Честваме 24 май, Азис предупреждава младите. Ужас, ужас

В деня на българската просвета, интелектуалци са загрижени за духовното ни здраве, Азис пък мисли за пияните абитуриенти
24 май 2008 09:48,
84
Честваме 24 май, Азис предупреждава младите. Ужас, ужас
България чества 24 май, загрижена за културните си устои. Снимка: Булфото

С празнично шествие и официална церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека ще бъде честван в столицата Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Шествието ще започне в 10.15 ч. от НДК и ще премине по булевардите "Витоша", "Дондуков", "Цар Освободител", "Васил Левски" (от СУ "Св. Климент Охридски"), съобщиха организаторите от Столичната община. Президентът Георги Първанов и министърът на културата Стефан Данаилов ще се присъединят към шествието в 10.35 ч. от администрацията на държавния глава.

Официалната церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека е от 11.00 часа. След тържествения водосвет от свещеници от Светия синод на Българската православна църква ще звучи химнът на Светите братя първоучители "Върви народе възродени" от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Гостите на празника ще приветства столичният кмет Бойко Борисов. Президентът Георги Първанов ще произнесе тържествено слово за 24 май.

Първокласничката Дея Евтимова от 22 СОУ "Г.С.Раковски" в София ще изпълни стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Гвардейци ще поднесат венци на паметника на Св. Св. Кирил и Методий от името на официалните лица. Тържеството ще завърши с националния химн, изпълнен от Гвардейски духов оркестър.

Дали всички обществено-значими фигури за духовнотооцеляване на нация са толкова празнично настроени?

Деканът на факултет "Славянски филологии" към Софийския университет проф. Панайот Карагьозов заяви, че празникът в последните години се чества за съжаление в Русия по-тържествено, отколкото в България.

24 май ще посрещна с прекрасно настроение. Това е най-светлия български и славянски празник. За съжаление не мога да кажа, че всички българи се радват и го почитат достатъчно. За съжаление мога да кажа също, че през последните години този празник се чества много по-тържествено в Русия. И ако така занемаряваме своите традиции, в скоро време можем да го честваме като нещо чуждо.

Днес минах покрай училището, в което съм учил почти 11 години и не видях как се изпращат абитуриентите, не видях също особена радост от това, че те завършват средното си образование, че им предстоят зрелостни изпити, че сме в навечерието на 24 май, каза Карагьозов.

Проф. Вера Мутафчиева каза че “много ни дойдоха празниците напоследък, от празници не можем да си свършим работата! Имам напрегната работна програма и съм притеснена дали ще успея да я изпълня. Ще посрещна празника с усмивка и настроение. Защото това е един от най-светлите ни празници. Ще работя усилено на 24 май."

Много харесвам този празник, не единствено заради безспорната му стойност, а и защото около тази дата много млади хора започват своя истински динамичен път на зрелостта, заяви за БГНЕС певецът Азис, който за жалост или не е част от културния живот на страната ни.

Призовавам ги да бъдат внимателни и да си спестят неприятните инциденти, на които ставаме свидетели всяка година и които помрачават празника. Аз лично на 24 май ще съм на работа.

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев беше най-възторжен: "24 май е празник за мен не само заради тържеството на духа на този ден. А защото дъщеря ми се казва Ая - тя носи името на първата и последна буква от българската азбука! И така съм още по-щастлив на този ден!"

За държавните институции, празникът ще завърши с традиционния държавен прием по повод на 24 май, на който ще бъдат домакини президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
gospoja преди 15 години
В словото си е успял да избегне мръсни и неприлични думи като учители,образование училище и т. н.Звучи сякаш е адресирано към космоса.А накрая поздравява някакви анонимни госпожи и господа-кои ли?!!
42
0
 
0
 
! Отговори
личен състав преди 15 години
За жалост или не Азис не бил част от културния живот на страната. Това е коментара на редакцията. Боже мой ,какви хора се пишат за журналисти.
41
0
 
