Гръмнала крушка опожарила влака София-Кардам

Разследването е приключило, отхвърлена е варсията за взривени дезодоранти, трима са обвиняемите
26 мар 2009 16:27,
63
Гръмнала крушка опожарила влака София-Кардам
Снимка: Булфото

Разследването на пожара във влака София-Кардам е приключило, зам.-окръжният прокурор на Плевен Валери Мирчев.

По думите му фактическата обстановка на случая е напълно изяснена.

Очаква се всички материали от разследването в най-скоро време да бъдат внесени в прокуратурата.

„Обвинителен акт ще има и той ще бъде изготвен в законовия едномесечен срок“, категоричен бе Мирчев.

По думите му последната експертиза с експерименти с осветително тяло и крушка от същия вид като това във вагона, е доказала, че пожарът е възникнал вследствие на техническа неизправност в ел.инсталацията.

Отхвърлена е първоначалната версия, че запалването е предизвикано от дезодоранти, каза той.

Прокурорът уточни, че повече лица няма да бъдат привличани като обвиняеми.

Досега е повдигнато обвинение срещу трима души - началника на влака, кондуктора /шафнер/ и зам.-директора на поделение "Пътнически превози" в БДЖ за причиняване на смърт по непредпазливост.

Ако първите двама от обвиняемите бъдат признати за виновни от съда, ще получат наказание "лишаване от свобода" между 5 и 15 години, а заместник-директорът - до 5 години.

Наказанията ще бъдат по-ниски от посочените, ако лицата се признаят за виновни и бъде постигнато споразумение с прокуратурата, уточни Валери Мирчев.

Трагедията с влака София Кардам се разигра през нощта на 27 срещу 28 февруари 2008 г.

Тогава два от вагоните на композицията се запалиха и в тях изгоряха девет души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не съм 19, но искам да те питам: Ти имаш ли въобще представа от принципа на работа на луминисцентните лампи?
21
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 15 години
19, не искам да оспорвам професионализма ти или да се правя на кой знае колко разбиращ, но е факт, че голям процент от осветителните тела в този тип вагони(производство 197-н-та година), собственост на БДЖ, та осветителите нямат плафони. Т.е. стои си само лампата. Факт.
20
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Но аз ще им дам 1 час, за да видят, че пак няма да може да се разрази такъв пожар от лампа!
19
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
Ами аз бих предложил на тези ЕКСПЕРТИ да сложим на масата по 10 000 лева и ако от луминисентна лампа с плафон ми запалят 'бързо разпространяващ се пожар, който за 5 минути обхваща няколко вагон като дори метала се изкривява" ще се прекръстя на ХАСАН , на името на вероятния атентатор от онази нощ. Бог да прости горките хора, отидоха си като мишки..
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз пък си спомням ,че веднага след пожара ,по разкази на свидетели,именно за възникване на пожар от осветлението се говореше.Имаше и експерти по ел.инсталацииите на вагоните,които потвърдиха,че вагона,от който пламна пожара е бил няколко пъти за ремонт именно заради неизправности по ел.мрежа и че последно е изписан като годен. После лансираха причина за пожара денкове с дезодоранти.Денковете експоадираха по-късно ,но не бяха причина за пожара.
17
0
 
0
 
! Отговори
viovioi.blog.bg преди 15 години
Турско-ислямистки. А повода беше националния празник на България 3-ти март. По точно неразрешаването на Правителството да се построи някакъв паметник на Мохмед...не знам си кой, голям герй. Толкова ли Ви е къса паметта?? Нима никой не си задава въпрос защо именно преди изборите се говори за радикален ислям и се насочва вниманието именно там! Защото нещо трябва да стане за да се събуди българина, заспал дълбок безметежен и лъжовно блажен сън. Сега Правителството (днес 26.03.09) гласува закона за "Започване на процедура за цифровизацията на Медиите" И първия мултиплекс - който ще направи монопол за 2 години до обявяване на търг за 2-ри, ще е притежание на Ахмед Доган и някой си Красимир Гергов??? Втория изобщо не зная кой е, май някакъв рекламен бос??? А сега се сещайте ще има ли програми в национален ефир на турски и какво ни чака?? И защо сега се гласува закона?? Ами защото при започната процедура, закона не може да бъде променян. Това заяви експерт по Нова в на 4 очи. Лошо, много лошо...край на свободата на словото и печата. Сещате ли се 30-те години на миналия век с какво първо са се сдобивали италианската мафия?? С радио! Защото точно в медията е властта, пропагандата изобщо всичко. И нас тук ще ни разпилеят .
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тея са се хванали за тая крушка , като удавник за сламка , някои ги е натиснал бързо да измислят нещо предизборно зада има осъдени и те веднага наи-голямата простотия.То ако тръгнем по пътя на тая лампа , трябва да се осъдят хората които са я поставили , хората които са отпуснали пари за закупуването точно на тези лампи , защото както знаете първо се правят предложение какви лампи да се купят а не се ходи направо в магазина да си купиш.Направили са предложиение за няколко стотин лампи с неясен произход на ниска цена и са били купени.После след тези хора до тука ще се изкачим още по нагоре и трябва да се осъди и държавата за ниския бюджет които отпуска в тая свера за подръжка на влаковете.От там стигаме до производителя на тези лампи които също трябва да бъде разследван , по какъв точно принцип и с какви материали се правят лампите.Но в наща държава неможе да бъде направено толкова мащабно разследване защото органите ни са некомпетентни аи държавата неотпуска ресурси за реализацията им , и затова предпочитата да скалъпват разни глуспости , и то точно пред изборите .За толкова месеци от инцидента ако бяхме нормална държава и разследващите органи бяха от наи високо ниво на компетентност и държавата отпускаше достатачно голям бюджет за тях , още на 2 рия месец щяха да се знаят причините и виновниците за трагедията.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нека да публикуват видео и протокол от следственият ескперимент! Не им бярвам на продажниците! ... и ако е крушка - какво се прави? Ако нищо не се прави значи отговорни лица имат престъпно поведение. Обещството трява да ги натиска тия *** от всички посоки - иначе така ще си мре ...
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Аз не съм ***. Не приемам, че вагоните ще изглеждат така, от една крушка, която може да предизвика един обикновен пожар. Но така да изглежда ламарината на вагоните е приказка за и-диоти . Или кажете истината или кажете, че нищо не можете да кажете. Истината в тази държава е ДЕФИЦИТ.
13
0
 
