Такситата искат 150% поскъпване

Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява за въвеждането на дневна тарифа от 1,20 за километър и 1,32 лева на километър за пътуване през нощта
20 сеп 2007 12:19,
167
Такситата искат 150% поскъпване
Таксиджиите искат 150% по-високи такси. Снимка: Булфото
Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява за въвеждането на дневна тарифа от 1,20 за километър и 1,32 лева на километър за пътуване през нощта. Това обяви председателят на асоциацията Стефан Боснов.

В момента жълтите коли возят за 0,50 лв. през деня, нощната тарифа е 0,55 лева за километър. Това прави увеличение от около 150%. Таксиметровите шофьори настояват и за драстично увеличение на първоначалната такса от 0,50 лева на 1,50 лева.

Причината за исканото поскъпване, според асоциацията на таксиметровите синдикати са високите месечни лизингови вноски за нови таксиметрови коли и голямата инфлация в страната.

При сегашните цени таксиметровите шофьори са принудени да карат по 12 часа на ден, което води до преуморяване на водачите и създава опасност за пътниците, каза Боснов. По-високи цени ще позволят на таксиметровите шофьори да карат по шест часа на ден, което е съобразено с изискването за шестчасово работно време от март 2009 година.

Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява и за обвързване на тарифите с 50% от цената на бензин А 98. Друго искане е през 13-те национални празника жълтите коли да возят на двойни тарифи. Еднократното увеличение се налага, защото поетапното поскъпване на таксиметровите коли излиза твърде скъпо, заради високия разход при техническата подмяна на тарифите на фискалните апарати, посочи Боснов.

Според него с по-високите цени на жълтите коли голяма част от шофьорите ще излязат от „сивата икономика“ и ще започнат да плащат редовно данъци и осигуровки. За разлика от София в Пловдив цена от 1,20 лева за километър е непосилна за местното население и там колите ще продължат да возят на 0,70 лева през деня и 0,80 лева нощна тарифа, посочиха от асоциацията.

Въпреки исканото увеличение от таксиметровите синдикати най-големите фирми в бранша са заявили, че поскъпване с повече от 10-20 стотинки на километър пробег е непосилно за софиянци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
а колко други бяха пребити вчера дето не са таксиметрови шофиори?Вярно,кофтие ама ако погледнем статистиката пребиват по един на 2 месеца........а всяка вечер има поне 20 пребити които не са бакшиши и просто са отишли да се повеселят на бар или са се прибирали от работа. Да не говоримза децата в училищата ипо улиците.......Ай стига с тия бакшиши щото не познавам бакшиш дето да не пуска "помпа"......що да не ядът бой в такива случаи. То те са най-наглата професионална категория. Като не искат и им е трудно да са бакшиши да станат консултан-продавачи.
105
0
 
0
 
! Отговори
таксиметър преди 16 години
Врачанските таксиметрови шофьори не подкрепят софийските си колеги за 120% увеличение тарифата на услугите, които извършват. Според тях, ако тройно се вдигнат цените на такситата, ще намалеят клиентите им. Увеличение от 30% би било нормално
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Таксиметров шофьор е пребит във Варна. Инцидентът е станал вчера през нощта в кв. Аспарухово. Таксиметровият автомобил на фирма Ласия такси е бил спрян на централната автобусна спирка. Шофьорът на колата е 46-годишен варненец.
103
0
 
0
 
! Отговори
Mac преди 16 години
Da gi napravqt i 10 leva na kilometur (kakto e v cql svqt - visoki ceni), no da pusnat noshtni reisove (kakto e v cql svqt)- v paris i rome sum daval 40 E za taxi- no v paris i rome se vozia v 03-00 sutrinta v publichen transport sreshtu 1E
102
0
 
0
 
! Отговори
zxc преди 16 години
Е КОЙ ЩЕ ИМ СЕ ВОЗИ В МЪРЛЯВИТЕ ТАКСИТЕ НА ТЕЯ НЕЩАСТНИЦИ.Лев и двайсе.Пътуване до морето ще е по-евтино отколкото такова център-краен квартал.Я *** в кофите.
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе тоя Боснов, имаше цяло предаване по БТВ, Искренно и лично, абе извадете го и вижте за какъв човек става дума, това е формен мошенник, който засмука сумати пари на хора, които го съдят и до момента, откъде го докараха тези таксиджии, той да им се грижи за нещата, или не го знаят що за *** е, и всички да страдаме, или е някаква нова игра!*** бакшиши, толкова ли не се светкат, че ще им намалее съвсем работата, та и вноска лизингова не за месец а за три няма да могат да съберат!Просто племе, всички карат на метан и колко им стр. км??
100
0
 