0
 
! Отговори
Херувим преди 15 години
Това е най-българският празник. За жалост преклонението през източна империя носител на злини и упадък е направим национален празник 3-ти март, което е трагично. Единственото обединяващо българските граждани е езика и културата. Царе-освободители и други зарибители не са национална гордост или празник. По-трагичното е, че пред паметника на Кирил и Методи цветя се поставят церемониално, много малко хора ходят да поставят цветя защото те самите искат това. Последното грозно контрастира над сълзливите поднасяния на цветя на паметник на чужда армия, която ни е отдалечила от нормалния свят и обрекла на селяния и чалгарство.
40
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Хайде да спрем да е делим на българи ,турци.Какви турци .Кой нормален завоевател и неговия народ би останал в държавата която е била под тяхна власт,и е била освободена.Тук сме българи-но с различна вяра .Това делене се прави умишлено и се насажда на нашите братя българи мисюлмани че са турци.врели не кипели!!!Ама сме си виновни ние ,позволяваме да ни се месят и да ни разделят.Нека не забравяме че България е единствената държава която граничи със себе си!!!Македноците се страхуват да се определят като Българи!!А езика им е диалект на българския.Какви етноси бе хора има в България.Всички сме Българи!!!И колко то по скоро го съзнаем толкова по добре.Българската православна църква спи такъв ълбок сън от 50 години насам че няма ъбуждане,то и затоа за дваисет години се постройха повече от 800джамий,а колко църкви се строят ,повечето строят параклисчета.Срам и позоор а Българската църква ,която в отношението си вместо да привлече миряните в храма тя ги отблъсква,В Германия също има джамий но без минарета.Няма лошо в това всеки да изпвяда религията си и да посещава храма на неговата вяра,ама погледнете на какво е заприличала България с тези джамийй и с минаретата.КАТО КОПИЯ ЗАБИТИ В СЪРЦЕТО Й!!!.Трагедия и болезнено е това!!!Жал ми е за българите мисюлмани че се гаврят така с тях и ги използват,но голяма част от тях са невежи и ние имаме вина за това.Лек ден на сички!
39
0
 
0
 
! Отговори
aya преди 15 години
chestit praznik na vsichki balgari!!!tova e nay-hubavia ni praznik!
38
0
 
0
 
! Отговори
Gosho преди 15 години
$estit da ni e praznikat s koito, dadahme pismennost , ottam i kultura na vsichki slavjni i mai veche Russia, koito vse oshte povecheto ot tjh sa dosta neprosveteni i si misljt che azbukata im se e pruknala njkade okolo Moskva, a inache nie ne sme slavjni, nie sme si bulgari, tova vseki moje da go potvurdi koito e bil, v chehija polsha, ungarija i t.n. tova sa istinskite slavjni, nie sme si Bulgari, estestveno ima i pri nas slavjnski i koi znae oste kvi jilki......................uvi *** veche i te napirat....ta nomer 15sti begai kum polsha, kato si slavjnin
37
0
 
0
 
! Отговори
bamza преди 15 години
Много харесвам този празник, не единствено заради безспорната му стойност, а и защото около тази дата много млади хора започват своя истински динамичен път на зрелостта, заяви за БГНЕС певецът Азис, който за жалост или не е част от културния живот на страната ни.Нещо не сгрявам смисъла на това изречение в частта му след "...ИЛИ .не е част от културния живот на страната ни.Какво означава това "ИЛИ" - или какво?!?!Моля господата редактори да обяснят, ако могат?!?!
36
0
 
0
 
! Отговори
също българин преди 15 години
Аз нямам намерение да се гавря с българскто самосъзнание на българите. И моето е такова. Мисълта ми беше, че няма етнически чисти нации. Поне за Европа съм 100 % сигурен. Етническата самоидентификация е едно, пък ДНК-то нещо съвсем друго. Може-ли например да се отрича правото на един ***, турчин, евреин или арменец например, който е гражданин на България, да се чувства българин. Македонците според тебе какви са? Май в Р Македония много малко хора се чувстват българи, въпреки че са много близки по език, култура и манталитет до хората в България. Аз мисля, че тези хора не са българи, тъй като не се самоопределят за такива.
35
0
 
