100 години Независима България

"Провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо царство", казва на 22 септември 1908 г. в Търново княз Фердинанд
22 сеп 2008 08:48,
85
100 години Независима България
22 септември 1908 г., княз Фердинанд Първи. Снимка: wikipedia.org

Днес се навършват 100 години от обявяването на Независимостта на България през 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново.

На днешния ден България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата "цар на българите".

В издадения от него Манифест се казва: "Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо Българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят".

На 5 февруари 1909 г. Русия, първа от Великите сили, признава Независимостта на България.

На 6 април същата година с Цариградския българо-турски протокол Независимостта на България е призната и от Турция.

На същата дата е подписан и Руско-български финансов протокол, според който Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от Руско-турската освободителна война (1877-1878).

Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, а тя от своя страна се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години 82 милиона франка. 

До средата на април Великите сили (10 април - Англия, Франция и Италия, а на 16 април - Германия и Австро-Унгария) и балканските държави (7 април - Сърбия и Черна гора) признават Независимостта на България.

С провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

Петото Велико народно събрание (9 юни-9 юли 1911 г.) приема промени в конституцията, за да приведе текстовете й в нова редакция с оглед на обявената независимост.

Утвърдена е царската титла, засилени са правомощията на монарха във външната политика, намален е мандатът на Народното събрание на 4 години, министерствата стават 10.

Най-строго охраняваната тайна в държавата преди сто години е именно обявяването на Независимостта на България в старата столица.

За това свидетелстват спомените на Никола Мушанов, министър в правителството на Александър Малинов, припомнят изследователите от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

В спомените си министър Мушанов посочва, че с решение на правителството подготвяният исторически акт е държан в тайна и че дори княз Фердинанд не искал това да стане достояние в двореца или на членовете на неговото семейство.

Днес заради тържественото честване на 100-годишнината от Независимостта на България се променя движението по някои централни улици в София, съобщиха от Столичната община.

От 17,30 до 21,00 ч. се забраняват влизането на автомобили в двете посоки, престоят и паркирането и движението на пешеходци по ул. "Оборище" между ул. "Раковски" и ул. "11 август".

От 8,00 до 21,00 ч. се забраняват престоят, паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, осигуряващи мероприятието, по ул. „Оборище" между ул. „Раковски" и бул. „В. Левски".

От 11,00 до 12,30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. „Цар Освободител" между ул. „Раковски" и бул. „Княз Ал. Батенберг"; ул. „Леге" между ул. „Съборна" и пл. „Атанас Буров".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какви факти? Националните катастрофи , кирливия 'български' цар, където внука му отново граби? Какво сме спечелили бе, пролята е толко много кръв и загубено много от България, заради диваци с вашето мислене!
43
0
 
0
 
! Отговори
do 42 преди 15 години
ISTORIKA- TEOLOG SAMO IZBROIAVA FAKTI . NA TEBE KVO TI PRE4I? TI KATO ISKAS GORDEI SE ! TOI NE TE OBIJDA I NE TI NAREJDA !!!!
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не мога да се чуствам горд като българин именно заради нещастници като тебе!
41
0
 
