриданов е бил дългогодишен декан на Факултета по славянски филологии при СУ "Св. Климент Охридски",

Автор е на многобройни статии, студии и монографии. Иван Дуриданов е роден през 1920 г. Завършва славянска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1962 г. е избран за
професор и ръководител на катедрата по "Общо и сравнително езикознание". През 1981 г. е избран за член-кореспондент, а през 1995 г. - за академик.

Научните му интереси обхващат широк спектър от различни области на лингвистиката: тракийския език и други древни езици на Балканския полуостров, балто-славянското и славянското езикознание, старобългарския език и историята на българския език, българската етимология и топонимия, балканското езикознание, съвременния български език, общото езикознание.

Акад. Дуриданов е член на Международния комитет по ономастика от 1969 г. и на Индоевропейското дружество от 1983 г. Почетен член е на Славяно-балтийското дружество при Университета в Лунд, Швеция /1971 г./ и секретар на Международния комитет на славистите. Опелото ще бъде на 13 декември от 12.00 часа в църквата "Св. Седмочисленици".

Спонсорирано съдържание