14% от българите получават пари в плик

Предприятията укриват един на всеки пет лева оборот, сочи анализ
26 май 2008 12:33,
25
14% от българите получават пари в плик
Снимка: Булфото

Въпреки изсветляването на част от сивата икономика през последните 5 години, след намаляването на преките данъци, през първото тримесечие на 2008 г. все още 1 млн. и 700 хил. души остават извън работната сила.

14% от българите са получили допълнително заплащане в плик през 2007 г., а предприятията са укривали един на всеки пет лева оборот, се казва в анализа на Центъра за изследване на демокрацията.

Кои са основните предизвикателства пред политиката за по-нататъшно органичаване на сивата икономика? Какво е мястото на “обръчите от фирми” в сивата икономика и как да им се противодейства?

Ще се обединят ли българското правителство, бизнеса и гражданското общество за ефективно противодействие на сивата икономика?

Отговорите на тези въпроси ще бъдат потърсени утре по време на кръглата маса за сивата икономика в България.

В дискусията ще участват Пламен Орешарски, министър на финансите, Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, Михаил Миков, министър на вътрешните работи, Бойко Борисов, кмет на Столична община, Вилем ван Ее, Посланик на Холандия

Проф. Валери Димитров, Председател на Сметната палата, Божидар Божинов, Председател, БТПП, Божидар Данев, Председател, БСК, Огнян Шентов, Председател на УС, Център за изследване на демокрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Zashto se praviat na ;udareni;,kato znaiat vsichko?Rabotia v holding,koito ,poluchi minalata godina nagrada ot 'Ministerstvo naTruda',za nai-mnogo,novootkriti rabotni mesta!V nashata firma,minalata godina imashe,okolo 200 obshti rabotnika!Ubitiat divech ot Georgi Parvanov se obrabotva pri nas,koeto e absoliutno protivizakonno!Evropeiski saiuz,balgari............ha ha ha ha
23
0
 
0
 
! Отговори
KKK преди 15 години
Докато не си реформират комунистическата пенсионна система, която е разработена да хрантути раздутия щат държавните чиновници и лежащите под дебела сянка ***, ще има да чакат средства от данъци, ако ще трудовите договри да се регистрират и в Светия Синод.Истината е ,че ако работодателите плащаха осигуровки върху реалните възнаграждания заплатите още щяха да са на средно ниво 180лева. Само индивидуална партида по пенсионните и здравните осигуровки може да мотивира хората да плащат осигуровки. Така наречената солидарна ситема на осигуряване е пълна порнография и е просто селска игричка при която балами дават пари да издържат тарикати.
22
0
 
0
 
! Отговори
ll преди 15 години
Точно този "плик" ни задържа все още в BG. Управляващите ни го знаят много добре.
21
0
 
0
 
! Отговори
admin преди 15 години
Напълно съм съгласен с No. 15. За съжаление това е положението в България. Това е единствения начин за протест срещу липсата държавност. След като държавата не се грижи за гражданите, защо да плащаме данъци? Дори ДДС-то им е много! И толкова не заслужават!
20
0
 
0
 
! Отговори
piper преди 15 години
Намалиха данъците. Вече са 10%. Вдигнаха други такси. От всичките удръжки, които виждам във фиша си, се дразня само на здравната ми вноска. Взимат ми сума пари за никакво обслужване.Че немалка част от данъците ни отиват не където трябва, е ясно. Ако обаче само 10% плащат данъци, съвсем ще се оакаме. Пари си трябват за всичко.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"укривали един на всеки пет лева оборот"a kakwo mu be6e lo6oto na "20% ot oborota"?
18
0
 
0
 
! Отговори
Slujitel преди 15 години
прави са да взимат пари в плик защото така може да получат и нищожната сума от 20.00лв детски а не като си на държавна работа ти гледат всичко никой не гледа какво всъщност взимаш а това което ти е брутото затова в БЪЛГАРИЯ ще има по-вече от ромския произход .На всякъде има бюрокрация.
17
0
 
0
 
! Отговори
Rumiran преди 15 години
Много е малък този процент, само толкова ли хора са се осъзнали ? Мисля като 6 и 15. Когато Вальо топлото влезе съдето муе мястото и Румен Петков и всичките Станишеви, Доганови и т.н. тогава и ние ще се осигуряваме на реално взетите пари. И когато се наложи да отидем в поликлиника се редим на опашка с ***, които живеят от данъците, платени от нас. Всичко е сбъркано. Нищо повече от това не можем да направим, освен мъъъничко хитринка, но и тя е нищо в сравнение с големите грабежи и отвратните министри, президент...Не ги ли е срам да ни подценяват така и като говорят, мислят че им вярваме. В тая страна трябва да останат само пенсионери, гласуващи за червените и ***, гласуващи за ДПС.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аз си взимам заплатата в чували с картофи пък!
15
0
 
