Учителски бунт на 15 септември

На 15 септември учебната година ще започне с един час предупредителни стачни действия и ефективна стачка на 24 септември
12 сеп 2007 18:47,
66
Учителски бунт на 15 септември
Стачната готовност на учителите се запазва и планът за стачни действия ще бъде изпълнен. Снимка: Булфото

Синдикатите и Министерството на образованието не се разбраха за 100% увеличение на учителските заплати от 1 октомври 2007 г. до края на 2008 г., съобщи след четиричасови преговори заместник-министърът Мукадес Налбант.

Стачната готовност на учителите се запазва и планът за стачни действия ще бъде изпълнен, каза председателят на учителския синдикат към КТ Подкрепа Крум Крумов.

Така на 15 септември учебната година ще започне с един час предупредителни стачни действия и ефективна стачка на 24 септември, допълни Янка Такева, председател на СБУ към КНСБ.

Следващата седмица ще има нов кръг на преговорите по учителските искания.

При предлаганото увеличение с 10% от 1 януари 2008 г. и от 1 юли 2008 г. компромис не би могъл да се постигне, заяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Васил Василев от КТ Подкрепа допълни, че правителството трябва да сложи на масата на преговори конкретни параметри, по които да се преговаря и едва след това ще се реши дали ще се продължат стачните действия или не.

Синдикалистите посочиха, че воденето на преговори с Министерството на образованието не значи, че се прекратява подготовката и провеждането на стачни действия.

По време на днешните преговори е постигнато споразумение за промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, както и в Наредбата за реда и начина за определяне на индивидуалните заплати в средното образование.

Тези промени целят да се даде възможност на персонала, който е бил в платен годишен отпуск през юли и август 2007 г., да получи 10% увеличение на възнагражденията от 1 юли 2007 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Христо преди 16 години
Това е проблема на цялата система, и аз сега си съдирам *** от учене, и давам луди пари на частни учителки, само защото със знанията от училище нищо не мога да направя на кандидатстудентските изпити . . . за какво им са тогава по-високи заплати на даскалите, при условие че те взимат 5 пъти повече от частни уроци, като никой не ги деби ни за данъци ни за нищо, а пък в училище и 6 да имаш, на изпита във вуза нищо не можеш да направиш, така че това е проблем на цялата ни образователна система. Същата работа е и кандидатстването след седми клас. .... :@
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Българският ученик е *** гамен, на който бъдещето му е да мие градски тоалетни. Учителите заслужават да взимат 5000 лева минимум за това, че се занимават с такива изверги. Ти го учиш, то те псува и кълне, и на бой налита.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
като те гледам ,навярно българска филология ще кандидатстваш,пич :)
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Правителството се хвалеше ,че икономиката е много добре и има излишак от 2 милиарда лева.Къде са парите? Защо няма пари за учителите?Няма оправия.
1
0
 
0
 
! Отговори
Кандидатстудент преди 16 години
ай даскали казвайте ко ше става да знам дали да идвам или да се подготвям за кадидатстудентските изпити.