АЕЦ Козлодуй: Обвиненията са абсурдни

Служител на централата твърди, че има корупционна схема с доставките на ядрено гориво
17 юли 2008 12:36,
10
АЕЦ Козлодуй: Обвиненията са абсурдни
Снимка: Булфото

От седмици насам има целенасочена кампания срещу АЕЦ „Козлодуй“, която започна със слуха за радиационен облак - слух, който беше опроверган, каза на пресконференция днес изпълнителният директор на централата Иван Генов.

Повод за пресконференцията стана сигнал на „Екогласност“ до главния прокурор, в който се предлага да се направи проверка на обстоятелства около доставката на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй въз основа на сигнал на работещия в централата ядрен физик Георги Котев. По неговите думи новото гориво не съответства на заявените от производителя характеристики, а в най-лошия случай ни се доставя рециклирано ядрено гориво.

Няма никакъв посредник при доставката на свежо ядрено гориво, заяви днес Иван Генов. Имаме договор с "Твел" за доставка на територията на АЕЦ " Козлодуй" на свежо ядрено гориво, транспортът и доставката е изцяло ангажимент на "Твел", добави той.

Горивото се получава от Новосибирския завод и се контролира от руска страна от специалисти от централата, поясни Генов. Той добави, че всяка горивна касета има уникален номер и досие от започването на производството до връщането на отработеното гориво. Контролът е сериозен и щателен и няма как да се поръча гориво от Новосибирск и да се достави рециклирано гориво от завод край Москва - схемата е абсурдна, заяви Генов.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
малкият ужасен тасма преди 15 години
а бе щом успяха да прекъснат българската нишка в атентата срещу папа павел и вкараха само турчина който и до ден днешен е в затвора мога да си представя че в аец всичко ще си бъде в ред и няма нищо да открият.ама шопите са си го казали преди гледам гледам няма нищо па си мислим аха тука има нещооо....
8
0
 
0
 
! Отговори
бъг от козлодуй преди 15 години
абе ти си някав загорял девственик , май който се мисли за много компетентен .. обаче само ти си го мислиш това ... като искаш влез в някой сайт за запознаства и там гледай .. смотаняко .. ще кажа само .. дано американците построят 7,8 блок на аец козлодуй ... то е ясно че всичко стана зарди пари .. заради парите затвориха 3,4 блок .. за да дойдат американските енергитици и да строят .. тяхните блокове ... но всъщност това не е важното важното е някой да ги построй в крайна сметка .. щото ще има работа за хората от козлодуй .. и целия окръг .. иначе ... много тежко ще стане .. а по темата .. ще кажа че това за пълни инсинуаций .. аз сам от козлодуй .. и тук нямам никаква радиация .. имаме си уреди .. и в Аец-а - и в града .. който очитат .. всичко и ви казвам .. спокойно !
7
0
 
0
 
! Отговори
Не си давам електрич преди 15 години
Ха ще гледаме,че няма да гръмне,ако ще и некачествена водка с уж българска ракия да му наливат.Първо защото нямаха,а трябваше време-след това им хареса.
6
0
 
0
 
! Отговори
MAHNO преди 15 години
Rumi,gotina li si be sestro!Dai da se zapoznaem,nema da sagalyabash,stabilen sam-vsekak!
5
0
 
0
 
! Отговори
Rumi преди 15 години
ei , toq MAHNO e navsqkade...kak po vsi4ki temi si kompetenten i izkazva6 mnenie, neznam.....spri se malko s idiotskite si komentari.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нормално. Щуротията с "рециклираното" гориво беше съчинена, за да не можем много да приказваме, като се даде разрешение на Чехия да построи три реактора от същия "опасен" тип.
3
0
 
0
 
! Отговори
ko40 преди 15 години
ste ni spasi
2
0
 
0
 
! Отговори
свирчо преди 15 години
Предлагам да се закрие MAHNО,защото много тарталясва!:)))
1
0
 
0
 
! Отговори
MAHNO преди 15 години
Predlagam da se zakrie AETZ Kozlodui,epa za kvo ni e!Shte gramne i che ni pogubi!