Честваме 24 май, Азис предупреждава младите. Ужас, ужас

В деня на българската просвета, интелектуалци са загрижени за духовното ни здраве, Азис пък мисли за пияните абитуриенти
24 май 2008 09:48,
84
Честваме 24 май, Азис предупреждава младите. Ужас, ужас
България чества 24 май, загрижена за културните си устои. Снимка: Булфото

С празнично шествие и официална церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека ще бъде честван в столицата Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Шествието ще започне в 10.15 ч. от НДК и ще премине по булевардите "Витоша", "Дондуков", "Цар Освободител", "Васил Левски" (от СУ "Св. Климент Охридски"), съобщиха организаторите от Столичната община. Президентът Георги Първанов и министърът на културата Стефан Данаилов ще се присъединят към шествието в 10.35 ч. от администрацията на държавния глава.

Официалната церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека е от 11.00 часа. След тържествения водосвет от свещеници от Светия синод на Българската православна църква ще звучи химнът на Светите братя първоучители "Върви народе възродени" от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Гостите на празника ще приветства столичният кмет Бойко Борисов. Президентът Георги Първанов ще произнесе тържествено слово за 24 май.

Първокласничката Дея Евтимова от 22 СОУ "Г.С.Раковски" в София ще изпълни стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Гвардейци ще поднесат венци на паметника на Св. Св. Кирил и Методий от името на официалните лица. Тържеството ще завърши с националния химн, изпълнен от Гвардейски духов оркестър.

Дали всички обществено-значими фигури за духовнотооцеляване на нация са толкова празнично настроени?

Деканът на факултет "Славянски филологии" към Софийския университет проф. Панайот Карагьозов заяви, че празникът в последните години се чества за съжаление в Русия по-тържествено, отколкото в България.

24 май ще посрещна с прекрасно настроение. Това е най-светлия български и славянски празник. За съжаление не мога да кажа, че всички българи се радват и го почитат достатъчно. За съжаление мога да кажа също, че през последните години този празник се чества много по-тържествено в Русия. И ако така занемаряваме своите традиции, в скоро време можем да го честваме като нещо чуждо.

Днес минах покрай училището, в което съм учил почти 11 години и не видях как се изпращат абитуриентите, не видях също особена радост от това, че те завършват средното си образование, че им предстоят зрелостни изпити, че сме в навечерието на 24 май, каза Карагьозов.

Проф. Вера Мутафчиева каза че “много ни дойдоха празниците напоследък, от празници не можем да си свършим работата! Имам напрегната работна програма и съм притеснена дали ще успея да я изпълня. Ще посрещна празника с усмивка и настроение. Защото това е един от най-светлите ни празници. Ще работя усилено на 24 май."

Много харесвам този празник, не единствено заради безспорната му стойност, а и защото около тази дата много млади хора започват своя истински динамичен път на зрелостта, заяви за БГНЕС певецът Азис, който за жалост или не е част от културния живот на страната ни.

Призовавам ги да бъдат внимателни и да си спестят неприятните инциденти, на които ставаме свидетели всяка година и които помрачават празника. Аз лично на 24 май ще съм на работа.

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев беше най-възторжен: "24 май е празник за мен не само заради тържеството на духа на този ден. А защото дъщеря ми се казва Ая - тя носи името на първата и последна буква от българската азбука! И така съм още по-щастлив на този ден!"

За държавните институции, празникът ще завърши с традиционния държавен прием по повод на 24 май, на който ще бъдат домакини президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Sto ne naduete na gz преди 14 години
Au, mi te populjarnite Balgari Ivan Kostovzi i DemuKradZi gi izgoniha da robuvat na EU i USA. To samo edin zar na Romskite ubijzi i obirachi e ostanal. Pak policijata i pravitelstvoto, vedno s vesniizite tuk se nasraha na praznika si za da mu rakopljaskat. Balgarinat e nezadminat po sadomazohizam v sveta!
82
0
 
0
 
! Отговори
Пфу на Азис на Индий преди 14 години
Азисът побърза да направи негативна реклама и да САБОТИРА Красивия Общославянски празник. От отдавна е време тия Български светила, вместо да слушат ромските бръщолевици за хинду на Азис, да се обърнат към другите славянски държави за съвеместно честване, и да го експортират извън България. А те са се затворили в черупката си и продължават да се бият в гърдите, колко са уникални и работни. Слепци локални!
81
0
 
0
 
! Отговори
x преди 15 години
Na tebe minaretata prechat mai.No trqbva da znaesh sahto,che,ako se mahnat minaretata,shte se mahnat i neproglednite krastove nad tsarkvite.Ne priznavam nikakva vqra,osven Islqma
80
0
 
