Такситата искат 150% поскъпване

Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява за въвеждането на дневна тарифа от 1,20 за километър и 1,32 лева на километър за пътуване през нощта
20 сеп 2007 12:19,
167
Такситата искат 150% поскъпване
Таксиджиите искат 150% по-високи такси. Снимка: Булфото
Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява за въвеждането на дневна тарифа от 1,20 за километър и 1,32 лева на километър за пътуване през нощта. Това обяви председателят на асоциацията Стефан Боснов.

В момента жълтите коли возят за 0,50 лв. през деня, нощната тарифа е 0,55 лева за километър. Това прави увеличение от около 150%. Таксиметровите шофьори настояват и за драстично увеличение на първоначалната такса от 0,50 лева на 1,50 лева.

Причината за исканото поскъпване, според асоциацията на таксиметровите синдикати са високите месечни лизингови вноски за нови таксиметрови коли и голямата инфлация в страната.

При сегашните цени таксиметровите шофьори са принудени да карат по 12 часа на ден, което води до преуморяване на водачите и създава опасност за пътниците, каза Боснов. По-високи цени ще позволят на таксиметровите шофьори да карат по шест часа на ден, което е съобразено с изискването за шестчасово работно време от март 2009 година.

Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява и за обвързване на тарифите с 50% от цената на бензин А 98. Друго искане е през 13-те национални празника жълтите коли да возят на двойни тарифи. Еднократното увеличение се налага, защото поетапното поскъпване на таксиметровите коли излиза твърде скъпо, заради високия разход при техническата подмяна на тарифите на фискалните апарати, посочи Боснов.

Според него с по-високите цени на жълтите коли голяма част от шофьорите ще излязат от „сивата икономика“ и ще започнат да плащат редовно данъци и осигуровки. За разлика от София в Пловдив цена от 1,20 лева за километър е непосилна за местното население и там колите ще продължат да возят на 0,70 лева през деня и 0,80 лева нощна тарифа, посочиха от асоциацията.

Въпреки исканото увеличение от таксиметровите синдикати най-големите фирми в бранша са заявили, че поскъпване с повече от 10-20 стотинки на километър пробег е непосилно за софиянци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
KALMO преди 16 години
ABE VIE LUDILI STE SKAPANI BAKSHISHI.NE STIGA 4E I SEGA MENTITE QKO PUK I ISKATE 150% UVELI4ENIE.
145
0
 
0
 
! Отговори
Aman преди 16 години
...да се изперат и да си оправят кофтия дъх в устата, да си изперат *** седалки на таралясниците и после да мъдрят какви увеличения искат, защото превоз и за 50 ст./км в тази смрад им е много!
144
0
 
0
 
! Отговори
smile преди 16 години
Избирам си такси, а не се качвам в първото, защото може да не ми харесва таксата на която вози, ако бяхте с една тарифа ВСИЧКИ, тогава нямаше да избираме.
143
0
 
0
 
! Отговори
uuuuu преди 16 години
maika vi 6a *** o00oo00o maika vi 6a *** maika vi 6a *** o0o0o0o
142
0
 
0
 
! Отговори
uuuuu преди 16 години
maika vi 6a *** o00oo00o maika vi 6a *** maika vi 6a *** o0o0o0o
141
0
 
0
 
! Отговори
Galileo преди 16 години
Да ме извинява Taxi 5, но повечето му колеги са абсолютни ***, които на всичкото отгоре са и глупави. Как може да реват, че не им стигат парите, когато а) в повечето от колите може да се види доста скъпа аудио и видео техника и б) отказват да те вземат. Гладен и беден не отказват. Ще ви дам 3 примера от 3 различни града на България:Варна - вчера, 21.09, Катедралата, до която има голяма стоянка за таксита - майка и дъщеря, рускини, се снимат пред Катедралата, към ях се приближи нисък набититчък мъж на около 35 години и им каза "Такси!" (доста заповедно), сочейки колата си. Майката му отговори, че сега са дошли и нямат намерение да се качват на такси - получиха са псувните.Шумен - от познати там знам за един ***, който дълго време караше такси без дори да има книжка. Никога не му е била издавана и го държаха на работа.София - колежка преди време пострада сериозно пред ЦУМ, всички бакшиши отказаха да я закарат до Пирогов, добре, че с е появи полицай.Изобщо да не си надигат главите, *** такива!
140
0
 
