Студенти срещу насилието

"Сега е Стоян, утре може да сте вие" - под този лозунг в петък от 10,30 ч. в Студентски град тръгва протестно траурно шествие
11 дек 2008 10:09,
273
Студенти срещу насилието
Снимка: БГНЕС

Студентите ще принудят институциите да излязат от летаргията и незабавно да наложат възмездие за убития им колега Стоян Балтов – студент по фармация, убит на пети декември в сърцето на Студентски град пред дискотека "Амнезия", се казва в писмо, изпратено до медиите.

Те искат незабавно разкриване на убийците и изчистване на Студентски град от криминогенната среда в нощните клубове и десетките продължаващи строежи.

Симптомите на това, което щеше да се случи, бяха изложени по-рано тази година с настоятелни искания от студентски организации до Министерския съвет на Република България, кмета на Столичната община, министъра на образованието.

Въпреки заявеното желание да бъдат предприети спешни законодателни промени от министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието Даниел Вълчев, касаещи Студентския град, с цел създаването на нормална среда за обучение под формата на кампус, трагичният инцидент отново "изненада" некомпетентните и потънали в корупция институции.

Около 70 студенти се събраха вчера на мястото, където на 5 декември студентът по фармация Стоян Балтов беше пребит до смърт от пияни младежи. Те дойдоха да почетат паметта на своя колега и да покажат, че искат правителството и политиците да сложат край на анархията в Студентския град.

Ето защо студентите призовават колегите си от цялата страна да се включат в протестното траурно шествие от петък, 12 декември, от 10,30 часа от зала "Христо Ботев" в Студентския град през дискотека "Амнезия" до община Студентска.

"В момента когато гръцките колеги са окупирали улиците на Атина и Солун, нека и ние да заявим отговорна гражданска позиция. Призоваваме цялата общественост начело с интелигенцията най-после да поемем заедно нещата в свои ръце: Не на убийствата, не на корупцията! Сега е Стоян, утре може да сте вие и вашето дете".

В Сливен, събота, 13 декември, от 11,30 ч. в градската градина ще има протестно траурно шествие.

По-рано ученици от града събраха хиляди подписи с искане за справедливо наказание за смъртта на 20-годишния студент.

Студентите призовават министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, министъра на вътрешните работи Михаил Миков, министъра на правосъдието Миглена Тачева, кмета на София Бойко Борисов, кмета на община Студентска и ректорите на всички висши учебни заведения чрез Съвета на ректорите да присъстват на траурните шествия на 12 и 13 декември.

На погребението на Стоян Балтов на 9 декември дойдоха над 300 души. Приятели отнесоха ковчега му до гробището в село Камен, Сливенско.

Докато вървеше траурната процесия, майката на Стоян викаше: "Смърт за убийците на мозъците на България!“.

Майката на трагично загиналото 20-годишно момче Зарка Димова каза също: "Всички млади хора да се вдигнат и да пометат всички министри убийци, които ни управляват".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 15 години
коментар No 231 нещо изчезна ...но пак ще го кажа *** народ слаба държава...жалко за човека
231
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 15 години
*** народ слаба държава...жалко за човека...
230
0
 
0
 
! Отговори
iwanko преди 15 години
Хайде студенти - поведете напред народа! Абе какви са тия глупости? Всеки един трябва да е там, стига подяволите сме чакали някой да ни поведе. Друг е въпросът, че няма как да идат много хора, след като шествието се прави в работно време. Това е доста тъпо - трябваше да е или вечерта, или да е в неработен ден. Щяха да дойдат поне 3 пъти повече хора. Успех все пак...
229
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 15 години
NEKA VSEKI STUDEN NA KOITO NE MU E BEZRAZLI4NO DA BUTE UTRE TAM !
228
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тръгнете и ще поведете народа след себе си!!!Тръгнете,защото вашите деца ще живеят в тази държава.И ако нещо стане с вашите деца,кой ли ще обвинявате,че не е направил нещо?!?Народа е с вас,само трябва да го събудите!Ние сме не по-малко съпричастни от гърците,просто нарочно медиите ни карат да мислим така-да,търпим,но когато тръгнем,това в Гърция ще изглежда като мирно католическо шевствие!Долу управляващата ***-всичките бокруци от 1990 година до днес !!!
227
0
 
0
 
! Отговори
student преди 15 години
neka tiq tapi smeshni studentski saveti da napravqt neshto nqkakva organizirat... da varvqt iz kolegite si da gi organizirat za tova shestvie... a ne da se sabirat samo za orgii
226
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
tova ne e darjava.Vijte kakvo pravqt sasedite ni v GARCIQ,a ne kato nas da vsqko sly4ilo se lo6o ne6to si mal4im,tova moje da se sly4i na vseki.
225
0
 
0
 
! Отговори
peace преди 15 години
от повечето коментари лъха злоба..
224
0
 
0
 
! Отговори
крум преди 15 години
ето ме и мене да пофилософствам малко!нека в петък всеки от нас се откъсне от рутинното си ежедневие..нека всеки ден поне за миг да се откъсваме от това безсмислено състезание. в бързината забравихме ценностите си зад ъгъла.
223
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
виждате какво става в резултат на реституцията и пазарната икономика. Студентски град се е превърнал в някакво градче на удоволствията, разврата, упадъка, гангстерите и реститутките. вместо да бъде място което е собственост само на университeтите и никой да няма право да строи там или да развива бизнес и единствено да дава това на студентите за което те живеят там - образование, спорт и законов ред.
222
0
 
