"Проверете 5-ти блок на АЕЦ", зоват еколози

Граждански организации искат спиране на блока, заради съмнителния му ремонт
20 юли 2008 14:04,
51
"Проверете 5-ти блок на АЕЦ", зоват еколози
Снимка: Булфото

Граждански организации настояват да бъде спрян 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и да бъде извършена независима проверка в него, обяви Петър Пенчев от сдружение "Екогласност".

Той и представители на още няколко организации се обединяват в Комитет за защита на ядрения физик Георги Котев, който от чужбина огласи данни за аномалии в АЕЦ "Козлодуй" и опасност от аварии.

Гражданските организации смятат, че с по-бързото отваряне на 5-ти блок, който беше затворен за планов годишен ремонт, се прави опит за скриване на истината.

Блокът беше включен в паралел с енергийната система на страната в 21.15 часа на 18 юли, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

Ремонтът завърши с 13 дни по-рано от предвидения срок.

Петър Пенчев каза, че ще изпрати сигнал до Държавна агенция "Национална сигурност" за организиране на проверката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
nomer преди 15 години
О да, манипулации има!!! От страна на Русия, която ни се е навряла навсякъде и дърна конците. Незнам какво толкова печелят от нас, но знам че една шепа червени хора имат голям интерес да ни бутат на руснаците, а те да правят най-големите сделки в БГ една от друга по-тъмна.
29
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
... че Котев е тук в България.Ама щом говори от чужбина, значи не му е читава работата ...Нали за да си наясно за какво става дума трябва да си вътре в играта ? Или при купувача, или при доставчика !За последната година (или може би - 6 месеца) толкова много компромати взеха да излизат, че вече съм 80% убеден, че се опитват много яко да ни манипулират. И отвътре, и отвън ...
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За нещата, които стават тук и се "плюе" по България не са виновни Котевци и Гамизовци, а откраднатите средства от еврофондовете, източването на предприятия като "Кремиковци", грабежите на царедворците и Кобурга, престъпната приватизация, взривовете в Челопечене и т.н. Граби се колосално а ние сме потърпевшите.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Откакто разбиха външното ни разузнаване - взеха да се появяват разни Котев-ци, Гамизовци и всякакви други продажни *** - които обслужват чужди интереси и постоянно плюят безнаказано по България . Слава богу няма аварий в нашия АЕЦ, докато наскоро имаше авария - на 2 пъти даже във френски АЕЦ, преди това имаше аварий в АЕЦ-ове в Швеция - но срещу централите на тези държави никой не смее и една дума да каже - както написа номер 22
26
0
 
0
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 15 години
какво прече една обстойна проверка??! абе нещастници ами ако стане авария ? от комунистическа некадърност и далавери аман !
25
0
 
0
 
! Отговори
Aston преди 15 години
Всеки взе да разбира от ядрена енергетика и от АЕЦ-ове. По въпросите на безопасността на АЕЦ "Козлодуй" могат да се изказват само компетентни хора работещи със съответните инсталации и запознати подробно с ядрената технология. За съжаление тук може да стават всякакви неща. Твърденията на г-н Котев може да са верни, но това трябва да се докаже от съответните оторизирани служби. Блоковете на нашата централа се затвориха не заради лобита, а заради политици които не могат да отстояват националния ни интерес. За сега няма по-добра алтернатива от атомните електроцентрали, които крият и определени рискове, свързани основно с неправилна експлоатация. Лошото е, че вече нямя подготвени българи които могат да работят в такива централи. Иначе Стафан Гамизов също хвърли определена светлина относно българската енергетика.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абсолютно съм съгласен с теб!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А по-добре ли е да се затвори АЕЦ Козлодуй, да започнем да внасяме ток от други държави (тази в която се крие Котев например), цената на тока да скочи двойно - от което ще последва скок на почти всички цени на стоките ? Така че аз съм както за изграждането на 2 нови блока в АЕЦ-Козлодуй, така и за изграждането на втората АЕЦ -Белене !
22
0
 
0
 
! Отговори
четец преди 15 години
има един продажник касчиев, който си живурка в австрия и му плащат,за да приказва .та той е в основата на кампанията.западът се страхува , а и особено гърция и турция,че България ще стане без да ще енергиен център на южна европа.това никой не го иска,тъй като държавата ни е малка.но кампанаията ще се провали.вижте във франция изтече радиоктивен *** и откраднаха над 20 кг. семтек , но никой не каза дума за закриване на АЕЦ-а им или за оставка на правителство.но франция е голяма държава и никой не може копче да й каже.
21
0
 
