Честваме 24 май, Азис предупреждава младите. Ужас, ужас

В деня на българската просвета, интелектуалци са загрижени за духовното ни здраве, Азис пък мисли за пияните абитуриенти
24 май 2008 09:48,
84
Честваме 24 май, Азис предупреждава младите. Ужас, ужас
България чества 24 май, загрижена за културните си устои. Снимка: Булфото

С празнично шествие и официална церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека ще бъде честван в столицата Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Шествието ще започне в 10.15 ч. от НДК и ще премине по булевардите "Витоша", "Дондуков", "Цар Освободител", "Васил Левски" (от СУ "Св. Климент Охридски"), съобщиха организаторите от Столичната община. Президентът Георги Първанов и министърът на културата Стефан Данаилов ще се присъединят към шествието в 10.35 ч. от администрацията на държавния глава.

Официалната церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека е от 11.00 часа. След тържествения водосвет от свещеници от Светия синод на Българската православна църква ще звучи химнът на Светите братя първоучители "Върви народе възродени" от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Гостите на празника ще приветства столичният кмет Бойко Борисов. Президентът Георги Първанов ще произнесе тържествено слово за 24 май.

Първокласничката Дея Евтимова от 22 СОУ "Г.С.Раковски" в София ще изпълни стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Гвардейци ще поднесат венци на паметника на Св. Св. Кирил и Методий от името на официалните лица. Тържеството ще завърши с националния химн, изпълнен от Гвардейски духов оркестър.

Дали всички обществено-значими фигури за духовнотооцеляване на нация са толкова празнично настроени?

Деканът на факултет "Славянски филологии" към Софийския университет проф. Панайот Карагьозов заяви, че празникът в последните години се чества за съжаление в Русия по-тържествено, отколкото в България.

24 май ще посрещна с прекрасно настроение. Това е най-светлия български и славянски празник. За съжаление не мога да кажа, че всички българи се радват и го почитат достатъчно. За съжаление мога да кажа също, че през последните години този празник се чества много по-тържествено в Русия. И ако така занемаряваме своите традиции, в скоро време можем да го честваме като нещо чуждо.

Днес минах покрай училището, в което съм учил почти 11 години и не видях как се изпращат абитуриентите, не видях също особена радост от това, че те завършват средното си образование, че им предстоят зрелостни изпити, че сме в навечерието на 24 май, каза Карагьозов.

Проф. Вера Мутафчиева каза че “много ни дойдоха празниците напоследък, от празници не можем да си свършим работата! Имам напрегната работна програма и съм притеснена дали ще успея да я изпълня. Ще посрещна празника с усмивка и настроение. Защото това е един от най-светлите ни празници. Ще работя усилено на 24 май."

Много харесвам този празник, не единствено заради безспорната му стойност, а и защото около тази дата много млади хора започват своя истински динамичен път на зрелостта, заяви за БГНЕС певецът Азис, който за жалост или не е част от културния живот на страната ни.

Призовавам ги да бъдат внимателни и да си спестят неприятните инциденти, на които ставаме свидетели всяка година и които помрачават празника. Аз лично на 24 май ще съм на работа.

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев беше най-възторжен: "24 май е празник за мен не само заради тържеството на духа на този ден. А защото дъщеря ми се казва Ая - тя носи името на първата и последна буква от българската азбука! И така съм още по-щастлив на този ден!"

