Румънски учители удариха рамо на нашите

Преподаватели от Гюргево прекосиха Дунав мост, за да изразят подкрепата си към колегите си от България
6 окт 2007 10:28,
137
Румънски учители удариха рамо на нашите
Българските учители посрещнаха румънските си колеги със знамена. Снимка: Булфото
Преподаватели от Гюргево прекосиха Дунав мост, за изразят подкрепата си към колегите си от България.

За справка, средната заплата на един учител в Румъния от следващата година ще бъде 500 евро, а преподавателите в университета ще взимат над хиляда.

У нас, ако учителските синдикати успеят да се договорят с правителството, заплатите ще стигнат 500 лева.

Първият ден от преговорите между министерството на образованието и стачкуващите се провали.

Министър Даниел Вълчев предложи 32-процентно увеличение на заплатите от нова година, но учителите не се съгласиха.

Те държат заплатите им да бъдат увеличени поетапно с по 25% така, че в средата на следващата година да имат реално увеличение на доходите спрямо сега със сто процента.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 16 години
Нима българските учители са по-долни от румънските?!? До кога ще траете това бе? В Румъния не вземат вече с малко над нашите(вашите) заплати а с пъти! Бяха 2 после 3 сега 4 а след няколко години и с десетки пъти. А тука *** си псуват че "тъпите даскали" искат супер много пари за нищо - цели 300 евро :)))) *** селската нация дето сте! Тънете в мизерия... вече ходите като гастарбайтери и в Румъния...
95
0
 
0
 
! Отговори
м преди 16 години
Ама не е вярно, че няма откъде да се намерят пари без да се засегнат други сектори. Докога ще се хващате на тази въдица. Вълчев е адвокат, естествено че ще му са умерени изказванията. Добре говорещия може да убеди аудиторията, че бялото е черно. Ама мислещия ще се запита наистина ли е така. А пък дали е пътник - в нормално демократично общество при такава криза министърът би се оттеглил сам. А пък парите си ги има. Не трябва да бъдат търсени ( те са си в образованието, не в другите сектори). Просто трябва да отидат по предназначение.
94
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Пее се с мелодията ,, Пътнико Виден , пътнико - офф! " :-)
93
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Колеги , идва януари , в който по стара българска традиция се изгонват младите комунисти-премиери . За да се подготвим подобаващо за празника , аз по примера на Кукувците преди 10 години , скалъпих малка песничка за изпроводяк на любимия на Политбюрото Серьожа . Можем да я разучим , за да му я изпеем на перона ...или във ВИП салона на летището :-)Малък Сергейчо , малък Сергей ,ти със народа да се майтапиш недей,Отдето си тръгнал , там се върни,но не забравяй , и Дънди вземи !Припев:Бързай , Серьожа , бързай със сак в ръка,за твойта радная , бальшая страна .Бързай , Сергейчо , събирай багаж !Не се управлява без два дена стаж ,бързай , тръгни си в ранни зори ,БатБойко те чака , загрява дори.Припев:Тръгвай , Серьожа , тръгвай със сак в ръка,за твойта радная , бальшая страна !Друг продължава твойта борба,да краде на народа всяка пара .Тръгвай , Серьожа , не гледай назад,поцелуй и големия российски гад .Припев:Тръгвай , Серьожа , тръгвай със сак в ръка ,за твойта радная , бальшая страна!
92
0
 
0
 
! Отговори
vasil naidenov преди 16 години
свд, ти да мълчиш! Ченгетата тук като тебе трябва да си затварят мръсните плювалници! Бегооом марш в строя
91
0
 
0
 
! Отговори
чардафона преди 16 години
Трябва да се борите, защото исканията ви са справедливи!Подкрепям ви!
90
0
 
0
 
! Отговори
sergej преди 16 години
stiga ste komentirali ami ramo do ramo s u4itelite
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
С това показват че имат вече европейско мислене за разлика от повечето българи! А вие какви ли не ги наричате ***,мамалигари и пр.Най-*** държава на Балканите и Европа е точно България!!! Само цоват и беснеят за тези които са ги направили хора!
88
0
 