0
 
! Отговори
varg1.blog.bg преди 15 години
са ви мозъците
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Пожарът във влака София-Кардам беше изцяло умишлено запален!Никой не може да ме убеди, че една лампа може да запали за минути два вагона!Да допуснем, че е гръмнала лампата - бахма*аму един мъж да се беше изпикал отгоре щеше да я изгаси! Едно яке да хвърлиш и ще изгасиш!Ако беше тръгнал пожара от едно място, нали от другия вагон щяха да видят и да предприемат нещо! И как пожара мина между вагоните???Пожар от лампа, Боже, Боже ще ви се смее света!И как така и не се появиха свидетели от купето, от което е тръгнал пожара!?!?Изцяло умишлен палеж!Мир на душите на загиналите!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз не съм . Не приемам, че вагоните ще изглеждат така, от една крушка, която може да предизвика един обикновен пожар. Но така да изглежда ламарината на дагоните е приказка за . Или кажете истината или кажете, че нищо не можете да кажете. Истината в тази държава е ДЕФИЦИТ.
10
0
 
0
 
! Отговори
ДЕСЕН ХАЛФ преди 15 години
ТИ УБИТАТА ДЪРЖАВА АКО ИЗОБЩО Е ДЪРЖАВА КВИ КРУШКИ КВИ 5 ЛЕВА КАК МОЖЕ КАКВОТО И ДА СТАНЕ В *** НИКОГА НЕ ИЗЛИЗА ИСТИНАТА НА ЯВЕ ЗА ВСИЧКО ТОВА СА ВИНОВНИ МРЪСНИТЕ КОМУНИСТИ
9
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
dobreeeeee se sam o4akval idio6tini ama 4ak pak takiva .... po taq logika zemete osadete proizvoditelq na kru6kite ne teq deto sa gi polzvali .... bahti ta6aka taq darjava ...
8
0
 
0
 
! Отговори
ел. инженер преди 15 години
Гръмнала е крушка в мозъците на "журналята" от днес.бг! Къде в експертизата се говори за крушки! Осветлението на жп вагоните е луминисцентно!!!! Има луминисцентни тръби, не крушки и те не "гърмят". Виж. което често може да се случи е да се запали баластния трансформатор на осветителното тяло! Това често се случва при използване на евтината, но с абсолютно лошо качество, китайска продукция, какъвто най-вероятно е случаят. Още повече, че тия хунвейбини, най-нагло лъжат, като поставят фалшиви стикери на продукцията си за специфицираната мощност и напрежение на изделието и при поостарял и дефектен стартер често се стига доп прегряване и запалване на баластът.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега ще вкарат в затвора невинни хора заради крушки. Че то тогава трябва да вкарат в панделата на всички влакове началниците
6
0
 
0
 
! Отговори
lokomotiva преди 15 години
Смешници
5
0
 
1
 
! Отговори
toto преди 15 години
Абе Вие този народ за ненормален ли го смятате
4
0
 
0
 
! Отговори
О'борко преди 15 години
.....което съм чувал някога, гръмнала крушка и ще съдят хората. Абе вие е*ете ли се. Да върнат обратно пушенето по влаковете тия общаци. Видя се, че не то е причината. Защо го спряха, като и преди това се знаеше, че не то е причината.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Смяяях ... !