Честваме 24 май, Азис предупреждава младите. Ужас, ужас

В деня на българската просвета, интелектуалци са загрижени за духовното ни здраве, Азис пък мисли за пияните абитуриенти
24 май 2008 09:48,
84
Честваме 24 май, Азис предупреждава младите. Ужас, ужас
България чества 24 май, загрижена за културните си устои. Снимка: Булфото

С празнично шествие и официална церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека ще бъде честван в столицата Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Шествието ще започне в 10.15 ч. от НДК и ще премине по булевардите "Витоша", "Дондуков", "Цар Освободител", "Васил Левски" (от СУ "Св. Климент Охридски"), съобщиха организаторите от Столичната община. Президентът Георги Първанов и министърът на културата Стефан Данаилов ще се присъединят към шествието в 10.35 ч. от администрацията на държавния глава.

Официалната церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека е от 11.00 часа. След тържествения водосвет от свещеници от Светия синод на Българската православна църква ще звучи химнът на Светите братя първоучители "Върви народе възродени" от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Гостите на празника ще приветства столичният кмет Бойко Борисов. Президентът Георги Първанов ще произнесе тържествено слово за 24 май.

Първокласничката Дея Евтимова от 22 СОУ "Г.С.Раковски" в София ще изпълни стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Гвардейци ще поднесат венци на паметника на Св. Св. Кирил и Методий от името на официалните лица. Тържеството ще завърши с националния химн, изпълнен от Гвардейски духов оркестър.

Дали всички обществено-значими фигури за духовнотооцеляване на нация са толкова празнично настроени?

Деканът на факултет "Славянски филологии" към Софийския университет проф. Панайот Карагьозов заяви, че празникът в последните години се чества за съжаление в Русия по-тържествено, отколкото в България.

24 май ще посрещна с прекрасно настроение. Това е най-светлия български и славянски празник. За съжаление не мога да кажа, че всички българи се радват и го почитат достатъчно. За съжаление мога да кажа също, че през последните години този празник се чества много по-тържествено в Русия. И ако така занемаряваме своите традиции, в скоро време можем да го честваме като нещо чуждо.

Днес минах покрай училището, в което съм учил почти 11 години и не видях как се изпращат абитуриентите, не видях също особена радост от това, че те завършват средното си образование, че им предстоят зрелостни изпити, че сме в навечерието на 24 май, каза Карагьозов.

Проф. Вера Мутафчиева каза че “много ни дойдоха празниците напоследък, от празници не можем да си свършим работата! Имам напрегната работна програма и съм притеснена дали ще успея да я изпълня. Ще посрещна празника с усмивка и настроение. Защото това е един от най-светлите ни празници. Ще работя усилено на 24 май."

Много харесвам този празник, не единствено заради безспорната му стойност, а и защото около тази дата много млади хора започват своя истински динамичен път на зрелостта, заяви за БГНЕС певецът Азис, който за жалост или не е част от културния живот на страната ни.

Призовавам ги да бъдат внимателни и да си спестят неприятните инциденти, на които ставаме свидетели всяка година и които помрачават празника. Аз лично на 24 май ще съм на работа.

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев беше най-възторжен: "24 май е празник за мен не само заради тържеството на духа на този ден. А защото дъщеря ми се казва Ая - тя носи името на първата и последна буква от българската азбука! И така съм още по-щастлив на този ден!"

За държавните институции, празникът ще завърши с традиционния държавен прием по повод на 24 май, на който ще бъдат домакини президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
райкова преди 15 години
Честит празник на всички. Дано Бог опази България от *** като Азис. Дано имаме сили да устоим на такива чудовища. Дано. Иначе с нашата култура е свършено.
2
0
 
0
 
! Отговори
nnn преди 15 години
abre :D koi vi gi misli teq zaglaviq :D
1
0
 
0
 
! Отговори
ПРАВОСЛАВЕН БЪЛГАРИН преди 15 години
Точното наименование на празника е Ден на БЪЛГАРСКАТА писменост, просвета и култура. Ние, българите, сме дали писменост на славяните чрез българските братя св.св. Кирил и Методий. Българския св. княз Борис Покръстител приема азбуката от българските светци Климент, Наум и Ангеларий и покръства българския народ. Българите не са славяни, както твърдяха някои псевдо"учени" от близкото минало. Българите произхождат от Памир от преди няколко хиляди години и са част от арийските народи. Славяните трябва винаги да ни бъдат благодарни, че сме им дали писменост.Честит празник на всички българи!