0
 
! Отговори
Rositca преди 16 години
Подкрепям ви, прекрасни български учители с цялото си сърце и душа!Много хубави неща съм научила от вас!Заслужавате достойно заплащане за достойния си труд!Колкото и правителството да манипулира, колкото и да има медийни затъмнения българите сме с вас, учители!
87
0
 
0
 
! Отговори
Идея преди 16 години
Предлагам моментално повишаване на учителските заплати с основна заплата 1000лв за СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА.След изтичането на тази година на учителите, които не са започнали ВИСОКОКАЧЕСТВЕНО преподаване да им бъдат поискани парите ОБРАТНО и да бъдат уволнени.Така новозавършилите учители ще имат мотивация да почнат работа по специалността, а не като чиновници и секретарки.
86
0
 
0
 
! Отговори
свд преди 16 години
Ей,не си прави безплатна реклама на организацията!*** на сайта е трябвало,да ти спрат поста и да те накарат,да си платиш за рекламата,ама те явно добри хора.Следващия път на такива,като тебе трябва да им вземат парите за платена реклама. Ти си нагъл тип. Не стига,че те пуснали без пари,да си правиш реклама,ами си заел цяла страница със глупости и тъпотии.
85
0
 
0
 
! Отговори
dan преди 16 години
5 пари не давам за даскалите,камо ли за стачката,били будители-грънци,някога ДА,сега са ПОСРЕДСТВЕНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ в голям % и 1000лв. да им дадат качествено няма да се подобрят.Образованието се срина,ценза е занижен,нужни са спешни реформи и чистки в цялата образователна система.
84
0
 
0
 
! Отговори
Клуб Нова Демокрация преди 16 години
С Т А Н О В И Щ Ена Дискусионен клуб Нова демокрация Плевен относно стачката на българските учители Справедливите искания на българските учители за достойни заплати разбуниха заспалите духове в обществото за мястото на образованието в съвременна България Появиха се мнения на хора, които виждаха проблемите в криво огледало и които хвърляха вината за окаяното положение на образованието изцяло върху учителите. Този подход издаваше тяхното отчайващо невежество относно българското училище или просто изпълнение на политическа поръчка. Елементарно е, когато се дебатира върху образованието ( а сега няма и помен от дебат), преди всичко участниците в дебата да са наясно с основните много важни истини (биха могли да се нарекат аксиоми) за нашето образование. - На първо място трябва да има яснота, че образованието е сложна и консервативна система, вътрешните връзки на която изключват възможността да се правят промени на парче, без всестранен анализ на общото му състояние. - На второ място не трябва да се натоварва училището с повече отговорност за възпитанието на децата, отколкото е отговорността на семейството, улицата, обществото и държавата т. е. възпитанието на подрастващите е споделена отговорност. - На трето място образованието е може би най-важното, но и най-скъпото капиталовложение на обществото, дивидентите от което се получават не по-рано от 25 30 години от момента на инвестицията. - На четвърто място държавата, респективно изпълнителната власт, трябва да има стратегия за развитието на страната и съответните приоритети, произтичащи от нея. Образованието трябва да бъде приоритет номер едно. - На пето място крайно важно е да се дефинират и мотивират целите на образованието за всеки един етап от обучението на децата. Нашето дълбоко убеждение е, че ако искаме учителите да заработят своите заплати, техният труд да е високоефективен и да оправдаят отговорността, която имат за обучението и възпитанието на нашите деца са минимум необходими следните условия и предпоставки:-Преминаване на едносменно обучение за да има място и време за извънкласни занимания-Учебни кабинети, обзаведени на нивото на съвременните научно-техническите постижения-Създадени към училищата спортни бази по всички основни видове спорт с кабинети и районни лаборатории за наблюдение и подпомагане на физическото здраве и развитие на децата-Разработени балансирани учебни планове, с мястото и тежестта на всеки от изучаваните предмети-Нови учебни програми - в съответствие с балансираните планове, с цел намаляване на претовареността и ограничаване на самоцелното високо научно ниво на информацията в тях-Определена със закон седмична, срочна и годишна натовареност на децата във всички видове и степени училища- Нови учебници, даващи тежест на разбирането на основните понятия и правила, вместо непоносим обем информация-Приети правила за оценката на учениците както от учителите, така и от директорите, от мини
83
0
 
