Учителски бунт на 15 септември

На 15 септември учебната година ще започне с един час предупредителни стачни действия и ефективна стачка на 24 септември
12 сеп 2007 18:47,
66
Учителски бунт на 15 септември
Стачната готовност на учителите се запазва и планът за стачни действия ще бъде изпълнен. Снимка: Булфото

Синдикатите и Министерството на образованието не се разбраха за 100% увеличение на учителските заплати от 1 октомври 2007 г. до края на 2008 г., съобщи след четиричасови преговори заместник-министърът Мукадес Налбант.

Стачната готовност на учителите се запазва и планът за стачни действия ще бъде изпълнен, каза председателят на учителския синдикат към КТ Подкрепа Крум Крумов.

Така на 15 септември учебната година ще започне с един час предупредителни стачни действия и ефективна стачка на 24 септември, допълни Янка Такева, председател на СБУ към КНСБ.

Следващата седмица ще има нов кръг на преговорите по учителските искания.

При предлаганото увеличение с 10% от 1 януари 2008 г. и от 1 юли 2008 г. компромис не би могъл да се постигне, заяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Васил Василев от КТ Подкрепа допълни, че правителството трябва да сложи на масата на преговори конкретни параметри, по които да се преговаря и едва след това ще се реши дали ще се продължат стачните действия или не.

Синдикалистите посочиха, че воденето на преговори с Министерството на образованието не значи, че се прекратява подготовката и провеждането на стачни действия.

По време на днешните преговори е постигнато споразумение за промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, както и в Наредбата за реда и начина за определяне на индивидуалните заплати в средното образование.

Тези промени целят да се даде възможност на персонала, който е бил в платен годишен отпуск през юли и август 2007 г., да получи 10% увеличение на възнагражденията от 1 юли 2007 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
kkkkk преди 16 години
Нещо.... май се оообърка а...Ми ти за какво учиш след като работа бол, дори да не си завършил_а- определеното образование! Нещо не мислиш какво пишеш! Ми завърши,пък *** мети улиците ,там е най-добре-да знаеш,щом учиш само за да имаш диплом на хартийка на леглото!!! Я .... *** се диагностицирай!
24
0
 
0
 
! Отговори
ОТ НОМЕР 22 към НОМЕ преди 16 години
Извинявам се на номер 17 за грешката
23
0
 
0
 
! Отговори
Студентка преди 16 години
Нека има стачка, но нека не е за сметка на учениците. Те пък нямат никаква вина в случая. Изобщо не одобрявам тия стачки,които са в ущърб на децата. Неправилно е учителите да ги използват, като...едва ли не заложници срещу учб система. Защо не стачкуваха през лятото, а ? :) А пък в крайна сметка,като не им харесва заплащането и се оплакват от работата си- предизвестие за напускане,лесно и просто е,работа много в България :)
22
0
 
0
 
! Отговори
anonymous преди 16 години
Много по-рано трябваше да има стачка. Дереджето на учителя в наш'та родина е трагично. И искате да се занимават с тези идиотчета дето се наричат "ученици"? Това вече е надзирател, а неговата заплата е много по-висока. Учителите са тези, които изграждат характера и навиците в "бъдещите граждани". Ако се мъчат да свържат двата края и виждат, че "възпитаниците" им са по-добре облечени какво самочуствие остава за тях ?!
21
0
 
0
 
! Отговори
ДО ХРИСТО И НОМЕР 17 преди 16 години
Грешка,напълно съм съгласен с номер 17 това написах за номер 18
20
0
 
0
 
! Отговори
много умни 17 преди 16 години
Я вземете уважаема госпожо,и правете тестове всеки ден за учениците от 6 до 8 клас с по 3 паралелки,и да ви видим тогава,кога,след като ще бъдете толкова къдърен преподавател,кога ще ви остане време да си изкарвате по 500-600лева! Това го могат единствено,и сомо тези учители,които многоооо си "обичат работата" и се чудя как да претупат ангажимента към децата в държавното училище!
19
0
 