0
 
! Отговори
Българин!!! преди 15 години
Честит празник на всички!!!Позволявам си да приложа някой цитати а да стане ясно на голяма част от четящите тук,че да си Българин е не само гордост,но и означава че сме носители на една древна азбука и всички онези който мислят за нас че сме били някакво племе или диваци,са нищо повече от едни невежи който не познават собствената си исторйя!!! Ето за двамата братя Кирил и Методий:"През 1881 г. папа Лъв III препотвърждава канонизацията на братята Кирил и Методий и като католически светци, а през 1979 г. те бяха обявени от папа Йоан-Павел II за покровители на Европа, което на църковен език означава и създатели" Под кирилица в най-дълбоката древност сигурно се е разбирало свещено(то) слово, свещено(то) писмо, свещена(та) азбука, която всъщност графически е това, което ние днес наричаме глаголица; тази писменост, която древните българи са притежавали открай време. А глаголица е било най-общото понятие за азбука, писменост, писмо, писменица, буквеница или семантично: средство за записване на живото говоримо слово; от старобългарското глаголати говоря. И двете писмености са съществували и са били ползвани едновременно, но едната е за свещенодействие, а другата е по-пригодна за ежедневна употреба, т.е. ръкописането й е по-лесно. Книжовните ни школи творят и разпространяват книги и на двете азбуки, но с течение на времето глаголицата е останала на заден план. (Впрочем, до Х I Х в. е ползвана и така наречената хърватска ъглеста глаголица.) А Климент Охридски, след което и патриарх Евтимий, са следващите реформатори на българското писмо и слово.Така всъщност Светите братя Кирил и Методий извършват писмена реформа, каквато през няколкостотин години се налага поради естествените фонетични и граматични закони на развитие на езика.Съществува и дисертация за значението на думата българин, която изброява повече от 250 (!) такива, всичките свързани с понятия като: космически човек, високоиздигнат, знаещ човек, човек на духа, божествен учител, носител на благост, благодат, светлина, човек, посветен в тайното знание и мъдрост. Още от най-дълбока древност китайците означават българите с йероглифа БАО със значение: мъдреци, колобри, хора, общуващи с висшите сили на Вселената и Разума; а днешна България наричат Бао-цзя-ли-я.А в Хрониката на Констанцкия събор (Х VI Вселенски събор, заседавал от 1414 до 1418 г. в гр. Констанц на брега на Боденското езеро, Южна Швабия), написана от Улрих Рихентал между 1420 и 1430 година (стр. 477), срещаме герб с надписи: Kayser von Bulgari i (Цар на българите) и Rex cald a orum [Цар (Владетел) на халдеите] , а под изографисаното се чете: Българският цар, който трябва да има за пълномощие и един представител на Ордата, и владее също царството на халдеите. По-нататък върху страниците на хрониката България е указана като земя, намираща се някъде в Азия, източно от Дамаск, но западно от Индия. Тук в този район са се намирали древ
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"О,неразумний юроде,поради что се срамиш да се наречеш болгарин?"
33
0
 
0
 
! Отговори
засрамете се преди 15 години
Днес е свят празник, а ВИЕ ни занимавате с Азис и вашето приятелство .Просто е срамно да петните името на двамата братя по този начин.
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А певецът Азис щом още ходи жив из народа, значи тоя народ наистина е много изпаднал... Аз предлагам вредителите на България да ги събуждаме с един кози рог в гърдите.
31
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
Haide bre! zavijdam ti.
30
0
 
0
 
! Отговори
ФСВ преди 15 години
ОХ и аз искам Азис да ми пее на ухо
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не се казва или пише св.св. Кирил и Методий, а св.(светите) Кирил и Методий. Айде честита ви св. св. св. Вяра, Надежда и Любов!
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Поклон пред делото на великите българи св.св. Кирил и Методий, които създадоха българската азбука не само за българския народ, но и за всички славяни.15, ти ако си ***, българите не са.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На този свят ден всички славяни трябва да благодарят на българите, които им дадоха писменст, азбука и ги просветиха. Честито на всички българи!
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако ти си ***, то това не значи, че другите са. Не се гаври със светите български братя Кирил и Методий и с българите, които са дали писменост на славяните. Точно на този свят ден поискай прошка от Господ и от българите за простотията, която си изпльоскал. А ако искаш намери такава държава Цървуландия и си живей там.
25
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 15 години
Не българите са "лавяноговорещи", а славяните са българоговорещи, защото използват БЪЛГАРСКАТА азбука. Българите нямат нищо общо със славянските племена, които са заварили при идването си тук. А относно простотията ти, че българите били "микс от много етнически групи", то не си заслужава да се коментира тази жалка измишльотина. Аз се чувствам и съм българин. А ти ако щещ се чувствай марсианец. Това е твое право. Но никой не ти дава право да се гавриш с българското самосъзнание на българите.
24
0
 
0
 
! Отговори
ДОНЮ ДОНЕВ преди 15 години
Ние с АЗИС сме близки приятели и той е страхотен мъж При това е антикомунист