За държавните институции, празникът ще завърши с традиционния държавен прием по повод на 24 май, на който ще бъдат домакини президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма "славянска писменост". Има БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ и това трябва да се знае и помни много добре от целия свят! Честит празник, българи!
62
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 15 години
Не бива да ги обвиняваме за това че са невежи онези,които не проявяват уважение към азбуката ни.Те не уважават себе си камо ли азбуката си!боят се някой дори да пишат на кирилица защото ще стане явна грамотноста им и затова на латиница.Колко жалко!!!
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
A Кирил и Методий са написали азбуката за нас, БЪЛГАРИТЕ! Що за уважение проявяват тогава някои, БЪЛГАРИ?!
60
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Какви съседи сме:)та нали България граничи със себе си:)).Разбира се че е необходимо да проявяваме разбиране към тях!Ето нещо по темата-забеляза ли че никаде в статията не се споменава нищо съществено за Българската Православна църква и за нейната роля за опазване на езика ни!Единствено споменават че щели да отслужат водосвет!Нали в църквата се пази и се говори именно на църковно славянски език,та нали освен учителите и свещениците са пазители на словото!Снимка как Първанов поднася венец и ни занимават с толкова изтъркани и използвани в медийното пространство личности,с изключение на проф.Вера Мутафчиева и декана на "Славянски филологий"към Софийския Университет.Журналистите трябва не само да ни иформират а да показват и пишат на книжовен език!Дреме им на голяма част от народа че щял да се проведе традициония държавен прием по случай 24май-ами вместо да се харчат пари за отбран кръг от хора,нека тези пари ги дарят за домовете за сираци ,за българските общности в чужбина и закупят книги за тях .а колко от тях отправят призиви за духовна храна,но кой ги чува ние си гледаме тук "Моабета"!!!Колко празнично само
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нали за това говорихме бе , 58 - че там истерията е стигнала патологични размери и макетата най-малко се нуждаят от разбиране и тактичност. Напротив - ние имаме нужда от разбиране!
58
0
 
0
 
! Отговори
също българин преди 15 години
То македонският въпрос е малко извън темата. Македонизмът си е един миш-маш, то е ясно. Хората в Р Македония все опак не са лоши (всяко стадо си има и ***, разбира се). Колкото и да са им абсурдни теориите, все пак, трябва да подхождаме към тях с разбиране. Така или иначе са ни най-близки от съседите ни.
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
49 , никой всъщност не се опитва да убеждава "македонското" население в каквото и да било - в България властва пълно безхаберие!. Трябва тамошните власти, "учени", "население" и каквито и да са да бъдат ЗАСТАВЕНИ да не крадат българското (и така нищо тяхно няма да имат), да не сквернословят срещу България; да не упражняват полицейски и съдебен произвол за българско самосъзнание и притежаване на българско знаме като в някакъв канибалски африкански режим.Направят ли това, да правят каквито си искат глупости, но според мен нищо друго няма да им остане, освен да разберат истината и да приключва цялата идиотщина.
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аве тоя азис нещо почна до омръзва. Не е ли време вече да измислят някакъв по-нов *** за изпростелите българи?! Например някой който да е женен за магаре, пак да слуша чалга, обаче да изневерява с химическа тоалетна?
55
0
 
0
 
! Отговори
mitko преди 15 години
Uwazhaemi prijatelju,inteligenzijata e likwidirana ot 9.septemwri nasam sistemno i posledowatelno,kakto i zelijat porjadak w edno normalno ob6testwo.Mutrite sa6to sa prjako sledstwie ot zjalata tazi rabota...Wizh,towa 4e wse o6te priozaftjawat edinstweno w Balgarija i Rusija,si e samo na6a rabota....
54
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 15 години
Аз също съм бил в Македония,още преди 10 год.и тогава не смееха да кажат че се чувстват българи,така са им промити мозъците че взеха да споряд с мен за това кой какъв бил,баба Ванга била македнока,Кирил и Методий и те -Те са притопени със самосъзнание че са македоно-сърби.И прав си че малка част от тях шепа хора се определят като българи.....
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тоя .... дали е про4ел поне 1 книга през живота си добре 4е доидоха мутрите на власт та изгониха пове4ето 4естни интелигентни хора та сега ни натякват тия *** и тая олигофренска 4алга ... тук останахме СТРАХЛИВЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ НО ИМА БОГ И РАНО ИЛИ КЪСНО НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПОДРЕДЯТ
52
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 15 години
Аз също доста неща за зная за фалшификацията на историята ни,не зависи от нас ,само това дали те ще се определят като българи,но влиянието на сърбофилите си е оказало своето действие върху тях.Кофти е че сме забравили историята си ,а и много външни хора помагат за това,имам много книги за нашата древна история,написани от чужди учени. който незнайно защо не се превеждат на български!Дано тоз народ е пробуди че иначе страшно става брат!!!
51
0
 