0
 
! Отговори
Светослав преди 15 години
А ти какво предлагаш? Вината ни е, че позволяваме всичко това да се случва. И какво? Значи държавата в случая не е виновна, а обществото? Ами да виновно е обществото, че толерира такова управление и такова поведение. Ама обществото няма как да го променим само с това да сме добри. Трябва да има и натиск от горе, защото 1% да не спазват правилата и всичко отива по дяволите. Не може да очакваш всичко да са добри. Няма такъв случай. За това има закони и полиция. Иначе какво може да направим? Да се изнасяме? Промените трябва да започнат от горе. Да се създадат правила, които да стимулират способните и кадърните. Иначе от долу ако почне промяната ще отнеме адски много време и влиянието на върха ще разяжда всичко... точно както става в момента. Всеки ще предпочете да даде подкуп 20 лв вместо да плати глоба 150 лв. Съвсем нормално. Просто не трябва да се допуска това. Нямам намерение да твърдя, че всички сме невинни, но в винаги си има конкретни виновни - в случая органите, които трябва да следят за реда. Защо да не им потърсим отговорност? Дай ми една причина? Другата алтернатива е да псуваме всичко и всички и да продължаваме да толерираме сегашното положение.
221
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Възмездие всекиму! Разстрел за всички мутри и кратуни, и всякакви ***, които се имат за недосегаеми!
220
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Да трябва да се протестира , и да се отговори на някой въпроси. Кой разреши строителството на толкова заведения в Суданският град ? Кой следи до колко часа работят заведенията? Този Студентски град имали кметство и ,ако има какво е направило да вкара ред там ?
219
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Студентите да видят какво става в Гърция.. И да си направят изводите...
218
0
 
0
 
! Отговори
do 214 преди 15 години
to4no taka priqtel.vse nekoj drug e vinoven nali.vse ne e v nas gre6kata.emi to ako slu6a6 horata kvo prikazvat za sebe si izliza 4e vseki e dobyr.i kak taq dyrjava e tolkova propadnala kato vsi4ki sme tolkova dobri.samozalygvaj se 4e nqkyde drugade e problema.da sme iskali promqna.ami ti kato iska6 promqna kakvo dava6 v zamqna be priqtel.i drugite kato teb.ima edin vic.za grafa deto edin piqnica mu povyrnal v rizata i toj da se izvini pred ikonoma si kazal 4e onzi bil mnogo byrz ta ne go vidql.ikonoma mu otvyrnal "qvno e bil mnogo byrz 6tom i v ga6tite ti e uspql da se ".to4no taka.nie nikoga za ni6to ne sme vinovni.drugite sa vinovni
217
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За кой????????????? ????????????????????? ???????????????????? ??????????????????????????
216
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тука гледам че случая не бил като в Гърция и да си седиме!!!!!!!!!Абе ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ?????ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ БЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ???????Какво трябва да стане за да се вдигнеш и да протестираш??????Какво искаш да стане?????Утре може да СИ ТИ!!!!!!!!!!МОЖЕ да съм АЗ !!!!!!!!!МОЖЕ ДА Е ВСЕКИ ! ! ! ! ! Момчето по назад найстина е доста вулгарно но то не е виновно. За да има такова мислен значи държавата е такава.И ти българино допринасяш за това!!!!Защото седим и мълчим?????????
215
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Другарите и мутрите са и тук. Ще ги разпознаете по омаловажаващите и обзкуражаващи изказвания ..., "народът изпростял", никой не го интересувало, "оптимисти не били останали", нищо нямало да стане... "Тука са, да.Големите специалисти по ПЛП - ПСИХОЛИНГВИСТИЧНО ПРОГРАМИРАНЕ.Начело с оня, дето за последно се обади с коментар 172 .Докато има кой да им се поддава на ПЛП -то, няма да останат без хляб.
214
0
 
0
 
! Отговори
Светослав преди 15 години
Абсолютно не. Аз може да съм добър, но не мога да накарам другите до мен да са. Аз не съм полицай, че да ходя да се карам с хората или пък главен архитект, че да спра незаконните строежи. Не съм катаджия, че да глобявам неправомерните шофьори. Нима студентите дават разрешение за строителството? Нека и държавата да започне да си върши работата. А вие като се самообвинявате нищо няма да постигнете. Всичко става със закони и глоби не с кухи пожелания. Поне веднъж поискайте промяна! Ред, законност и справедливост!
213
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
syjalqvam ujasno za ubitoto mom4e.no koj e vinoven.premiera,kmeta policiqta.nima te karat studentite nasila da pylnqt zavedeniqta.da se napivat do zabrava.i az sym bil student. i az sym se zabavlqval.ama tova v dne6nio dni na ni6to ne prili4a.zavedeniq se stroqt pak i pak za6toto ima koj da hodi.glavni vinovnici za tova koeto stava v bg dami i gospoda sme li4no nie ob6testvoto.ot ob6testvo v koeto naj modernoto ne6to e da si glvorez, bandit, "mutra", i vsqkakva forma na prestypni4eska ***, i vseki se stremi kym tova, ne o4akvajte ot takova ob6testvo da rodi svestni politici ili svestni hora.premier, kmet.da vinovni sa za tova 4e kradat kato obezumeli.no ne i za tova 4e v dyrjavata jiveqt takiva prosti hora kato nas, ne sa vinovni za tova 4e imame prognili razbiraniq i ideali, ne sa vinovni za nesposobnostta na roditelite da vyziptavat ligavite si deca, koito kakto vijdame stavat i ubijci. nie sme vinovnici.nie vsi4ki.pyrvo da pomislim kak samite nie da sme dobri hora.i togava da 4akame drugite da sa dobri.nali taka