0
 
! Отговори
--------- преди 15 години
NA KAKVO SE RADVATE I KAKVO PRAZNUVATE ? PO STAR KOMUNISTI4ESKI OBI4AI , 4AKATE DA VI POSO4AT POVOD IDATA !- KAKVO ESTANALO TOLKOVA ? BALGARIA SMENILA TURCIA S RUSIA !!! SAMO NIAKOLKO GODINI OTNOSITELNA NEZAVISIMOST , POSLE PO4VAT BEZUMNITE VOINI I NACIONALNITE KATASTROFI PO VINA NA KOBURGA ! POSLE ZAVISIMOST OT GERMANIA , POSLE OT CCCP ....... I TAKA !!!! SLEZTE NA ZEMIATA ! OBEDINENIETO E NASIA NAI-BALGARSKI PRAZNIK ! NAPUK NA VSI4KI V EVROPA NII DOKAZVAME SVOBODOLUBIETO SI !!!4ESTITO !!!!!!!!!!!!!!!
40
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Честит празник госпожо! Явно е че отскоро сте в чужбина и затова приемате навътре нещата! Празника е в душите на всички нас и не зависи от външните прояви! Неопитността ви личи от това, че очаквате някакво ознаменуване от нашите дипломати! Каква наивност! Нима не знаете че ако има на обществото, то дипломатите са пяната върху него! Де що има компроментиран политик все дипломат става! За награда за золумите дето е правил! Не се отчайвайте ами празнувайте! Имали сме талантливи политици, преди 100 и повече години и на техните дела се радваме сега! Няма истински независими, но все пак сме зависими главно от НЕЗАВИСИМОСТТА си! И това е добре, макар много пъти да ни е изигравало лоша шега. Честит празник от мен, един от многото българи в чужбина! Аз съм отдавна в чужбина и никога не съм бил поканен на празник от нащите дипломати, но повярвайте ми това не ме прави нещастен и не разваля празниците ми! Те са си в мен, в душата ми! Но хубаво е ако имащ близук да споделищ радостта си! Още веднъж, честито, радвайте се и се гордейте с България!
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Реч на президента Георги Първанов по повод Деня на Съединението 06-09-2002 20:40 | площад "Съединение", ПловдивБез съмнение 6 септември е една от бележитите дати в новата българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на младата тогава българска държава. Във всеки случай едва ли някой ще оспори факта, че Съединението е най-безспорното събитие в националната историческа памет. Това е един от малкото моменти, за съжаление, в нашата история, когато българският народ се явява единен пред предизвикателствата на съдбата. Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат, външните внушения и да поеме сам в собствените си ръце съдбата на отечеството..........................
38
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Мари, приятелю, остави ги клетите хора,на тях все някой им е виновен за нещо, я световната конспирация, я прогнозата за времето на Минчо Празников, я леля Мария с нейния BoNUX анти кал.. Така и не разбраха,че не може само да се иска, трябва и да се дава.. така и не разбраха че образованието е важно, и че всеки може да избута 4-5 години, ама после като не могат да се докажат с какви очи искат работа и хубаво заплащане, не може да лежите само и да скатавате и да искате..не може да оплювате и историята си..писна ми да ви чета насраните коментари, че вън било много хубаво, а в същия момент да ми се представяте като "клети отшелници"
37
0
 
0
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ЦАНКОВ преди 15 години
Недопустимо е да пишеш на историческа тема и да не познаваш историята ! За *** ли ни вземат ? За разлика от тях ние сме чели история ! Сякаш материала е от руското посолство , а не от балгарин ! Как си позволяват ? Съветът за електрони медйи трябва да им отнеме лиценза и ДАНС да ги запечати ! Русия това , Русия , онова ! Русия е с безумна имперска политика и никога не е зачитала Българските интереси ! Руските имперски интереси винаги са се разминавали и са противоречали на българските интереси ! Затова Раковски ,Каравелов , Левски , Ботев , Захари Стоянов , Стамболов са били против чужда намеса в освобождението и най - вече от имперска Русия , защото са били далновидни и са знаели , че това ще ни струва скъпо и прескъпо и ще обрече България на зависимост ! А русофилите не са балгари , по интереси те са руснаци с промити мозъци !
36
0
 
0
 
! Отговори
Марто преди 15 години
не те знам дали си такъв,но друго разбрах със сигурност, че си абсолютен ***.СИмеон,а не Семеон,БЪлгари а не БАлгари и още други неграмотни глупости дето си написал.Когато пишеш във форум и се опитваш да ръсиш мозък,сядай зад компютъра с речник за българския правопис.Между другото би ли ми казал коя ти е била учителка от 1 до 4 клас?
35
0
 