0
 
! Отговори
до78 преди 15 години
вземи си твоята от теб съчинена измислица която не знам защо се опитваш да набиеш в главите на хората като историческа истина и да им разваляш празника.
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чуден си бе, пиле! Споко, за Кирил и Методий има претендиращи - Македония, Русия. Сами да ги изхвърлим, ще се намерят още, бъди сигурен. !
78
0
 
0
 
! Отговори
боби преди 15 години
Значи щом някой каже историческата истина веднага е родоотстъпник и предател.Никой не казва,че не е горд,че пишем на българска азбука.Просто фактите са че Кирил и Методий са византийци,а не българи.Тези които най-много вдигат врява за това,че били българи не дават нито един факт в подкрепа на това.Никой не отрича приноса им в българската история,но те не са българи и са имали чисто византийски подбуди за разпространяване на славянска азбука.Интересно обаче истинският създател на нашата азбука-Климент Охридски,за когото има голяма вероятност да е от български произход е потънал в забрава.Именно той създава кирилицата на която пишем в момента,но винаги остава някъде встрани.Именно такива хора трябва да са на почит и биха били във всяка друга държава,но българите не ценим истинските си герои,а побългаряваме хора ,нямащи нищо общо с нашата държава.
77
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Стига с този Азис. КАЗАХ ви че е много свестен мъж ,ерудиран и антикомунист.
76
0
 
0
 
! Отговори
Vseki преди 15 години
внимателно да се ползва името на бъдещия предизент - Азис. Да не съжалявате като дойде на власт при следващите избори! В момента няма по-популярен БЪЛГАРИН в Европа и в страната! Така, че умната!
75
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
Честно казано от цялата статия не разбрах защо намесват Азис. При условие,че единствено от статията за него са казани 2-3 изречения, което е същото както и за проф. Карагьозов и проф.Мутафчиева. Нека журналистите пак си прочетат дипломата и тогава да пишат.А и ако съветите на Азис ще помогнат за нещо добро,не виждам какво е това "ужас" добавено при това двукратно в заглавието! Или някои са като коне с капаци - чули нещо от някого и го разпространяват безмозъчно до безкрай. Размърдайте си малко клетките в мозъка ако ги имате и започнете да пишете обективно - това е медия и знаете правилата за писане.След това 67 е прав поне според всеизвестните факти, преподавани в училище. Така че няма какво да обвинявате човека в "родоотстъпничество" щото по тая логика 90 % от българите са "родоотстъпници". Това се преподава в училище и това се знае, ако искате българи - моля отправете своите предложения до министъра на образованието за редакция на българското образование.
74
0
 
0
 
! Отговори
японците пишат със к преди 15 години
аз не знам кой днешен българин или не би отрекъл това коетокатолическата църква и цял свят знае с векове и до ден днешенче българските двама братя са съставители и са извоювали за света българската славянската азбука.папа павел и папа бенедикт говорят български и редовно изнасят поздравите си до цял свят и на български.вие не знаете какво богатство е да може да се пише собственният си език със собственната си азбука.питайте за това японците които трябвало да пригаждат към японският език китайски ейроглифи.има и други примери.най глупави ще бъдеме ние българите ако се оставим да ни отнемат и обезпрявят българската азбука и оставяме да ни отнемат нашите велики българи братя кирил и методи.
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кой език е канонизиран от римския папа след диспута с Кирил и е четвърти зедно с латински, гръцки и еврейски?Триезичната догма е изглеждала непоклатима. Така става, защото тогава България е мощна и с авторитет на европейска суперсила. После още много други изключения са направени заради България, затова и "невъзможните" неща според 69 могат да станат възможни.
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Поклон пред великото дело на Кирил и Методий - създателите на българската азбука и българската писменост!
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Светите братя Кирил и Методий са най-големите български просветители, създатели на българската азбука и писменост. Всичките им ученици са чисти българи. Нашата азбука се ползва и от славяните. На българската азбука са учили дедите ни, учили сме ние, учан децата ни и ще учат милиони българи след нас. Не ви ли е срам, 1-2 долни родоотстъпници да отричате всичко българско и от девет кладенци вода да носите, за да лъжете, че азбуката ни не била българска?! Само ние, българите, единствени в света можем да се гордеем, че имаме собствена българска азбука, писана от български просветители. А тези, които отричат този световноизвестен факт са жалки *** и родоотстъпници.
70
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 15 години
Кирил и Методий са ЧИСТИ БЪЛГАРИ. Освен това си и родоотстъпник. Българските братя Кирил и Методий са написали българската азбука за българите, а не за славяните. Учениците им Климент, Наум и Ангеларий, които също са чисти българи, родом от България, предават азбуката ни на българския княз Борис Покръстител за нашия народ. И я предоставят на славяните, защото те нямат дотогава азбука. Но както е ясно българите не са славяни. Затова славяните трябва да са ни винаги благодарни, че българският народ им е дал азбука и писменост.
69
0
 