0
 
! Отговори
ннннн преди 16 години
Tава подиграване с учителите в България,трябва да спре!Айде господин измислен министър да каже,защо ,учител по математика и физика,е забелижете-да преподава и информационни технологии,те ако са желаели,щяха да учат за компютърни спецеалисти!И нямаше да работят за МИЗЕРНИ ПАРИЧКИ!ТРЯБВА ДА СТЕ БЛАГОДАРЕН НА ТЕЗИ КРОТКИ КОЗИЧКИ И ОВЧИЧКИ,господин ХАЛЕЕВА КОМЕТА,че все още има учители в БЪЛГАРИЯ! СТАЧКА ! БЪЛГАРИЯ БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ! ДА ТЕ ВИДИМ ТОГАВА господине!С 320 лева компютър ,как ще се купи и какво се яде......с остатъка!СТАЧКА!!!!!!!!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Христо преди 16 години
"Парите са най-правилно разпределени в целия свят - не стигат на никой."
17
0
 
0
 
! Отговори
Христо преди 16 години
За съжаление описаната ситуация е валидна за много български учители. Не отричам това. Колкото до въпроса ти, отговорът ми е "НЕ". Не съм навит да стана учител за да повиша броя на кадърните. Навит съм да стана учител ако наистина призванието ми е такова и го усетя вътре в себе си. Още от миналата година се говори за стачки и повишаване на заплатите. По този въпрос попитах много учители и всеки каза различно мнение. Ето какво каза една моя учителка: "И да ми повишат и да не ми повишат заплатата, няма да се откажа от даскалъка. Работата с вас, с младите хора, ме зарежда с положителна енергия. ЗАРАДИ ВАС СТОЯ ТУК, заради въпросите, които задавате, заради това, че съм ви полезна." За 30 години стаж предполагам, че не веднъж се е сблъсквала с долуописаната ситуация. Но тя не се страхува от това, тези проблеми са по-малки от радостта й че е научила някой на нещо. Да не би лекарят да носи по-малка отговорност за пациента си ? Когато човек попадне на мястото си, работата му доставя удоволствие, а трудностите се преминават по-лесно. Всяка професия си има свои добри и лоши страни. Не опреквам и не оправдавам никой, всеки си има лично мнение. Заплатите на учителите не са високи, но кадърните не взимат 320 лв. 1 кандидатстуденски курс е между 500-600лв, на час взимат по 15лв. ... Кой не е искал увеличение на заплатите, тази година стачки вдигнаха медиците, миньорите, пожарникарите, горските, шофьорите в градския транспорт и бдж .... едва ли има реално добре заплатена професия в България, и въпреки това за мен най-голямата награда остава удовлетворението от добре свършената работа. Когато заспиш вечер до жена си да знаеш че и днешния ден си бил полезен на някой и не живееш в омагьосан кръг!
16
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Христо, ти си млад интелигентен човек. Много над средното ниво. Решаваш, че искаш да станеш учител. Учиш 5 години, дипломираш се успешно.Работиш до скъсване. Даваш всичко от себе си. Не спиш нощем, проверяваш контролни и класни, готвиш часовете си за утре. Нервите ти са опънати да скъсване заради новия ученик с БМВ-то и заканите му, че баща му ще ти разгони фамилията, ако не му пишеш 6 за годината, въпреки, че не заслужава и двойка. Притесняваш се и за момичето, което си видял да тръгва с някакви мутри и не е влязла в часа ти. Притесняваш се не за пропуснатия урок, а за отговорността, която носиш за всички деца. Вечер се прибираш като газен с валяк. Нямаш сила да погледнеш жена си и двете си деца, които разчитат на твоята заплата от 320 лв за храна, ток, парно, дрехи, лекарства, учебници и т.н.Христо, навит ли си да станеш учител за да повишиш броя на кадърните учители?
15
0
 