0
 
! Отговори
ИСТОРИК - теолог преди 15 години
Защо руснаците са избили полските офицери и интелегенция , нали и те са славяни преди началото на 2 - рата световна война ?! Защо бяха смазани с танкове чехите в Прага ( пражката пролет 1968 г .) Нали и чехите са славяни ?! Защо бяха избити почти 6 милона руснаци след 2 - рата световна война ?!Нали и руснаците са си руснаци и славяни ?!Защо русофилите съсякоха със сабя главата на наи - великият ни премиер - Стамболов ?! Нали и той беше славянин и най - вече балгарски революционер , близък приятел , помощник и съратник на ЛЕВСКИ ??! Защо русофилите и комунистите в България хранеха прасетата си с трупове на инакомислещи ?! Нали инакомислещите и те бяха българи , и те бяха славяни ?! Защо русофилите под ракожодството на руски офицери след 9 . 9 . 1944 изби стотици хиляди без съд и присъда и още толкова прати в лагери , голяма част от които не се върнаха ?! Нали и те бяха славяни ?! Защо бе убит ГЕОРГИ МАРКОВ от руснаци и българи ?! Нали и той бе славянин ?! Защо бе поръчан атентата срещу папа ЙОАН - ПАВЕЛ , нали и той е славянин и глава на християнска цръква ?! Истината е проста РУСНАЦИТЕ НЕ СА СЛАВЯНИ И ХРИСТИЯНИ , ТЕ СА *** ЖАДУВАЩИ ЗА МРАКОБЕСИЕ , ДИВ ИМПЕРИАЛИЗМ ПРИМЕСЕН С ШОВИНИЗЪМ , КРЕПЯЩТ СЕ НА БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА ХУНТА И БЕЗУМНО АЛЧНА ОЛИГАРХИА !!! ТЕ СА САТАНИСТИ !!!
34
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Споко че оплюнчи монитора бе.. НИЕ ВИЕ ТЕ ТЯХ.. много знаеш
33
0
 
0
 
! Отговори
политически емигрант преди 15 години
И ОТ ТУК ДО ЕСЕН ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО ! ДОКАТО НЕ ОСЪЗНАЕТЕ , ЧЕ СТЕ РУСКА КОЛОНИА , ОСОБЕНО ПРИ ДНЕШНОТО УПРАВЛЕНИЕ С ПРЕМИЕР - ГЕЙ И РУСНАК , БЯЛ ДЕН НИЯМА ДА ВИДИТЕ ! ДОКАТО НЕ ИЗГОНИТЕ ТРОЯНСКИАТ КОН НА РУСКАТА МАФИЯ , НАРИЧАЩ СЕБЕ СИ СЕМИОН - 2 (ДЕМЕК - ЦАР ) , КОЙТО ПРЕДАДЕ ИСТОРИЯТА , КОРОНАТА И ДЕЛОТО НА БАЩТА СИ И ДЯДО СИ И СЕ СЪЮЗИ С УБЙИЦИТЕ НА БАЩА СИ И БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО И ДЪРЖАВНОСТ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ НАРЕЧЕТЕ ДОСТОЙНИ БАЛГАРИ ! НАУЧЕТЕ СЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ ОТ ЕДНО ОТ НАЙ - ГОЛЕМИТЕ ЗАВОЕВАНИЯ НА ПРЕХОДА - ПРАВОТО НА ИЗБОРЕН ГЛАС ! С ДОПУСКАНЕТО НА ПОДОБНИ *** , ДАЛИ *** СИ ПОД НАЕМ НА ЧУЖДА СЕВЕРОИЗТОЧНА ИМПЕРИА , И НАРИЧАЩ СЕБЕ СИ ЦАР , И РУСКИ ГРАЖДАНИ ЗА ПРЕМИЕР , КАКТО И ТЕРОРИСТ - ЛИДЕР НА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНА ПАРТИЯ , ВИЕ ИЗГЛЕЖДАТЕ СМЕШНИ И ЖАЛКИ ПРЕД ОБИДИНЕНА ЕВРОПА И ЦЕЛИАТ СВЯТ ! ДНЕШНИЯТ ДЕН Е ПОВОД ЗА ОТРЕЗНЯВАНЕ И СЪБУЖДАНЕ !
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Един завет(Заветът на дедите)// боен маршТекст: Иван П. Йончев - 1915Музика: Георги Шагунов -1919Един завет,Оставили са нам дедите,Велик завет,Написан с кървав меч,Деца на родний край,Пазете си земите,Бранете ги,От близо и далеч.И тоз завет,На миналото грял е в днитеКат дивен фарИ вожд той бил е драг,На всички тез,Кои загинаха в борбите,На грешний святПрезрели бащин праг.И не ли той,Под родно знаме днес войскитеСъбира пак?И не ли тоз свещен заветНа всички тямСъгрявал е душите,Без жал да мратЗа бащин край рожден?
31
0
 