0
 
! Отговори
O-AZIS преди 15 години
Ne ti haresva izrechenieto 4e uz Azis ne e chast ot kulturnia zhivot.Ami tam pishe 4e e (za zhalost!) - sega si po-dobre?
50
0
 
0
 
! Отговори
господин преди 15 години
Честит празник! И на мен ми се струва, че днес е забранено да се споменава думата учител от управляващите! Като мрази учителството Вълчев да си беше подал оставката, а не да натиска министерския стол и да взема грешни пари, дето разсипа образованието.На този ден дали има учител, който да иска да бъде поздравен от Вълчев.Не му искаме поздравите, а по-скоро да ни отърве от себе си!
49
0
 
0
 
! Отговори
също българин преди 15 години
И аз съм бил няколко пъти ввав Вардарска Македония. Много пъти съм контактувал с хора от там, но още не съм срещнал човек който да се самоопределя като българин. Само албанците открито признават българския корен на т. нар. Македонци. Естествено, не казвам, че няма и изключения. Но българите (които се самоопределят като такива) изглежда са само шепа хора в дн. Р Македония. Това след време (100 - 150 год. може) и еда се промени. За сега, обаче, колкото повече се опитваме да убедим славяноезичното население на Вардарска Македония, че е българско, толкова по-големи българомразци стават "чедата Александрови". Знам доста работи за фалшификацията на историята и антибългарската пропаганда там, но това не променя крайния резултат - че македонците (в РМ) вече отдавна не са българи.
48
0
 
0
 
! Отговори
ценов преди 15 години
Не разбрахте ли че това е един абсолютен комплексар който се прави на месия Не знам кой в тази държава го уважава и смята за ЧОВЕК Може би само Станишев
47
0
 
0
 
! Отговори
AZIS преди 15 години
v komentara se kazva 4e AZis e, povtariam 'E' 4ast ot kilturnia zhivot..shtom go pishe zna4i SUM 4ast, a?Merc...
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нашата азбука си е българска, а не славянска. Друг е въпросът, че сме я дали на славяните да ги образоваме. Но българите не са славяни.
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Питаш македонците какви са. Ами чисти българи са. Както са чисти българи мизийците, добруджанците и тракийците. Мизийци, тракийци, македонци - това са само географски понятия на българите, живеещи в българските географски области Мизия, Тракия и Македония. Друг е въпросът, че на много хора от Вардарска Македония десетки години им промиваха мозъцита за някакава измислена несъществуваща "нация", която съществува само в болните мозъци на шепа български родоотстъпници от Коминтерна, начело с Георги Димитров - ***. Бог да го прости великият българин Иван (Ванчо) Михайлов - той много добре обясняваше на "македонците" какви са по националност. Жалко, че сега няма такива славни българи като него.Ходил съм няколко пъти в днешната република Македония и много хора открито казват, че са българи и че дедите им са българи. Естествено, че говорят и пишат на български език. Имат много роднини в днешна България. И това са си чисти българи, които обичат Родината си България много повече от някои, които живеят в днешните предели на България. Всички знаят, че Вардарска Македония е изконно българска земя и беше насилствено откъсната от Майка България пред 1945 г. Кръвта на вода не става!
44
0
 
0
 
! Отговори
oooooooooo преди 15 години
Честваме 24 май, Азис предупреждава младите. Ужас, ужас - Отвращавам се от подобните ви писаниа!!!! Неграмотността ви стои ВИНАГИ отгоре.......