0
 
! Отговори
Желева преди 16 години
Такива глупави алчни печалбари да ги пребиват!!П о една случка която ще опиша можете да прецените.Случи ми се лятото м.август във варна,където живея.ПОсрещнах на гарата във варна 3 деца мои близки,които ми идваха на гости.На 5,9 и 14 год.Взехме такси от гарата до автогарата(където живея)Часът беше 14.30, и адска жега 38*.Мерзавеца мина от гарата,покрай басеина,през тунела излезе до общината,от там през центъра по мария луиза,бул. владислав та до автогарата.Сметката ми беше 7,40,но му дадох 8 лв и както обикновено нямаше да ми върне,а и можеше да мине от гарата по ул Девня излиза на ул Кракра и е на автогарата,по този път минах когато отивах да посрещна децата.Сметката ми беше 2.80.Но не това е въпроса.Като пристигнахме до дома ми платих си сметката без каквито и да е забележки.Децата през това време слезнаха и аз слезнах и не разбрах как с 2 скока от неговата врата шофьора се оказа до мен.Дръпна ме жестоко за ръката към колата и ми показва някакво влажно петно на мястото на 14 год момче.Какво било това?казвам,че времето е жега и може да се е изпотило,няма климатик в колата а и обиколихме целия град!Замахна да ме удари,но минаваше един младеж със скутерче и му хвана ръката за да не ме удари.Младежа ни каза да си тръгваме и започна да се обяснява с уникалния таксиджия,които може би сега също иска увеличение,но той тръгна към децата(малкото вече ревеше защото много се изплашиха) и им препречи пътя.Хвана 14 год за рамото и го пита;"сега какво ще правим,аз губя време,трябва да ходя на авто мивка"Попитах колко ти дължа за автомивката,а той ми отговори че не е само това той щял да загуби и време.Тогава младежа със скутера се обади в 3-то районно,оня "интелигентен"ШОФЬОР" се качи в колата си и тръгна.ТА питам аз ако мъжът ми си беше в къщи или не дай си боже синът ми,от този каруцар какво щеше да остане???И дали щеше да е заслужено?След като се поуспокоиха децата,се обадих във фирмата на каруцаря да подам сигнал за наглото му държание,но от там ми казаха,че вече са информирани за случая и са взели мерки--каруцаря е уволнен от тяхната фирма.Работния номер на каруцата беше 127,а фирмата -- МАКСА ТАКСИ. изказвам голямата си благодарност на ръководството на фирмата,за предприетото наказание,защото ето такива са повечето каруцари,които претендират за каквото и да е увеличение!!!!!!
139
0
 
0
 
! Отговори
SASHO преди 16 години
NIto az 6te im gi dam, nito nqkoi drug normalen 4ovek. Da ako vzemah 5 bona zaplata da ama ne. Tiq totalno se poburkaha daebe6 i tupacite...
138
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ама мен какво ме интересува,че имали да изплащат коли и затова вдигали цените?! Аз като тегля заем за апартамент,да не би някой друг да ме мисли?! Това показва колко са грамотни,че и синдикатите ги подкрепят??! Те пък откога имат нещо общо с частния бизнес?! Че и мен да подкрепят за лихвите,които се увеличиха! Егати скапаната държава! В Сингапур,за да станеш таксиметров шофьор,се изисква 14 години да си бил шофьор първо,след това се явяваш на 3 задължителни теста /практически/ и ТОГАВА получаваш разрешително да бъдеш таксиметров??!!! А тук какво е - всеки МОЖЕ! Стари,раздрънкани коли,мръсни и неугледни шофьори,с вид на убийци,дето не знаеш къде ще те заведат,клатещи се мръсни плюшени играчки и скапан касов апарат! Хайде де,как ли пък не?! Ще има да вземат! Сами си убиха бизнеса - от алчност и некомпетентност
137
0
 