0
 
! Отговори
видял преди 16 години
Удариха и по няколко напитки за начало и се юрнаха на пазар по магазините,зер у нас е по ефтино.
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
бту, това с шофьорите е пълен абсурд. не казвам, че работата им е лека и нямам нищо против тях, но е абсурдно да взимат повече от лекарите и над два пъти повече от учителите. що за скапано общество.
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
габри, тук опираме до друг въпрос. проблемът не е, че диференцираното заплащане е скапано по принцип, проблемът е, че тук то е само за да се хвърля прах в очите на хората. според мен трябва да се въведе реално диференцирано плащане, което да се отразява върху месечната заплата с някакви смислени измерения. сега съществуващият вариант е просто подигравка. че няма пари за това е лъжа. то дори не е лъжа, защото всички знаят каква е истината, тва е... не знам как да го нарека, празни приказки. а, габри, за съжаление, тук ще трябва да те разочаровам. нещата може и да са ***, но стоят така, че човек получава, колкото си изкара, а не колкото му трябват или колкото заслужава. пожелавам ти успех най-искрено.
80
0
 
0
 
! Отговори
габри преди 16 години
Искам да обясня на хората за това така коментирано дефиренцирано заплащане на учителите. Първо това са едни мижави пари, които се раздават на учителите еднократно, а не са увеличение на заплатите. Второ колкото и до си добър по тези критерии дори и да събереш всичките 100 точки, то се пада по 30ст. на точка- т.с. 30лв., които учителят има право да получи наведнъж или за 6месеца по 5лв. Министърът на образованието съзнателно заблуждава народа с тези пари, а и с много други неща. А колкото до частните уроци, които бъркат в очите на много хора, то искам да попитам един начален учител какви частни уроци дава.Майка ми е учителка и съм толкова навътре в нещата, че мога много да говоря за това. Искам да предложа на т.нар. г-н Вълчев да изпрати детето си да живее със заплатата на мама няколко месеца, а аз да отида у тях. Искам да попитам още нещо- нима всички шофьори в София са еднакви, че всички получиха еднакво увеличение? А за учителите все това повтарят-всички не са добри. Мама цял живот е била учителка и никога не е и помисляла да си смени професията. И цял живот сме мизерствали. Нима не заслужавам и аз малко по- добър живот?
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
da be vi6te gi teq ko pravqthttp://s4.bg.bitefight.org/c.php?uid=25479
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
искам да ви обърна внимание,че предвидените увеличения са общо за целия обществен и държавен сектор от януари 10% и 10% от 1юли.Това правителство се оля.Виденов пасти да яде.Един човек с 2 годишен стаж Министър председател,дава акъл.T.e на учителите нищо не се дава.Това са само празни приказки
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
пари има откъде да се вземат и още как. работата е там, че решението не зависи от вълчев, защото не той разпределя държавния бюджет. вървете да протестирате пред народното събрание, изобщо не мога да разбера какво искате от даниел вълчев. той много правилно ви го обясни с кексчето - толкова са му дали, той няма откъде да вземе повече. или стигнахме до там, че прослойката, която образова цялото общество, сама не знае коя институция за какво отговаря и къде какво се решава? протестирайте пред парламента бе, там са тези, дето са ви гласували толкова пари, по-точно не са там, защото от години никой депутат не ходи на работа, но никой не се сеща да се хване и да протестира за това. само като опре ножа до кокала и се пробият празните джобове, се ходи да се мрънка и то на грешния човек. еми щом е така, то заслужаваме да живеем зле (като общество де, не че всички са бедни).всяка година от финансовото министерство се хвалят, че в бюджета имало не знам си колко милиарда излишък, при положение, че за всеки човек, който си има и най-елементарна представа от икономика, това трябва да е обект на подигравки, а не на хвалби. защото бюджетът затова се смята и се оптимизира, за да се използва добре. големият излишък означава, че тези, които съставят бюджета, или са некадърници, или го правят умишлено, защото после този излишък може да се преразпределя както се намери за добре (никога публично, бту). айде стегнете се малко бе, късогледи хорица.