0
 
! Отговори
боби преди 15 години
Точно пък заради такива като теб в България не ценим истинските си герои,а някакви чужденци,нямащи нищо общо с България,но ги побългаряваме.Специално за Константин -приел името Кирил и брат му Методии всичко е ясно.Те са синове на византийски държавен служител от Солун-друнгаря Лъв.За майка им няма конкретни сведения-може да е била славянка,но никъде не е казано че е била с български произход.Като син на византийски аристрократ Константин отива да учи в най-сериозния университет на Византия-Магнаурската школа.Учениците там са били изключително византийци-и за да учи там невизантиец,то е трабвяло да е син на владетел на друга държава като Симеон.На невизантиец просто никога не биха позволили да учи там.След като завършва Константин постъпва на държавна служба и е представител на Византия при арабите,хазарите и в Рим.След това като добър лингвист му е наредено да измисли азбука за славяните чрез която Византия да може да прокара влиянието си в славянските страни.И братята отиват във Великоморавия а не в България,където биха дошли ако бяха българи.Така че прав си -нужно е човек да се образова и тогава да пише неща за които не е наясно.
68
0
 
0
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 15 години
Номер 67 - ти си най-големия *** и невежа!!! Прочети малко история, извори. Баща им бил грък: ти си луд бе! Баща им е бил от старите българи, а майка им от славянските, тъпънар такъв. Е заради такива нещастници, които не само не знаят своята история, ами я хулят...Нямам думи просто.
67
0
 
0
 
! Отговори
Учения преди 15 години
Ами и аз да кажа няколко приказки, че се начетох на глупости, писани от недообразовани тийнейджъри. Първо, Кирил и Методий не са българи, те са родом от Солун, баща им е грък, а майка им славянка, но не от българските. Второ, Кирил и Методий са създали глаголическата азбука или т. нар. 'глаголица', която обаче много кратко е просъществувала, понеже е била трудна за писане. А така наречената 'кирилица' и то не в днешния и вариант е създадена от св. Климент Охридски, който основно е заимствал от гръцката азбука, затова и толкова си приличат, като само е запазил някои букви от глаголицата на Кирил и Методий, и е добавил няколко свои. Така че не се излагайте и не говорете глупости. Кирил и Методий са искали да създадат азбука за всички славяни, не за българите конкретно, моля ви се. Само че западните славяни, приемайки католицизма, са приели и латинската азбука. На практика този ден по-скоро празнува делото на Кирил И Методий за това , че са искали да просветят славяните, не толкова че са създали азбука, на която днес фактически никой не писше. Ако искате да видите как изглежда глаголицата, идете на паметника на братята и там отстрани я има изписана от едната трана, а от другата е кирлицата на Климент Охридски. Айде, и четете малко повече.
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нацията си в основата е психология =" То бива простотии ама чак пък толкова
65
0
 
0
 
! Отговори
Щерев преди 15 години
Няма спасение от Донев .Навсякъде се изказва, все се оправдава Тоз такъв, онзи инакъв .Сега и празника разваля с някакви си Юдеи ,Комунисти. Хората говорят за празник ,той пак за себе си .
64
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Някакъв си жалък и нещастен юдеокомунист или юдеокапиталист, а то е горе долу едно и също, е използвал моето име в 24. Но днес е празник, хубав и велик празник, и затова няма да използвам нецензрни думи. Още повече, че тук има много смислени и приятни мнения.А иначе ние, българите, не просто сме дали нещо на света, а сме дали много! И нацията в основата си не е само кръв, а най-вече психология! Но на празник не се мъдрува общотривиално, така че спирам. Само още една добавка. Много българи са недооценени, но може би е най недооценен Борис-Михаил. И последно - да не забравяме ние, дунавските българи, волжскокамските българи, наричани днес татари и да възстановим връзките си с тях - дори основателя на нашата държава Аспарух е загинал в защита на онази България.Но пак се разприказвах, макар че имам основание - нали някои ме наричат репресирана дядка. Така че честит празник на всички!

Спонсорирани публикации