1
 
! Отговори
Cиготури Haкура преди 15 години
14% от българите НЕ получават пари в плик. И това са работещите в държавната администрация. При сегашното ниво на данъците и осигуровките абсолютно всяка фирма, която би решила честно и коректно да си плаща всички задължения и да не укрива доходи би фалирала за не повече от 3 месеца. Аз работя като freelancer - пиша икономически софтуер, помагащ на фирмите да си крият реалните обороти и печалби и имам преки наблюдения за какво става въпрос. Отделно от това за последните 22 години не съм внесъл и 1 стотинка данъци или осигуровки и съм горд с това. И нямам намерение да внеса докато съм жив. На клиентите си обяснявам още от началото, че работя с три вида плащане - кеш, в брой и на ръка. За големи суми - албански акредитив (парите в куфарче) :) Не желая с труда си да издържам безработните крадливи *** и оядените политици. Смятам, че 20-те % ДДС, които принудително плащам, закупувайки която и да е стока от магазина напълно покрива стойността на услугите, които получавам от държавата. Като се разболея ходя в частна клиника, плащам в брой и ми се обръща внимание като на бял човек, а не да се редя на опашки, да се разправям с ДжиПи-та и да гледат да се отърват от мене възможно най-бързо. Майка ми с 40 години трудов стаж, в който си е плащала всички данъци и осигуровки в момента е със 120 лв пенсия. Как да ви кажа, такова бъдеще не ме блазни особено...
14
0
 
0
 
! Отговори
goriko преди 15 години
ne e edin na vseki pet a dva na vseki edin.badete tocni molia
13
0
 
0
 
! Отговори
Да ама не преди 15 години
Тези от Центъра за изследване на демокрацията са някакви пълни кукувци! Посоченият процент трябва да се разбира точно обратно. Масово фирмите държат работниците си на минимална заплата /на прага/, а доплащат уговорената заплата допълнително в плик.Простата сметка показва, че ако собственика дори отчете всички приходи, плати си данъка върху печалбата и дивидента, а с останалите пари се разплаща с работниците си като им плаща допълнително, пак ще направи по-малки разходи, отколкото, ако им плаща всички данъци и осигуровки на високи заплати.Просто данъка върху печалбата и дивидента е много по-нисък като процент от този на осигуровките.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А подкрепяш ли идеята за нови пътища, чисти градинки, осветени улици и развиваща се икономика?И да се намалят данъците, никой изведнъж няма да каже: "А, бе я да почнем вече да си плащаме данъците - виж как ги намалиха!" +това данъците са високи, защото трудно се събират, поради философи като теб!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
След като бензиностанции Шел си позволяват да осигуряват хората на една дребна сума и им подхвърля още някой лев отгоре, просто за какво говорим. При нас всичко се побългарява. А контрола никакъв го няма. Проверяващите органи започват да играят с фирмите съответно срещу ......
10
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 15 години
Нормално бе хора! Всички служители на нашата фирма си получават заплатите в плик! :)
9
0
 
0
 
! Отговори
Mimoza преди 15 години
Точно така 7, ние в плик, а те в куфарчета, тирове, влакови композиции и цистерни.И какво са се затюхкали?
8
0
 
0
 
! Отговори
Mimoza преди 15 години
Естествено, че ще има пари в плик!А ние го подкрепяме!При тия непосилно високи данъци и осигуровки какво ще ми остава от заплатата, ако няма и в плик, господа управляващи?Въобще не ми пука в коя икономика съм - синя, бяла и т.н.Всички цени вече са непосилни за нас- ток, парно, вода, телефони, храна, дрехи и обувки.Намалете данъците и може пък и повечко фирми да излязат на светло, а?
7
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
...и кой го каза...Пламен Орешарски, министър на финансите, Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, Михаил Миков, министър на вътрешните работи, Бойко Борисов, кмет на Столична община========================================== ====Ние в плик, а те - в куфарчета.
6
0
 
0
 
! Отговори
Tonita преди 15 години
Аз взимам 400лв - естествено в плик. Но обяснете ми, ако обичате простичко какво ще спечеля аз, ако фирмата плаща повече осигуровки, аз взимам по-малко пари, а дебелите *** стават все по-дебели...Защо да ви подкрепям? Няма ли да разберете най после, че идин човек за да има стимул да направи каквото и да било, трябва да има полза от това!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Hora ,triabva borba, no niama koi da se bori....Bulgarite se spasiha poedinichno i tova e perfektno za Oligarihiata koiato ni rakovodi....Ne Boite se Niama da ni e lesno....