0
 
! Отговори
-------- преди 15 години
TAKAE ZA JALOST !!! NIE IMAME KONSOLI SAMO KOGATO TRIABVA DA PLASTAME ! TAKAVA E DARJAVATA , VELIKA , UREDENA , BLAGODENSTVASTA ! KAKVO DA PRAZNUVAM ? UPADAKA , KULTUREN I IKONOMI4ESKI ? 4ALGATA NA AZIS ? - AZ MISLIA 4E NAROD KOITO E POTANAL V MIZERIA I KORUPCIA , NE TRIABVA DA PRAZNUVA A DA SE ZAMISLI ! KOI STE GO NAPRAVI NEZAVISIM DNES ? NARODA NIKOGA NE E BIL NEZAVISIM , KAK TOGAVA IMA NEZAVISIMA DARJAVA ? SAMO VISOKOPARNI SLOVA !
30
0
 
0
 
! Отговори
Do nomer 8 преди 15 години
Nomer 8 4udesna statia - evala... samo 4e imam malko vaprosi... naprimer kak predlagash da si varnem "zagubenite teritorii"... tam naselenieto e propadeno ili asimilirano, niama kak da imash pretencii za teritorii koito edinstveno ti si viarvash 4e prinadlejat na BG... Drug vapros, bi li mogal da napregnesh niakolko moza4ni ganki i da zibroish stranite koito sa za San Stefanskia dogovor... taka... i sega da izbroish stranite koito podpisvat Berlisnkia otgovot... takaaaa... sega iskam da te pitam kolko struvat hiliadite rusnaci umreli za svobodata na Bulgaria? I da te pitam tebe (siguren sam 4e si palen putek) za koi druga darjava osven Bulgaria si gotov da platish s jivota si (iskreno se samniavam 4e i za BG bi umrial)... ami 6te se radvam da dadesh otgovori, za6toto faktite govoriat pove4e ot tvoite mislovni opiti da rodish ne6to, ov4a glavo, nabrlagodarna... takiva kato tebe zaslujavat o6te 500 godini anadol turski pumiar...
29
0
 
0
 
! Отговори
Nepokorna преди 15 години
Да живее свободна и независима България!Да живее българският народ!"22 септемврий 1908 год.Фердинанд I
28
0
 
0
 
! Отговори
Nepokorna преди 15 години
Ти май много филми си гледал.... да беше прочел малко исторически книги вместо това......да се просветиш поне малко.Теб като те кефи да носиш "Фес" носи си, мушмурок.....
27
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Ако става дума за тези работи съм напълно съглсен!
26
0
 
0
 
! Отговори
Che Guevara преди 15 години
Според мен този клип за 100-годишнината е просто смешен.Независими-въпроса е не от кого сме независими,а от кого не сме независими,(СаЩ,ЕС и др.),горди,горди бяхме преди 1989,когато отстоявахме интересите си в международен план,а сега сме марионетки в ръцето на Западните 'съюзници' .Не искам да помрачавам празника,обаче управляващите да си казват реално ,а не измислици .
25
0
 
0
 
! Отговори
hudojnik преди 15 години
''...Kogato Bog se razsardil na horata,gi nakazal da govoriat na razlichni ezici...''Bog e bil vinagi edin za vsichki hora,a v razlichnite darjavi si go narichat s tehni dumi.Ako reshish da se pomolish na bog ,ne e zadaljitelno da hodish po carkvi i djamii,ste te chue navsiakade i po vsiako vreme,no si potbirai rechnika!!!