0
 
! Отговори
Христо преди 16 години
Представи си следната ситуация: отиваш на зъболекар да ти прави пломба, но той забравя част от памуче в зъба ти и няколко дена чувстваш болки, докато не отиваш на друг, който отстранява проблема. Нима тогава няма да имаш негативно отношение към първия зъболекар, нима няма да искаш да го хулиш. Нали той е по-опитен от теб ? Зъболекарят не е искал да го хулят когато е станал такъв. Защо тогава аз да нямам правото да съдя за учителите по това, как те упражняват професията си ? Всички го правим, и когато някой е добър в работата си, той бива поущряван, когато не, репутацията му спада. :)
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не мога да повярвам на очите си, как е възможно такова негативно отношение от страна на младите участници във форума?Те самите са участници в учебния процес.Не разбирам как не оценяват предимуществото ,което имат пред тези които искат, но не могат/поради различни причини/.Учителите не са приели тази длъжнст за да бъдат обиждани и навиквани, най- малкото защото те са по- възрасни и по- опитни и посвещават времето си в опити да въведат учвниците в изкуството на знанието.
13
0
 
0
 
! Отговори
Христо преди 16 години
Напълно подкрепям мнението. В училището ,където уча, има учители които аз виждам с по - голямо желание отколкото те мен. Да не говорим за атмосферата в техните часове ....
12
0
 
0
 
! Отговори
vlada преди 16 години
Извинявайте всички,но си мисля,че половината от учителите са за изхварляне.Против съм на всички еднакво да вдигат заплатите.Има учители и учители.Да си учител не е професия.Учителството е призвание.Шапка свалям на учители като този от немската гимназия,дето беше номиниран за велик българин в оная класация по БНТ.Ей такива трябва да са учителите.Децата да ги обичат и да бързат да им влязят в часа.Така,както има оценки за учениците,трябва да има и за учителите.Двойкари и некадървици безспорно има сред учениците,но пък учители колко има такива ,ви е бедна фантазията.Система за оценяване на учителите спешно трябва да се въведе.И стига са плакали и стачкували.
11
0
 
0
 
! Отговори
важно преди 16 години
http://***.mediapool.bg/
10
0
 
0
 
! Отговори
p.chikov@abv.bg преди 16 години
Привет Христо! Не съм учител, но споделих моето виждане като родител.Виждам ,че си млад, начетен и с амбиция младеж.Много от нещата които споделяш са истина, но трябва да се поставим и на мястото на учителя, който е изправен пред 30 млади личности с различни интереси и интелект.В клас обикновено се работи с 2-3ма по будни ученици и се гони средно ниво.Така малко или повече е и на Запад.Истинското учене започва след това.Това не оправдава посредствените учители.При тях няма и наплив на частни ученици.Професията учител е до голяма степен и призвание.Всепак аз ти желая да бъдеш упорит и да преследваш своите цели.Животът е пред теб, животът е една борба.Късмет!
9
0
 
0
 
! Отговори
Христо преди 16 години
Няма спор в това, което казваш, (не използвам учтивата форма ВИЕ, защото не си си написал името, а явно си по-възрастен от мен) но аз не говоря за интелекта и самоусъвършенстването, това което човек прави цял живот. Говоря за голямата "пропаст" между изходящото нивото на средното и входящото ниво на висшето образование. Но никой не се е родил научен и не могат да бъдат конкурентно способни двама души, единият учил в училище, а другият учил в къщи без помощта на учител. Колкото до труда и постоянството, слава богу че сам успях да го осъзная. :)
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ьристо, дъщеря ми завършиучилище като частна ученичка но не къде да е а в страна от ЕС.Учителя ти дава само насоките , а ти сам трябва да доразвиеш и обогатиш познанията си.Ето има учебници , интернет и т.н. стига да имаш желание.Учителят не ти е пречка напротив той ти помага.Но от теб зависи останалото! дори и учениците които взимат частни урици при един и същ ъчител, нима всички те успяват?Иска се интелект и ТРУД мойто момче.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Поне кажете името на човекът, който е на снимката. Всеки път като става дума за учители и той лъсва на екрана...
6
0
 
0
 
! Отговори
Тъпото преди 16 години
Е как искаш да имаш знания като те нямат стимул да ти дават знания и така затворен кръг идва даскал, на който не са му предадени знания и той вече нямам как да те научи, аз помня какво беше едно време. Без частни уроци със знанията от училище можеш да влезеш където си искаш ако си внимавал в час разбира се. ане както сега 100 процента от учениците си бъркат в носа бягат от час и тн. Защо преди 17 години нямаше такива проблеми сега има? Даже и здравеопазване имаше на макс. сега умираш и нема кой да те погледне а си плащаш осигуровките