0
 
! Отговори
menyanthe преди 16 години
Защо си избирам такси от стоянката?? Например заради един от 9-12-80, който исках да го съдя дори. Например защото дори 0,49ст на километър за мен са много и предпочитам да се кача на по-евтино такси (въпреки че в повечето случаи, когато хващам такси всъщност ми е толкова лошо, че мога да припадна на улицата). А и ако имам избор - защо да не си избера? Аз съм клиент - клиентът винаги има право. Защо трябва да кажа на едно такси 3 пъти "Спри", за да спре? А не да обикаля из пресечките и уличките като луд? И после да ми обяснява "добре бе, еди колко си пари ще ти взема, какъв ти е проблема?", а на мен проблема в случая да ми е, че бързам, и че от първото място, където съм му казала "спри" съм можела да стигна по-бързо? И ако някога се кача в тези таксита с новите им цени, моите изисквания ще са: никакви ароматизатори, никакви цигари, шофьора да не е с някакъв анцунг, никаква чалга/рап в колата и да минава откъдето аз му кажа, а не откъдето му е скимнало, че ще ми вземе повече.
136
0
 
0
 
! Отговори
харабийко преди 16 години
Това са глупости - като направят тарифата 1.20/1.50 пак ще трябва да карат по 12 часа, че и повече, понеже клиентите ще намалеят с 50%, че и повече.Просто се опасяват, че стандартния им ход с блокирането на София този път ще завърши злополучно за тях. Ето защо се опитват да създадат напрежение по друг начин - този път то да дойде от гражданите.50 лева да я направят тарифата най-добре. И без това таксиметровите са най-некадърните шофьори в София, а и масово не познават правилника - да поизчезнат, че да се разтовари движението ще бъде идеално.
135
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Във Варна режат глави,бакшишите!Или нямат да ти върнат,или минават там където има повече светофари,изобщо,луда работа!Не е вярно,че не са дигали цените!Във Варна от тази година са поскъпнали с 20 ст.
134
0
 
0
 
! Отговори
Мерджан преди 16 години
Може да искат, но не може да стане
133
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
то имали таксита в софия та искат да вдигат цената те поскоро приличат на подвижни технополиси а и самите бакшиши са и с претенций къс му бил курса, нямам да ти върна .
132
0
 
0
 
! Отговори
lamictal преди 16 години
i ne samo da poskapnat tri pati taxitata, ami i radio veronika, veselina ili nam kva da bade garantirano sas zakon. sashto taka da imat pravo da piqt dva pati pove4e dokato sa narabota shtoto se pretovarvat i nakraq na rabotniq den po edna *** i hop na mashinkite. mirizlivi negramotni ***!
131
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
пич, ако вдигнете с толко таксите за такси аз нема да се возя ако ще колите ви да са нови мерцедеси
130
0
 
0
 
! Отговори
Taxi 5 преди 16 години
Dobre a vie zashto izbirate taksita ot stoiankata a ne se kachvate na parvoto koeto si e nared ?
129
0
 
0
 
! Отговори
smile преди 16 години
Отговори ми защо избирате вие до къде да возите, а не ние клиентите....защото мен лично много пъти не са ме качвали, защото не искат в тая посока или не знам си кво, аз съм клиент и плащам, така, че ще ме возите и до майната си.....
128
0
 
0
 
! Отговори
Taxi 5 преди 16 години
Parvo na anonimnite dami i gospoda da im kaja niakoi raboti za taksitata deto si misliat che vsichko znaiat!ne nie iskame da karame novi koli i da davame ludi pari za mesechni vnoski a darjavata ni zadaljava! Vtoro che ima prosttaci ot kolegite ima nesporim za tova no zashto slagate vsichki pod edin znamenatel eto tova nemoga da razbera ! Treto kogato vali dajd znaeete li kakva ludnica e po patia che kazvate nikade gi niama ! i oshte kup otgovori moga da vi dam no ne mi se zanimava s ......... Aide leka vi nosht
127
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ТАКСИТО ТРЯБВА ДА ТЕ КАЧВА НЕЗАВИСИМО В КАКВА ПОСОКА ИСКАШ, А НЕ ДА МРЪНКАТ........ОФФФ ДО ТАМ НЕ МОГА, А ИСКАТ И ПО СКЪПИ ДА СТАВАТ.......*** ***, ТРЯБВА БОЙКОТ ДА ИМ НАПРАВИМ...