Чувате ли ни?

"Вън мутрите от Студентски град" и "Да извоюваме сигурност" - това искат студентите и приятелите на Стоян
12 дек 2008 14:43, Красимир Ангелов
222
Чувате ли ни?
Снимка: Булфото

Протестът в снимки

Над 1000 студенти от всички университети в София се включиха в траурното шествие в памет на убития 20-годишен студент по фармация Стоян Балтов.

Походът започна пред спортната зала “Христо Ботев”, където в продължение на половин час се събираха младежи, носейки цветя и портрети на Стоян.

Мнозина от тях споделиха, че преподавателите им са солидарни с техните искания и са ги освободили от лекции.

Младите хора носеха лозунги “Вън мутрите от Студентски град” и “Да извоюваме сигурност”.

"Вижте колко черни лимузини паркират всяка вечер пред дискотеките в района. Нима те са наши и ние ги паркираме там? Студентски град не е Лас Вегас, а място за учене и забавление на млади хора", призоваваха студенти.

Шествието се насочи към дискотека “Амнезия”, където студентите положиха цветя на лобното място на Стоян.

“Вече трета година искаме срещи за обсъждане на проблемите в Студентски град. Никой обаче не ни обръща особено внимание”, обяви един от инициаторите на мирния протест - Борислав Сандов.

“Не може Студентски град да тъне в тъмнина по цяла нощ. Не може, когато повикаш линейка, тя да идва след половин час просто защото наблизо нямало център”, допълни Сандов.

В края на своето шествие студентите се насочиха към сградата на общината на район „Студентски“, където представиха своите искания.

Сред тях са увеличение на органите на реда в Студентски град, подобряване на медицинското обслужване, незабавни мерки по отношение на подобряване на инфраструктурата в градчето и одържавяване на територията на Студентски град и изцяло държавно стопанисване на общежития и площи.

Младите хора поставиха начален срок на изпълнението на своите искания 15 декември.

“Ако няма реакция на отговорните хора, ще преминем към продължителни протестни действия, с които да извоюваме своята сигурност”, заканиха се студентите.

Приятели и колеги на Стоян Балтов поискаха от общината да даде разрешение за издигане на паметна плоча на мястото на инцидента и незабавна и ефективна присъда на неговите убийци.

В момента тече и подписка за справедлива присъда на убийците на студента, като в рамките само на ден са събрани над 1000 подписа.

Dnes.bg припомня, че 20-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше пребит до смърт на 5 декември пред дискотека в Студентски град.

Първоначално за побоя бяха задържани петима младежи. В момента в ареста е единствено 20-годишният Вили Георгиев.

Той е обвинен, че е участвал в масово сбиване в нощта, когато до смърт бе пребит студентът по медицина Стоян Балтов.

В събота, 13 декември, в Сливен, от 11,30 ч. в градската градина ще има протестно траурно шествие в памет на Стоян.

Протестът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
toi преди 15 години
pedala mrysen neshtasten