0
 
! Отговори
драгич преди 16 години
като ги дигнат цинити и ша имъ пивичи пияни шафиори по пътишата и ша са мре. е тва е исината щот аз тия пари предпочитам и ги изпия бах маа му и как ша са прибиръ посли в панелката в люлин аку няма парса? ша каръм пиян и така
99
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
taksidjiata parvo ti se mra6ti,posle ti izpompa smetkata i nakraia chaka bak6i6...nikvi pari za tia ***!!!
98
0
 
0
 
! Отговори
theNiksan преди 16 години
Е нема по-голями *** от таксиджиите !Незнам зашо реват при положение че редовно ми отказват курс (от Младост до Студ.град) за около 3.5-4 лв. щото явно им се вижда малко и предпочитат да си висят и да си чоплят носа!Е незнам те май искат да направят два курса от по 20лв на ден и да се прибират и да лежат!*** наглите ***!!!!
97
0
 
0
 
! Отговори
slan4eva преди 16 години
Maloumna rabota ! Te neuseshtat li che tova e poredna manipulatziq?
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Bak6i6n li si-*** ot glad,ku4e krastavo!!!Boikot na tia bokluci prtosti i nagli
95
0
 
0
 
! Отговори
окото преди 16 години
Господа, монопола в тази държава се управлява от някои министри и бивши такива.Естествено народа се чуди как да преживее и в крайна сметка съсловията се карат ,спорят.....Накрая третия печели!Днес по телевизията показаха три чучела,с неясни аргументи относно тарифите.Пак отклоняване на вниманието.
94
0
 
0
 
! Отговори
Blade преди 16 години
Това са глупости, и аз искам да работя 4 часа на ден и да взимам същата заплата като в момента!!! Това са пълни идиотщини.И аз се изморявам от 8 часа в офиса, има опасност да изпратя някой турист в грешна държава!!! Трябва да си спя вкъщи и да работя на двойни цени!*** стотинки!
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
kak re6i 4e 6te se dignat doxodite,be...tova da ne e Evropa??? A bak6i6ite boikot na tia laynari gadni maloumni
92
0
 
0
 
! Отговори
boby преди 16 години
Аз съм с 2 ръце за такситата да станат по левче на километър, че и по-повече. В момента е направо парадоксално, излиза ти почти толкова евтино да се возиш на такси колкото и да караш собствена кола (като сложиш бензини, ремонти, застраховки и т.н.). Таксито трябва да е екстра, не може да искаме защото са ни ниски заплатите да са ни евтини и такситата та на който му хрумне когато си поиска да махне на някое. Като поскъпнат такситата, надявам се ще се повиши и качеството и ще изчезнат нелегалните таксита. Така че давай да поскъпват, за да ни се вдигне стандарта на живот първо трябва да се вдигнат цените. Като се вдигнат цените, ще се вдигнат и доходите, няма как ;).
91
0
 
0
 
! Отговори
рафи преди 16 години
абе хора тази инфлация важи за всички, + това какво обвързване с бензина като всички таксита карат на газ. 1,20 е непосилна цена и такситата ще изгубят много клиенти и накрая ще возят себе си ;).Наистина е ниска цената на 1км в София, но 150% увеличение звучи смешно. Ако ми увеличат заплата със 150% и на мен няма да имам нищо против да плащам по 1,20лв./км. и бакшиши ще оставям :). Сега един водач на такси със сигурност печели повече от мен, а моята работа е "малко" по-сложна от неговата. Да не се сърдим ама... не може всеки който тропа с крак и казва искам да му се дава всичко. Айде лека.
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
това поскъпване е абсурдно ОК нека махнат метана да има климатик в всяка кола да оправят обноските си и да не може всеки некъдърник да става бакшиш и тогава да претендират защото сега освен абсурдно е и безпочвено нито таксите им за лизинг са толкова високи нито фискалните апарати Според мен първо и с по голям преоритет са учителите които освен че са учили и вкарвали средства в своето образование но сега учат и въспитават младото бъдеще на България
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ако желаят да си сложат и 5лв на километър! никой няма да им се качи в тея селски жълти каруци! а ДАИ няма ли да почне да отнема лицензи на фирми чиито шофьори манипулират касовите апарати? всяко 2ро такси " помпа" , не желая да коментирам как карат!аз ще си карам колелото ! *** таксета..............
88
0
 
0
 
! Отговори
Аййййййййййде бегайт преди 16 години
Аве коя друга работа взимаш 70 лв на час от които 80% са печалба???????????????? Да си сядат на *** и да карат че и 50 стотинки няма да им дам.
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
1.20 ? е кой ще се качи в такси тогава ? Трябва ни денонощен транспорт, метро или просто личен автомобил.