0
 
! Отговори
ico преди 15 години
преди да си тормозиш мозъка с глобални въпроси се научи да пишеш поне на прилично ниво български.....
20
0
 
0
 
! Отговори
viktor преди 15 години
И ако ми кажеш какво им е опасното-ще тер черпя където кажеш...май не знаеш?Аако беше попрочел малко щеше да знаеш,че от този тип реактори има и в норвегия,финландия....и почти цяла европа.Ако си попрочел малко поне щеше да знаеш,че във франция реакторите са от много по-опасен тип,но *** само спомени това там .....защото държавите за разлика от нас държат на националните си интереси.И в заключение ще ти кажа,че от екологична гледна точка АЕЦ-овете са по-чисти от всички видове ТЕЦ-ове-защо не ревеш врещу тях?
19
0
 
0
 
! Отговори
flipz преди 15 години
те може да са здрави реакторите, но ги експоатират с рециклирано ядрено гориво, което няма свойствата на нормалното. по този начин се крадът средства т.е. разликата м/у нормалното и рециклираното около 10млн.еур/год.именно за това беше и призива на Котев .. като не следите новините не е нужно да коментирате глупости.По добре ли е да се повтори аварията в Ч.
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хората си откриват ядрени центали - ние ги закриваме поредната аномалия в бг ...какво здраве бе реакторите са достатъчно безопасни ..по-зле на здравето ти влияят използваните в храните консерванти
17
0
 
0
 
! Отговори
само да мълчите преди 15 години
Проверен е.Не бе основание ще кажем.от нас по-образовани и съвестни стопани на сложни технологии няма.В нормите на безопасност е.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
14 ..много си прав/а и на 100% съм съгласен с теб !
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Никой не иска да вкарваме ток от Румъния,но пък безопасността на хората е по важна,ако трябва и без климатици ще минем известно време,но живота и здравето са по важни ..
14
0
 
0
 
! Отговори
any преди 15 години
Браво 10!! И аз като теб мисля, че на някои хора в България и чужбина много им се иска да закрием изцяло АЕЦ Козлодуй и да започнем да внасяме ток отвън - на много по-високи цени!Смятам и че тези приказки на Европа и ОЛАФ не са съвсем верни. Бяхме ок докато влезем в ЕС, Спряха ни реактори от АЕЦ, осигурихме им безмитен внос на стоките им и безплатно без такси преминаване през територията ни, даваме си земята за изграждане на газопроводи/за тях разбира се/ без да се замислим каква територия унищожаваме, какъв риск поемаме, продаваме земите си, купиха ни на безценица възлови отрасли от икономиката,взеха ни вноските за ЕС, използват военните ни контингенти за своите цели , а сега- наказателни клаузи, негативни доклади, спиране на финансиране- станахме ненужни след като взеха всичко. Изкараха ни неграмотни, мързеливи, некомпетентни, а прикоткаха квалифицираните ни кадри при тях, заляха пазарите с техни стоки, нашите фирми едва кретат и фалират, забраняват да се вдигат заплати, пенсии, диктуват политика и ние като овце им вярваме. Осъзнайте се, те ни манипулират-искат да сме зле, за да ни държат в ръцете си.
13
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 15 години
Ха, 11, изказваш се много неподготвен, едва ли знаеш и какви реактори се използват в България, и какво им е опасното, ама знаеш да критикуваш и да плямпаш, пишлеменце. Ако толкова се пишеш на разбиращ, поне ще знаеш, че реакторите, ползвани на запад не са по-безопасни от руските съвременни реактори.
12
0
 
0
 
! Отговори
rypro преди 15 години
Колко по-нова АЕЦ искаш бе 11-ти, 5 и 6 блок са строени 90-те години....имат си всички системи за защита и т.н....в Стара Загора има много по-голямо замърсяване от "Марица-Изток" , а и военните от полигона в Змейово ни тровят, но не ревем против ТЕЦ-овете щото после...хах няма ток и работни места няма и икономика няма...ще се чудиш и ти защо не можеш да си пуснеш климатика като ти е жега...
11
0
 
0
 
! Отговори
KOZLODUI преди 15 години
ZA TAZI IZMISLENA AEC?RAZBERETE CHE TOVA E BOMBA SAS ZAKASNITEL.IDEYATA MI E DA SE ZAKRIE TAZI V KOZLUDUI I DA SE POSTROI MODERNA NOVA,BEZOPASNA ZA NASELENIETO.NOMER 7,STRUVA MI SE,CHE SI TAPO PARCHE,KOETO NYAMA MNENIE!